Új módszert vetnek be a csalók a bankkártyaadatok megszerzéséért

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat csalás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen személyekkel szemben, akik magukat különböző bankok alkalmazottainak adják ki – hívta fel figyelmet a rendőrség a honlapján pénteken. 

A csalók hivatalosnak látszó (valójában egy program segítségével generált) banki telefonszámról azzal kerestek/keresnek meg magánszemélyeket, hogy a bankszámláikon gyanús pénzmozgást észleltek, többségében online vásárlások kezdeményezésére való hivatkozással. Az elkövetők a bizalom elnyerése érdekében a korábban ismeretlen módon megszerzett bankkártyaadatok közül

az első 4 és az utolsó 4 számot bediktálják és az ügyféltől csak a kártya középső számait kérik.

Ezt követően, a „probléma” elhárítása érdekében egy TeamViewer, vagy AnyDesk nevű program letöltésére bírják rá a sértetteket, mellyel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz, így látnak minden lépést, minden adatot, amit az ügyfél a számítógépén, vagy telefonján végez. Ráveszik a sértetteket arra is, hogy netbankjuk belépési- és bankkártyaadatait megadják, majd ennek révén átutalásokat, internetes vásárlásokat hajtanak végre.

A nyomaik eltüntetése érdekében a csalók a tranzakciók végeztével a letöltött programok törlésére kérik az ügyfeleket.

Emlékeztetnek, hogy

az ilyen telefonhívások esetenként több órán keresztül is eltarthatnak, melyre a rendes banki ügyintézés során nem kerül sor.

A rendőrség felhívta arra is a figyelmet, hogy akik ilyen helyzetbe kerülnének, minden esetben körültekintően járjanak el, haladéktalanul szakítsák meg a telefonhívást, és az esetleges tranzakcióról a bankszámlájukat kezelő pénzintézettől informálódjanak úgy, hogy maguk kezdeményezik a hívást a bank hivatalos telefonszámára.Végül leszögezték, amennyiben bárki a leírt módszerrel találkozik, tegyen bejelentést a lakhelye szerinti rendőrkapitányságon.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Petíció indul az őszi szünet elmaradása ellen

Az idei tanévben már biztosan nem lesz őszi szünet, a kormány pedig meghosszabbította a téli vakációt – ezt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón csütörtökön. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt – tudta meg az ATV Híradója.

Tovább olvasom »