Szeged és Vásárhely elhatárolódik a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnökének nyilatkozatától

Elhatárolódik Szita Károlynak, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) fideszes elnökének a szervezet nevében tett, a kormány “helyi iparűzési adót megfelező döntésének” támogatásáról szóló nyilatkozatától kilenc, nem kormánypárti vezetésű nagyváros polgármestere, jelezve: nem fizetik be, inkább a járvány elleni védekezésre fordítják több millió forintot kitevő jövő évi MJVSZ-tagdíjukat – tájékoztatták az aláírók hétfőn az MTI-t.

Pécs, Szeged, Miskolc, Szombathely, Érd, Hódmezővásárhely, Salgótarján, Tatabánya és Dunaújváros polgármestere közleményében az olvasható: kérik Szita Károlytól, Kaposvár polgármesterétől, hogy a jövőben “szakmai alapon képviselje a szövetséget” és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól.

Az MJVSZ vezetősége szombaton tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól, a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről. Az eseményről szóló közleményében Szita Károly arról tájékoztatott, hogy az MJVSZ támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit.

“A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében” – fogalmazott Szita Károly, hangsúlyozva, hogy “ezért azonban közösen kell tenni”. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét – értékelt az MJVSZ elnöke. Hozzátette: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön.

Az ellenzéki vezetésű nagyvárosok polgármesterei közleményükben ugyanakkor leszögezték: a huszonhárom nagyváros vezetőjét tömörítő szervezetből kilencen nem értettek egyet a kormány döntésével, Szita Károly anélkül adta ki “a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedést” támogató nyilatkozatát, hogy az érintett polgármesterekkel egyeztetett volna.

“Tudjuk, hogy a kormány döntését a többi, főleg kormánypárti vezetésű város polgármestereinek egy része is értetlenül fogadta, igaz, kritikát ők eddig nem fogalmaztak meg”

– közölték. Hozzáfűzték, “a kilenc város vezetőiként szolidaritást vállalunk a többi város és település vezetőjével is, ugyanis az ő városaikat, az ő közszolgáltatásaikat, az ő lakosságukat is jelentős hátrány éri a csökkentés miatt, ismerjük, átérezzük az ő helyzetüket is”.

Úgy látják: Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet.

“Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk, azt kérjük Szita Károlytól, szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól”

– írták.

Hangsúlyozták, hogy “a kkv-szektor által fizetett helyi iparűzési adóbevételek 50 százalékos csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás”, ezért úgy döntöttek, 2021-ben nem fizetik be a szervezet több millió forintos éves tagdíját.

“Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében”

– olvasható a közleményben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Változás Hódmezővásárhely vezetésében

Márki-Zay Péter csütörtökön javaslatot tett Kis Andrea MSZP-s főállású alpolgármester leváltására, majd miután az indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget, elvonta a politikus feladatköreit.

Tovább »

A románok megszabadulnak az orosz gáztól

A bukaresti parlament májusban elfogadhatja a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvény módosítását célzó előterjesztést, amely a tengeri (offshore) és a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelésének egyaránt új lendületet adhat. Virgil Popescu román energiaügyi miniszter szerint a jogszabály révén Románia teljes mértékben függetlenné válik az orosz gáztól, mindemellett erős jelzést ad a befektetőknek is – derül ki a Világgazdaság kolozsvári tudósításából.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink