Testületi ülés Makón

[ad 1]

Szerda reggel 9 órától ülésezik a makói képviselő-testület. Kövesse a történéseket folyamatosan frissülő cikkünkkel!

A menetrend

Polgármesteri, Alpolgármesteri tájékoztató
Tájékoztató a makói kórház szerepéről a jelenlegi egészségügyi struktúrában
Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról
Tájékoztató Makó város fásítási elképzeléseiről
Nyílt ülési előterjesztések
Zárt ülési előterjesztések
Egyebek

9:08 Elkezdődött. Gáspár Sándor települési képviselő nincs jelen. (MSZP)

9:17 Napirend előtti felszólalások következnek. Zeitler Ádám (Jobbik) három ügyben érdeklődik. Külkapcsolatok tartása, pályázati tervek; helytörténeti anyagok frissítése a város honlapján; támogassa a város dr. Tóth Ferenc, korábbi múzeumigazgató új könyvét.

9:22 Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz): dr. Tóth Ferenc könyvét mindig támogatta a város, ma egyeztetünk vele délután. Januárban lesz tájékoztató a külkapcsolati egyeztetésekről. Barna Gábor, a kabinetiroda vezetője szerint Zeitler beadványából egyértelműen nem derül ki, hogy ki segítene frissíteni az anyagokat.

9:24 Dr. Hadik György (Fidesz): ,,Itt a számadások ideje!” A kórházi fejlesztések ismertetése közben rászólt valakire, akinek megszólalt a telefonja.

9:29 Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz) a nyugdíjas otthon lakóinak köszönetét tolmácsolja. Szerinte jó ötlet, hogy a hajléktalanszállónak új helyet szeretne találni a város. Egyetért Zeitler Ádámmal, a külföldi partnervárosnál töltött kirándulásokról valóban lehetne nyilvános beszámoló.

9:31 Czirbus Gábor alpolgármester (Fidesz): ,,Új köntösbe került a makói sport.” Pozitív döntés érhet minket az Erdei Ferenc téri sportpálya felújítására. Pályázatot adtunk be a Sportcsarnok felújítására is. Rekortán borítású pálya épült a Szent István téren, hasonló létesülhet a Nagyér sétányon.

9:35 Toldi János (Fidesz): ,,Elértem 16 éves munka után, hogy Lesiben a vasútsor útalapot kapott.” Elmondása alapján több probléma is megoldódott a legutóbbi Lázár János-fórum óta. ,,A képviselők 13 hónap alatt majdnem mindent megcsináltak.”

9:37 Dr. Hadik György újra szót kér. ,,A választások alatt rengeteg pénzügyi ígéretet tettünk. Csökkent a főtéri üzletek bérleti díja, a nyugdíjasok idén is megkapják az ötezer forintjukat.” Már ötször szólt a hangjelzés, de csak az ötödik után vették el tőle a szót. Marosvári Attilánál valahogy nem így működött az elmúlt testületiken – érdekes.

9:45 Kovács Sándor (Fidesz) nem tetszését fejezi ki a régi testület és az előző polgármester munkája miatt, annak kapcsán, hogy milyen támadásokat indítottak a kórház vezetése ellen. Elmondása szerint most nem lesz ilyenben része dr. Kallai Árpádnak és dr. Nagy Jenőnek. Emellett köszönetét fejezi a múlt hét vasárnapi Hacker Gábor-jótékonysági torna megszervezéséért. Azt javasolja, hogy minden képviselő adjon 20.000 forintot Gábornak.

9:47 Kádár József (Fidesz): ,,Szüntessük meg az illegális szemétlerakókat!” Frakciótársaihoz hasonlóan ő is ismertet pár eredményt: mezőőri járulék csökkentés, piaci helypénz csökkentés az őstermelőknek.

9:52 Kovács Sándor folytatja gondolatmenetét. ,,A Fidesz folytatja az aláírásgyűjtést.” Ő is tájékoztatót tart a körzetében megvalósult fejlesztésekről. Arra kíváncsi, hogy a FIGYI Egyesület miből fizette azt a négymilliós tartozást a városnak.

9:54 Marosvári Attila (PSZM) nem érti, hogy Lázár János a térség országgyűlési képviselője honnan vette, hogy csődhelyzetet vett át az új városvezetés tavaly. Számokkal támasztja alá, hogy 200 millió forint szabadon felhasználható összeg volt a város számláján. ,,Arra kérem a polgármestert, hogy gondoskodjon arról, hogy ilyen torz információt ne lássanak napvilágot.”

9:56 Dr. Török Miklós (DK) úgy érzi, hogy a makói vállalkozókat ,,fojtogatják”, sorra zárnak be az üzletek. Másik téma: úgy tudja, hogy a FIGYI vezetője kölcsönt adott az egyesületnek, hogy kifizessék a tartozást.

9:58 Weszelyné Véghseő Henriett Mária szerint egy üzletlánc makói üzlete zárt be.

9:59 Czirbus Gábor szerint igenis nyitott városvezetést van, nem ért egyet dr. Török Miklós vádjával. Kíváncsi arra, hogy Zeitler Ádám mit tud a járdalapokról (???). Zeitler most erre nem tud válaszolni. Bizonyára a városi cégnél történt eltűnt járdalapokról volt szó, melynek kapcsán a Jobbik feljelentést tett még tavaly.

10:00 Dr. Török Miklós: ,,nem mindig kaptam választ a kérdéseimre.”

41310105

10:06 Farkas Éva Erzsébet polgármester szerint az elszámoltatáshoz szükséges dokumentumok nincsenek meg. A másik fontos dolog a rendrakás, vagyon- és lakásrendelet megvalósítása. Ahogy lenni szokott: ,,az előző városvezetés” nem költött pénzt a bérlakásokra. ,,A jövő Makóját építjük, tükröződik, hogy milyen irányt szeretnénk képviselni. Csalódott vagyok, hogy egyes képviselők a nyitott városvezetést kérdőjelezik meg.”

10:08 A polgármester szerint Lázár János tudja, hogy mire van szüksége van Makónak, több fejlesztés is megvalósult.

10:13 ,,Az elmúlt húsz évben nem fejlesztettek több épületet, most ezek is megvalósulnak.” (Más kérdés, tesszük hozzá, hogy ezek egy részét még az előző ciklusban kezdték el felújítani, csak a projektzáró csúszott át a választások utánra, pl. a szeméttelep rekultiváció és új hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése, a kórház felújítások is korábban kezdődtek el. A fejlesztések másik része pedig állami és uniós támogatásból valósult meg, elsősorban Lázár János választási programjaként.)

10: 20 Marosvári Attila: senki nem vonta kétségbe Lázár szavát, volt adósság, de nem volt csődhelyzet. ,,A Hagymaház, az új bölcsőde, több épület megújult. Ezekről miért nincs szó? Én is feltudom sorolni, hogy hány milliárdos fejlesztések voltak 2014 előtt.” A képviselő kiemeli azt, hogy több beruházást ők kezdtek el, pl. a szeméttelep rekultivációt. ,,Havonta volt fogadóóra az előző polgármesternél is.” Azt szeretné, hogy ne mindig arról legyen szó, hogy ők Dr. Buzás Péterrel hogy vezették a várost és a mostaniak hogy vezetik.

10:21 A polgármester szerint ők fórumokat is tartanak a fogadóóra mellett. Szerinte szégyen, hogy egy Makovecz-épület, a sportcsarnok beázik. ,,Az elmúlt egy évről beszélek.”

10:24 Toldi János szerint sok jó kulturális program volt, jól szervezték meg az új cégvezetők.

10: 28 Dr. Sánta Sándor örül Marosvári és Török hozzászólásához, mert felhívja a figyelmet a hiányosságokra. A gond az lehetett, hogy a képviselők és a polgármester ünnepélyesen adták elő az eredményeket. Válasz Marosvári ,,magunkra húztuk a lakásproblémát” mondatára: a város fennmaradása miatt fel kell újítani, erre is lehetett volna koncentrálni.

10:31 Dr. Hadik György Marosvárinak hivatkozik arra a papírra, ami az állami adósságrendezésről szól.

39619468

10:35 Vége a napirend előtti felszólalásoknak. Polgármesteri tájékoztató. Hamarosan lezárul az ivóvízminőségjavító-program, ennek kapcsán volt találkozón Farkas Éva Erzsébet. A beszámolót elfogadták.

10:36 Az alpolgármesteri tájékoztatót is elfogadták.

10:37 A kórház beszámolója előtt 15 perc szünetet rendelt el a polgármester.

56504050

11:00 Folytatás következik. Tájékoztató a makói kórház szerepéről a jelenlegi egészségügyi struktúrában, előadó: Dr. Kallai Árpád főigazgató.

11:09 A megye egy negyedét, 103.519 embert lát el az összevont intézmény. A makó épület 46.017 főt. Vásárhelyen 238 krónikus ágyszám van, Makón 147. Aktív: 124-111 Vásárhely javára.

11:17 Számos osztályon nőtt az esetszám, kivéve a krónikus fekvőbeteg ellátásnál.

11:25 Makón 1,1 milliárd folyt be az OEP-től. Egy határon átnyúló projekt részeként felújították a rendelőt és pár eszközt vásároltak.

11:31 Fejlesztették a pszichiátriai rehabilitációs nappali ellátást az épület felújításával. Napelemeket létesítettek Makón, Vásárhelyen és Kakasszéken. A legfontosabb, de a legkellemetlenebb beruházás: a radiológia felújítása. Holnap mutatják be.

11:32 ,,Amiket bemutattam, az integráció előnyei.”

11:36 Dr. Török Miklós: Makón csökken az orvosi teljesítmény, kivéve a patológián. Vásárhely fejlődéséhez mennyire járulnak hozzá a makói betegek? Mennyire könnyen jutnak el a betegek Vásárhelyre? A fejlesztések 80%-a Vásárhelyre került, ez mennyire járult hozzá a teljesítménynöveléshez?

11:47 Dr. Kallai Árpád válasza szerint uniós forrásokból fizették a kommunikációs költségeket (szórólap, kiadványok stb). ,,A múltat idéző kérdéseket kaptam, de igyekszem válaszolni.” Kallai szerint a betegeket nem utaztatják, ha van megfelelő ellátás Makón. ,,A kórház fejlődik, össze lehet hasonlítani a régi állapotokkal. Már tudjuk, hogy mit újítunk fel legközelebb. Van olyan területet, amiben Vásárhelyen van az illetékes kórház, de a pszichiátriai ellátás pl. Makón működik, a patológia pedig el fog oszlani a két intézmény között.”

11:49 Farkas Éva Erzsébet dr. Török Miklósnak: nem lehet megkérdőjelezni, hogy a mostani osztályoknak van-e létjogosultsága. Rengetegen vettek részt az Egészségfejlesztési Iroda programjain.

12:01 Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az iroda igazgatója kapott szót. A cél az egészségfejlesztés és a magatartás formálása. Országszerte 61 iroda van. A makói pályázat 2014. júliusban indult és egy hónapja ért véget, az uniós pályázat részeként 125 millió forintot nyertek. Az EFI-ről bővebben ittolvashatnak.

12:11 Dr. Török Miklós: nem vitatom a kommunikáció fontosságát, félre értettük egymást. Hol vannak hosszabb várólisták? Az utaztatást hogy lehetne megoldani, hogy kényelmesebb legyen a betegeknek?

12:13 Dr. Hadik György szerint nagy jelentősége van a kommunikációnak. Gratulált a tévé díjához, melyen első helyet nyert egy prosztatarákkal foglalkozó műsorral.

12:15 Zeitler Ádám örül a fejlesztéseknek és az EFI-nek. Arra kíváncsi, hogy mennyire jellemző a szakemberhiány a kórházra, mi az oka, hogy Vásárhelyen több a rezidens és hogy a jövőben milyen fejlesztések lesznek.

12:20 Dr. Sánta Sándor nem bánta meg, hogy a megyének átadta a kórházat annak idején. Szerinte alkalmas személyek vezetik az intézményt. Szerinte a pszichiátriai kezelés hagy kívánni valót maga után.

12:24 Toldi János személyes példával cáfolja meg azokat a rémhíreket, amik Makón terjednek.

60685355

12:27 Marosvári Attila szerint Makón nincs ,,Vásárhely-fóbia”, ennek példája, hogy az EFI létrehozásában még ez előző önkormányzat segített. Szerinte a fejlesztésekkel el lehet érni, hogy ne zárjanak be egy kórházat. Tisztában van vele, hogy a vásárhelyi kórház rosszabb állapotban van, volt, mint a makói. Kéri, hogy egyes ellátások miatt ne kelljen Vásárhelyre átjárni.

12:32 Dr. Hadik György: ,,politikai csatározások helyszíne volt a kórház.”

12:35 Dr. Kallai Árpád válaszol. ,,Ha Marosvári képviselő úr érti, akkor miért erről beszélünk erről még mindig?” Több éves várólisták 1-2 hónapra csökkentek több osztályon is, ma a humánerőforrás probléma a legnagyobb gond, az előjegyzések időtartama az orvosok létszámától függ. A költözés miatt voltak gondok az ellátásokkal, pl. a CT-nél, csak az átmeneti időszak miatt kell átjárni a másik városba. Orvosok járnak át egyik kórházból a másikba, a rezidenseknél is hiány van, sajnos érsebész nincs egyáltalán. A következőkben a járóbeteg szakrendelő teljes felújítása lesz a terv és egy műtőblokk építése. ,,2007-ben Vásárhelyen is éreztük, hogy be akarják zárni a kórházat.” A fejlesztések nem azt mutatják, hogy be akarnák zárni a kórházat.

12:55 A polgármester kérdésére Kallai elmondta, hogy Makón belső átstruktúrálások, tömbösítések lehetnek az új épületben, valamint ismertette a nappali pszichiátria lényegét.

13:01 Dr. Kallai Árpád beszámolóját Dr. Török Miklós tartózkodásával elfogadták.

13:04 Farkas Éva Erzsébet polgármester ebédszünetet rendelt el. Folytatás 14 órától.


14:03 Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról – ezzel folytatódik az ülés. Dr. Sánta Sándor nem jött vissza a szünetről.

14:05 Ebéd után Toldi János szavai keltenek derültséget a teremben. Zöld párt, remek szakember állította össze az anyagot (Siket Tibor), jó az előterjesztő (a jegyző) – a lényeg: nagyon alapos az összeállítás.

14:07 Tájékoztató Makó város fásítási elképzeléseiről. Zeitler Ádám: ha lehetne, akkor magyarul is lehetnének a fák nevei az előterjesztésben latin helyett. Korábban kért egy külterületi fásítást, érdeklődi hogy áll ez az ügy. A főkertész szerint a közútkezelőhöz tartozik. Toldi arra kíváncsi, hogy mikor frissítik a Maros-part faállományát, illetve, hogy nyáron erdőgazdálkodást tanulhatnának a diákok. Baranyi Katalin elmondása szerint folyamatosan figyelnek a fákra és nyári gyakorlat keretében megoldható a diákok tanítása.

14:12 Marosvári Attila azt javasolja, hogy a közterületeket hasonlóan kellene kezelni, mint a Petőfi parkot, hasonló odafigyeléssel. A két javaslattal együtt fogadták el a határozatot.

14:15 2015. évi adóbevételek alakulása, felhasználásuk, a helyi adókról szóló rendelet felülvizsgálata. Jövőre helyi adóemelés nem lesz, adómentességet kapnak a háziorvos, védőnő vállalkozók az iparűzési adó alól. Ezáltal hat millió forint esik a költségvetésből.

14:18 Közmeghallgatás, senki nem kér szót. A határozatot elfogadta mindenki, a rendelettervezetnél Török tartózkodott.

14:19 A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet módosítása. Zeitler Ádám arra kíváncsi, hogy miért szerepel benn ülésrend meghatározása, a magasabbak akár ülhetnének hátrább is. Dr. Török Miklós módosítana: az átruházott hatáskörben hozott döntések két ülés között.

14:23 Czirbus Gábor: talán Zeitler Ádámot zavarta, hogy nem állatorvos (dr. Kiss Attila), hanem kardiológus (dr. Nagy Jenő) ült maga mögött?

14:24 Török módosítóját elutasították, a határozatot elfogadták.

14:25 Lakásrendelet módosítása kapcsán Dr. Török Miklós módosítana: magasabb életkort határozzanak meg. A módosítást csak Zeitler támogatta, az eredetit Török tartózkodásával szavazták meg.

14:27 A Makovecz-téri 10 darab parkolóhelyet csak az ott lakók használhatják. Dr. Török Miklós:,,Közterület használat magáncélra. Ez egy időzített bomba, bárki kérhet ilyet ez alapján.”

14:30 Tudta, hogy 1994 óta van fizető parkoló és kerékpár parkoló Makón? Kovács Sándor: ,,1994 óta végre sikerült eltörölni a Deák Ferenc utcai fizető parkolást.” Most már nincs, a testület eltörölte, nem is nagyon szedte az elmúlt években a város.

14:32 Képviselői indítvány dr. Hadik Györgytől a közlekedési rend megreformálása érdekében Makón. Elhangzott: ezek a lépések nem az önkormányzat hatáskörébe tartoznak. Marosvári Attila szerint először napi rendre kellene tűzni, a jegyző szerint nem szükséges. Dr. Török Miklós úgy emlékszik, ő egy hasonlót beadott már tavaly, akkor nem fogadták el. Ami biztos: most mindenki egyhangúlag megszavazta.

14:39 Talajterhelési díjjal összefüggő rendelet módosítása. Dr. Török Miklós ezt is beadta tavaly, akkor nem fogadták el, most igen.

14:41 Tájékoztató a makói önkormányzat és cégeinek háromnegyed éves gazdálkodásáról. Mindenki megszavazta.

14:44 A Hagymatikum tájékoztatója van soron. Török azt szeretné tudni, hogy mennyi iparűzési adót fizet a városnak. A fürdő főkönyvelője elmondta, hogy 5 millió forintot fizet. A tájékoztatót elfogadták egyhangúlag.

14:45 A Makói Városi Televízió tájékoztatója következik. Kisistók Tímea: ,,Öt millió forinttal növeltük a bevételünket.” Emellett a májusban megnyert pályázatot ismertette.

14:48 Zeitler Ádám gratulál a pályázati díjakhoz és az országos versenyen elért eredményhez. A beszámoló és a Felügyelő Bizottság kapcsán több észrevétele is van. Például a letiltott személyekre gondol, szerinte a facebook nem tilt le embereket csak úgy. Dr. Török Miklós ellentmondásokat tapasztal a beszámolóban. Milyen költségei vannak a nem makóiak utaztatásának? Egy politikai szervezet elnöke hogyan dolgozhat be? Hogy lehet két óra saját műsor, ha vannak átvett műsorok is? Kisistók Tímea szerint ezek az átvett adások a két órán felül vannak. Ketten járnak át Szegedről, Sipos László és Hajó Edina. Együtt jönnek-mennek reggelente. ,,A régiek sokkal jobb ajánlatot kaptak, ezért mentek el”. Kisistók Tímea szerint öt (!) operatőr dolgozott a tévénél korábban, ezért küldtek el védett korban lévő személyt.

14:56 Dr. Török Miklós nem kapott választ egy kérdésére. Egy politikai szervezet elnöke hogyan dolgozhat be szerződéssel? A tévé vezetője szerint nem kap szerződést. A tájékoztatót elfogadta a többség.

14:57 A Hagymaház tájékoztatóját kérdések nélkül megszavazták.

14:59 Városgazdálkodási és Városfejlesztő NKft. beadványa hasonlóképpen zárult.

15:01 Módosították az Egyesített Népjóléti Intézmény Alapító okiratát.

15:03 Módosul a képviselői alap felhasználása. Mától nem lehet felhalmozni az alapokat évekig, a tárgyévben lehet elkölteni majd. Zeitler Ádám szerint vannak olyan ügyek, amikor nem elég évi 300.000 forint; ezzel megakadályozzák, hogy a képviselők nagyobb volumenű összeggel segítsenek a körzetükben. Czirbus és Toldi szerint el lehet költeni évente is, a Fidesz-többség meg is szavazta.

15:07 Megmaradnak az eddigi beiskolázási körzetek.

15:10 Önkéntes földcsere makói zártkertekkel – elfogadva.

15:11 Ötmillió forintot kap a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola vizesblokk felújítására.

15:13 Elnevezik a beépítésre szánt övezetek közterületeit, valamint a zártkerti övezetek területeit.

15:14 Új feladat-ellátási szerződést kötöttek Dr. Kurai Dóra háziorvossal.

15:16 Elővásárlási jogot szerzett az önkormányzat egy makói ingatlan.

15:17 Meghosszabbították a Pharma Medicina 96 Bt. bérleti jogviszonyát.

15:18 Közös megegyezéssel megszüntették Bakacsi László bérleti jogviszonyát.

15:19 Tájékoztató a testületi határozatok végrehajtásáról – elfogadták.

15:19 A maratoni ülés zárt ülési előterjesztései következnek.


15:28 Le is zavarták a zárt ülést. Döntöttek Praszlicska Margit és Keresztúri Attila lakásbérleti jogviszonyának megszüntetéséről, Szabó Mónika minőségi lakáscsere iránti kérelméről és megtárgyalták a fellebbezést Faragó Magdolna gyógyszertámogatási ügyében.

15:30 Egyebek napirendi pont. Kovács Sándor: ,,Levélben szólítsuk fel a Dégázt és a Démászt, hogy normális körülményekben fogadják az ügyfeleket!” Elhangzott: a Démász elismeri a kifogásokat, de a helyzet javítására nem mondtak semmit. A személyzetet tudják növelni, a vendégfogadáson nem tudnak javítani. Dr. Hadik György szerint volt sorszám és egy ügyintéző. Később már hárman voltak a Démásznál, de a Dégáznál csak ketten vannak.

15:33 Az ülés véget ért. December elsején rendkívüli testületi várható a főépítészi beszámoló miatt, december 16-án pedig rendes ülés.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »