Úgy tűnik, Kövér Lászlótól nyugodtan lehet cigányozni a Parlamentben

Várható volt, hogy az új Országgyűlés összetétele miatt a Tisztelt Ház falain belül hangsúlyos szerepet fog kapni a hazai cigányság. Bár a kormánypártok miatt ez eléggé visszásra sikerült. 

Azt már régóta tudjuk, hogy a Fidesz-KDNP lényegében a saját pártszövetségük szavazatmaximalizálása miatt feláldozta az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), így mérete alapján hiába lehetne a cigány kisebbség egy komoly politikai potenciállal rendelkező közösség a parlamentben, ehelyett az ORÖ senkit (még egy Farkas Flóriánt sem) delegált az Országgyűlésbe. 

Az ellenzék viszont listáról három roma politikust is mandátumhoz juthatott, közülük pedig Varga Ferenc, a Jobbik politikusa lett az első az Országgyűlés történetében, aki lovári nyelven szólalt fel. Erre persze nem az a válasz érkezett a kormánypártok részéről, hogy végre valós és érdemi politikai párbeszédet lehet kezdeni a cigánysággal (főleg egy olyan cigány emberrel, akit a rendszer nem tart mélyszegénységben).

A reakció nyelvészkedés volt, és annak bizonygatása, hogy Varga Ferenc nem is tud cigányul – mondjuk, ha minden egyes parlamenti felszólalást összevetnénk a magyar nyelvtani szabályokkal, bizony ez a bizonyítvány is siralmas lenne. 

Ugyanakkor a Mi Hazánk parlamenti szerepe is arra engedett következtetni, hogy a cigányozás egy másik szempontból is előkerülhet majd – csak az nem volt tiszta, hogy reagál erre a máskor oly’ szigorú Kövér László házelnök. Az Országgyűlési Napló 2022. május 16-ai száma is elérhető már. A jegyzőkönyvvezetők tehát megörökítették az utókornak, ahogy a Mi Hazánk politikusa cigányozhatnak.

Dömötör Csaba államtitkár miközben az Orbán-kormányok családpolitikájáról, illetve a javuló gyermekvállalási hajlandóságról beszélt, jött is a közbeszólás a a Mi Hazánk soraiból:

,,A cigányoknál.”

Dömötör Csaba a beszólások hallatán Kövér Lászlótól kért segítséget, aki ezzel konstatálta az eseményeket:

,,Óvatosabban, képviselő urak, óvatosabban!”

Nem volt kioktatás a Ház tekintélyéről, és több millió forintos bírság sem érkezett.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

7 éve hunyt el Juhász Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar költő, szerkesztő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Tovább »

A Pápay diákjai kapták a sütivásár megmaradt finomságait

Az adventi gyertyagyújtáson jótékonysági sütivásárt tartott az Angyalsóhaj Alapítvány. A vasárnapi akcióra összegyűlt süteményekből megmaradt, becsomagolt finomságokat a Pápay Endre Általános Iskola és Szakiskola diákjai kapták meg – adta hírül a polgármester férjéhez köthető szervezet.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Egy éves a tram-train, mondjuk ma éppen nem tudott elindulni

A tram-train 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között – emlékeztetett mai közleményében a MÁV. A születésnapot úgy ünnepelte meg a szerelvény, hogy reggel több járat sem tudott elindulni.A tram-train 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között – emlékeztetett mai közleményében a MÁV. A születésnapot úgy ünnepelte meg a szerelvény, hogy reggel több járat sem tudott elindulni.

Tovább olvasom »