Van aki jól jár: felpuhítják, és évekkel kitolják a jogállamisági mechanizmust

Orbán Viktor eláll az uniós költségvetés vétójától, cserébe a jogállamisági mechanizmus úgymond befagyasztja Brüsszel, és ha lesz is szankció, az csak a 2022-es választásokat követően éri utol az aktuális magyar kormányzatot. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője szerint az Orbán-rendszer lopni fog tovább, a német multik gazdagodni, a magyar emberek pedig éhbérért fognak dolgozni.

A szöveg alapján Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta, amit akart. Az Európai Parlament pedig szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe. Hogy a mostani változat a végleges-e, az csak a csütörtök-pénteki brüsszeli csúcstalálkozó után derül ki, ahol a tagállamok vezetőinek kell megállapodniuk róla – írta a 444.

A portál cikke szerint Magyarország és Lengyelország garanciát kapnak, hogy addig nem használják a mechanizmust, amíg az EU bírósága nem dönti el, hogy a törvény összhangban van-e az EU-s joggal. Egy ilyen döntés évekbe telhet, azaz a 2022-es magyar, és talán a 2023-as lengyel választások előtt sem lehet majd alkalmazni. Ez nagyon fontos kérése volt Orbánéknak, bár nyilvánosan soha nem beszéltek róla.

Ugyanakkor az eurómilliárdok addig is érkeznek hazánkba, fenntartva a NER-t.

Gyöngyösi Márton négy pontba gyűjtötte össze a mai nap tanulságait:

  1. Mindenki megkapja, amire vágyik. Azok a nyugati politikusok, akik mindenképpen szerették volna leírva látni, hogy jogállamisági kritérium, azok most látni fogják. Benne lesz. Kérdés, hogy mennyit ér a gyakorlatban.
  2. Orbán pedig, aki mindenképpen szerette volna elkerülni, hogy a 2022-es választások előtt bukja a pénzügyi támogatást, a hírek szerint megnyugodhat, mert csak ’22 után nézhetnek majd a körmére, addig viheti a szajrét és bátran osztogathatja a haveri körnek.
  3. A jövőre nyugdíjba vonuló Angela Merkel német kancellár úgy tűnik, hogy ismét átbukdácsolt valahogy egy válságon anélkül, hogy mindez a pozíciójába került volna. Ráadásul a német ipari lobbinak is sikerült ismét a kedvére tennie, hiszen nekik kétségkívül nagy érvágás lenne, ha Orbán egy őrült pillanatában kiléptetné Magyarországot az EU-ból.
  4. Akárhogy is lesz, akármennyire is sikerül a ma vezetőinek megmenteni arcukat, hosszú távon ugyanehhez a kiindulóponthoz fog minden visszatérni: az Orbán rendszer lopni fog és trollkodni, a nyugatiak berzenkedni, a német multik gazdagodni, a magyar emberek pedig éhbérért fognak dolgozni. Ha hagyjuk.

„De persze várjuk ki a végét, hiszen még előttünk van a Tanács holnapi találkozója és az Európai Parlament jövő heti plenáris ülése, ahol már készül a botrány. Az EP-képviselők ugyanis, akiket az emberek választották, és akik az európai szavazóknak tartoznak közvetlen elszámolással, egyre dühösebbek, amiért Merkel, vagy más politikusok ismét átnyúlkálnak a fejük fölött”

fogalmazott a jobbikos politikus.

Gyöngyösi Márton szerint nyilvánvaló, hogy új, demokratikusabb és szolidárisabb Európára van szükség, amely nem hatalmi eliteket és nem ipari lobbikat szolgál, hanem az embereket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink