Váratlanul Orbán Viktor adta át a Hagymatikum új részét

Itt áll az ország, de talán a világ legszebb termálfürdője – fogalmazott beszédében Orbán Viktor, aki meglepetésként érkezett vasárnap Makóra, hogy átadja a Hagymatikum új részlegét. Meglepő módon ő és Farkas Éva is külön kiemelte Buzás Pétert, akinek a polgármestersége alatt Makóra került Makovecz Imre és megépült a fürdő első üteme.

Testőrök kíséretében érkezett a Hagymatikumhoz a miniszterelnök, akiről a nagyközönség csak reggel tudta meg, hogy részt vesz az átadó ünnepségen. Beszédében arról beszélt, a hagyma után a második dolog, ami Makóról az emberek eszébe jut, az Jeruzsálem. Szerinte ez most nem is eshetne távolabb, itt béke és biztonság van, reméli, az lesz Jeruzsálemben is és Ukrajnában is. Úgy folytatta, a béke mellett sok országépítő embert kívánunk, ezzel elérkeztünk Makovecz Imréhez, aki harmadjára jut eszünkbe, ha Makó utcáit járjuk.

Orbán szerint Makovecz Imre épületeit felismerjük, elég rájuk néznünk. Az ő művészete nem példa egy stílusra, hanem egy stílus maga. Egyetlen hasonló példát tudott említeni, ahol az építész egy jól elkülöníthető stílus, méghozzá Gaudí személyében.

Ami Gaudínak Barcelona volt, az Makovecznek Makó

– tette hozzá.

A miniszterelnök felidézte, Buzás Péter polgármester akkor adott megbízásokat Makovecznek, aki akkorban sehonnan nem kapott munkákat, Makó egy ritka kivétel volt.

Amit Makovecz Imre és Buzás Péter elültetett, azt a jobboldali városvezetés tovább gondozta és nevelte, a kormány pedig Lázár János közreműködésével öntözte. Itt áll az ország, de talán a világ legszebb termálfürdője

– fejtette ki Orbán.

Gondolatait úgy zárta: azt akarjuk, hogy Makó ne legyen messze Brüsszeltől, Pekingtől, Jeruzsálemtől, hanem jöjjenek ide minél többen a világ minden tájáról.

Farkas Éva Erzsébet azt emelte ki, tíz év után teljessé vált a nagy mű, ahogy azt Makovecz Imre és építész kollégái megálmodták. Bár 2011-ben véget ért földi pályája, 2012-ben mégis vele ünnepelhettük az akkor részben megépült fürdőt Buzás Péternek köszönhetően. Makovecz köztünk él az épület minden szegletében – tette hozzá.

A polgármester elmondta, 14 Makovecz-épület van Makón, ezeknek mindegyike híd, amely összeköt eget és földet. Arról beszélt, harminc éve, hogy Makovecz és Makó útja keresztezte egymást, hazai és nemzetközi hírnévre emelve a várost.

Makó a dél-alföldi turisztikai régió meghatározó települése lett. Hálával tartozunk Orbán Viktornak, amit kértünk, azt megkaptuk

– zárta sorait Farkas Éva.

A fürdő új részlege a mai nap folyamán ingyenesen bejárható a Teleki László utcai új bejárat felől.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink