Szeged és Hódmezővásárhely is tiltakozik, Makó szerint hozzá kell járulni a gépjárműadóval a védekezéshez

Negyvenegy település polgármestere, többek között Szeged és Hódmezővásárhely is tiltakozik az önkormányzatok megszorítása ellen. Makó polgármestere az önkormányzati adósságátvállalásra hivatkozik, szerinte a védekezéshez az önkormányzatoknak is hozzá kell járulni a gépjárműadó bevétellel.

Nem kérünk mást, csak amit egyre nyomatékosabban kér a kormány is az állampolgároktól: együttműködést. Felszólítjuk ezért a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel

– áll abban a petícióban, amit negyvenegy polgármester, mások mellett Karácsony Gergely főpolgármester, tizennégy kerületi, valamint kilenc megyei jogú város polgármestere írt alá.

A településvezetők azt írják, mindannyian tudjuk: a koronavírus-járványt és a nyomában fellépő társadalmi-gazdasági válságot csak nemzeti összefogással tudjuk legyőzni. Az önkormányzatok eddig fontos részesei voltak ennek az összefogásnak. Erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül.

Úgy tűnik azonban – áll a közleményben –, hogy a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Szerintük ugyanis

otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak.

A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja. Pedig a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét – áll a kommünikében, mely a főpolgármester Facebook-oldalán is olvasható.

A városvezetők szerint a már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik. Pont olyan időben, amikor

a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre.

Polgármesterként mi a településeinken élő polgárok megóvására, a róluk való gondoskodásra esküdtünk fel. Ilyen helyzetben a szolidaritás és a közös cselekvés a megfelelő válasz – olvasható a kiáltványban.

A városvezetők azt kérik, petíciójukhoz a Szabad a Hang oldalán az önkormányzatiság demokratikus alapelvéhez ragaszkodó polgárok is csatlakozzanak aláírásukkal.

Az önkormányzati adósságátvállalás során Magyarország Kormánya 2011 óta 1368,9 milliárd forint adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat. Ezen lépésével nyilvánvalóvá tette, hogy az önkormányzatok a bajban számíthatnak a kormány segítségére. Most a járványügyi veszélyhelyzetben a kormányunknak van szüksége a támogatásunkra – fogalmazott Farkas Éva, Makó polgármestere.

Mint írja:

Kormányunk megtesz mindent a magyar állampolgárok egészségügyi biztonságának garantálása, illetve a járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében. Ehhez azonban most nekünk, önkormányzatoknak is hozzá kell járulnunk gépjárműadó bevételünkkel, mely Makó város idei évi költségvetésének 1,09%-át teszi ki.

Bár az állam valóban átvállalta az adósságokat, Karczagi Attila közgazdász szerint ,,már az is kérdéseket vetett fel, hogy egy település adósságát miért terítik szét az ország összes adófizetőjén.”

Ha a kormány elveszi a gépjárműadót, akkor egy fillér nélkül maradhat sok település

A hvg.hu-nak nyilatkozott Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, aki elmondta:

“azt is gondolja, hogy ezután joggal várhatják el az önkormányzatok, hogy minden, a védekezéssel, és az azzal összefüggő gondot az állam oldjon meg.”

Szerinte az 1400 milliárdos alap különösen jelentős, hiszen az állam működésre fordított 20 ezer milliárd forintjának jelentős hányada. Schmidt szerint ebből a gépjárműadó az önkormányzatoknál eddig ott maradó negyven százaléka, az összesen 34 milliárd forintot tehet ki ebből az összegből, ami azt is mutatja, hogy az alapnak ez egy kis része, de a településeknél meg nagy lyukat vág.

A települések szervezetének elnöke szerint most ezzel ki is ürítik a helyhatóságok kasszáját, mivel pont a múlt hónapban fizették be mindenütt az adó esedékes első felét, így lényegében az alapba való befizetés után gyakorlatilag egy fillérje nem marad sokaknak a működésre, ez nagyjából 2700 település.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,A vakot (…) átvezetik az utcán, a bénán is segítenek, de a dadogóst mindenki csak kiröhögi.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink