📺 Varga Ferenc: a felzárkózás egyik alappillére az oktatás

Az oktatás és a felzárkózás közti kapcsolatra hívta fel a figyelmet Varga Ferenc, Csongrád-Csanád megyei jobbikos képviselő a parlamenti vitanap során. A roma politikus figyelmeztetett, hogy a felzárkózás egyik alappillére az oktatás.

A jobbikos országgyűlési képviselő rendkívül fontosnak nevezte, hogy minden iskolában elérhető legyen pszichológus, gyógypedagógus, logopédus, fejlesztő pedagógus, ugyanis egyre több az olyan diák, akik ezen szakemberek segítségére szorulnak és már nemcsak a hátrányos helyzetű régiókban, országos szinten is nagy szükség lenne rájuk. Azonban Varga Ferenc szerint ehhez először vonzóbbá kellene tenni ezt a pályát, ezeket a munkaköröket, kezdve a felsőoktatási képzéstől egészen a segítők fizetéséig.

Szintén nincs a kommunikáció homlokterében a hátrányos helyzetű településeken oktató pedagógusok helyzete sem. Varga Ferenc parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy miközben a kezdő pedagógusi bér alapvetően is nagyon alacsony, nettó 200 ezer forint, de ezt a helyzetet még súlyosbítja, hogy nem ugyanolyan kihívásokkal néz szembe egy budapesti, illetve egy szabolcsi, borsodi pedagógus a munkája során. Az alacsony bérezés miatt ezek a tanárok nincsenek motiválva a hátrányos helyzetű gyermekek hatékony oktatásában.

Az ország hátrányos helyzetű régióiban tanító pedagógusok kapjanak kiemelt bérezést, hiszen munkájuk során speciális helyzetű, többségében szegénységből érkező gyermekekkel foglalkoznak, akiknek sokkal több odafigyelésre van szükségük

– szögezte le Varga Ferenc.

Szintén kevés szó esik a nagy hangzavarban a romatársadalom helyzetéről. Így hiánypótlónak számít a jobbikos politikus javaslata a Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban. Véleménye szerint az alaptanterv tartalmaz ugyan a cigánysággal kapcsolatos tananyagot, azonban ennél nagyobb hangsúlyt kellene fektetni egymás megismerésére.

Kerüljön bele hangsúlyosabban az alaptantervbe a cigányság történetének, kultúrájának ismertetése, kötelező elemként általános és középiskolában is

– mondta Varga Ferenc, emlékeztetve, hogy mind az 1848-49-es, mint pedig az ’56-os forradalmunk és szabadságharcunknak megvannak a roma résztvevői, hősei.

Azonban az kevés, ha megtanulják a pozitív történelmi példákat – mondta el, hozzátéve:

ahhoz hogy valóban érzékeljenek valamit a változásból, akkor is pozitív példákat kell látniuk, ha szétnéznek maguk körül.

Ehhez viszont az kellene, hogy az EU-s forrásokat végre valóban olyan felnőttképzésekre fordítsa a kormányzat, amelyek nem az elmúlt 12 évre jellemző ablakon kidobott pénznek minősülnek, illetve nem a farkasflóriánoknál kötnek ki, hanem végre valóban a magyar embereknél hasznosulnának – szögezte le Varga Ferenc.

A Jobbik országgyűlési képviselője négy pontban foglalta össze a javaslatait:

Ezt diktálja a nemzeti érdek:

  1. Legyen minden iskolában elérhető pszichológus, gyógypedagógus, logopédus, fejlesztő pedagógus
  2. A hátrányos helyzetű területeken oktató pedagógusok kapjanak kiemelt bérezést!
  3. Az alaptantervbe kerüljön bele hangsúlyosabban a cigányság történelmének ismertetése kötelező elemként általános és középiskolában is!
  4. Az oktatásra fordított uniós felzárkóztatási pénzek ne a Farkas Flóriánok zsebében landoljanak, hanem végre valóban a magyar emberek érdekében hasznosuljanak!

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A Makói Idősek Otthonában járt a Hanki-Ker Mikulása

A Csongrád-Csanád Megyei Szivárvány Otthon Makói Idősek Otthonába az idősek által már hosszú-hosszú évek óta nem látott vendég érkezett egy helyi vállalkozás, a Hanki-Ker Kft. kezdeményezésének köszönhetően – számolt be róla Botlik Anita.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A Mol szerint pánikvásárlás van a benzinkutakon

A Mol szerint beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, az autósok pedig felvásárolták a drágább típusokat is. A Telex azt írta, hogy azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, de ott is gyorsabban merülnek ki így a készletek.

Tovább olvasom »