Tíz évre ítélték a román férfit, aki az ismerőseire gyújtotta a házat Makón

Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék első fokon kedden azt a román állampolgárságú férfit, aki 2021 októberében gyújtott fel egy épületet Makón, miközben abban ketten aludtak.

A jelenleg 52 éves férfit több emberen, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, valamint jelentős kárt okozó rongálás és magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék. A bíróság ítélete alapján a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra. A férfit tíz évre kiutasították Magyarország területéről.

Az írni, olvasni nem tudó férfi idénymunkásként dolgozott Makón az élettárásával. Több ismerősükkel együtt egy helybeli ház melléképületében béreltek szobát. A vádirat szerint a férfi féltékeny volt az élettárására, ezért 2021. október 27-én italozni kezdett, dolgozni sem ment. Viselkedése miatt a férfit a főbérlő elzavarta, élettársa pedig félelmében elbújt előle.

A vádlott éjfél után egy óra körül a kerítésen átmászva bejutott az ingatlanba, és a melléképületben levő bérelt szoba heverőjét felgyújtotta, majd egy vasszéket dobott a főépület üvegajtajába. A tűz gyorsan átterjedt a mellépület teljes tetőszerkezetére, amelynek kamrájából még időben sikerült kimenekülnie az ott alvó házaspárnak, és a gázpalackot is ki tudták vinni.

A tűzoltók a lángokat még azelőtt megfékezték, hogy azok átterjedtek volna a főépületre. A férfi a tűzoltók kiérkezése előtt megpróbálta felgyújtani a disznóólat is, de azt a helyszínre érkező főbérlő még időben észlelte, és eloltotta. Az épületben mintegy 5,6 millió forint kár keletkezett.

A férfi következetesen tagadta bűnösségét, azt mondta, nem ő gyújtotta a tüzet, sőt még az oltásban is segédkezett. A bíróság álláspontja szerint azonban életszerűtlen volt a vádlott védekezése, miszerint a tüzet erőteljes ajtóbecsapás miatt felboruló felhevített kályha okozta, ezt a szakértői vélemények, valamint a tanúvallomások mindenben megcáfolták.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

(MTI)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink