Varga Ferenc: a mai roma politikai elit rombolja a cigányság megítélését

A Jobbik roma jelöltjének bejelentése kapcsán az Azonnali interjút készített vele. Varga 2014 óta a szegvári roma nemzetiségi önkormányzat vezetője, az előválasztáson nem indult, de az egyik civil jelölt, Szűcs Ildikó kampányfőnökeként ott volt az események forgatagában, Jakab Péter pártelnököt is ekkor ismerte meg személyesen.

Varga úgy kezdi a beszélgetést, hogy neki nem a múlton kell rágódnia, hanem a jövőbe kell tekintenie a néppárti Jobbik képviselőjeként.

A régi Jobbikból én már semmit sem tapasztaltam a közös munka során, azok az emberek, akik szélsőséges eszméket vallottak, már régen a Fidesznél vagy annak különböző szatellitpártjainál kötöttek ki, és most is azon dolgoznak, hogy gyengítsék az összefogást

–  mondta, majd megjegyezte, hogy szerinte a Jobbik néppártosodása az egyik legpozitívabb folyamat, ami az elmúlt években a magyar politikai életben végbement.

A cigányság magyarországi helyzetéről kijelentette, tudja, hogy az országban sokkal több tisztességes és becsületes roma ember él, mint azok, akik alapján az egész társadalmi réteget sokan megítélik, így azt gondolja, ha valakinek negatív tapasztalatai vannak, abban a kialakult előítéletek is nagy szerepet játszhatnak.

Elmondta, nem fél attól, hogy a körülmények fényében ráaggatják a „kvótacigány” jelzőt, mert úgy tapasztalja, hogy a Jobbikban nem nemzetiségi hovatartozás szerint osztanak helyeket, hanem elsősorban az elvégzett munka alapján, ő pedig kampányfőnökként már bizonyított az előválasztáson.

Nem engedheti tovább a magyar cigányság, hogy olyan emberek képviseljék őket, akik nem tudják az alapvető társadalmi normákat sem betartani, mindamellett, hogy csak a saját önös érdekeiket nézik

– mondta ezt már az Országos Roma Önkormányzat legutóbbi ülésén történt botrány kapcsán, hozzátéve, hogy szekunder szégyenérzete volt a történtek láttán.

Varga Ferenc azt mondta, látja, hogy a mai roma politikai elit mennyire romboló hatással van a magyar cigányság megítélésére, a nemzetiségi lista meghiúsulásának hátterében ugyanakkor a kormányt sejti, hiszen törvény szerint aki az országgyűlési választásokra kiterjedően szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, az nem szavazhat pártlistára, csak az adott nemzetiség országos listájára adhatja le voksát. Így a hatalomnak két lehetősége volt a politikus szerint:

Farkas Félix személyében a fideszes díszcigányukat a lista első helyére rakni, ha pedig ez nem sikerül, akkor elérni, hogy egyáltalán ne is legyen lista, abban bízva, hogy így, ezeknek a romáknak a szavazatával számolhatnak majd a pártlistájukon.

Az interjú végén Varga betekintést engedett kicsit a hosszútávú terveibe is. Itt elmondta, szakmai alapokon nyugvó cigány politikai szerveződést szeretne, tanult roma fiatalokkal karöltve, ami elhozhatja a magyar cigányság számára a valódi felemelkedést.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink