Visszatértek az első gólyák a Dél-Alföldre

Múlt héten visszatértek telelőhelyeikről az első fehér gólyák a Körös-Maros Nemzeti Park területére. A három, jó erőben lévő madár Dévaványán szállt le a hosszú út után.

A nemzeti park tájákoztatása szerint Békés megyében az utóbbi években általában 300 körül alakul a fészkelő gólyapárok száma. Többségük rendszerint március második felében, Sándor-nap (március 18.) tájékán tér vissza telelőhelyéről. Minden évben akadnak azonban olyan példányok, melyek korábban jönnek meg a nagy útról.

Tavaly például március 3-án, Mezőberényben látták az első fehér gólyát. Idén még ennél is jóval korábban, február 23-án, este hat óra tájban bukkant fel három madár. Mindhármukat azóta is rendszeresen látható Dévaványa térségében. A korai érkezés valószínűleg a február közepi enyhe időjárásnak köszönhető – állapítja meg a nemzeti park.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák is. Az esetek többségében ezek gyenge példányok, vagy repatriált, fiatal madarak, amelyek még nem elég erősek ahhoz, hogy vállalkozzanak az Afrikába vezető, hosszú útra. Idén két példány telelt át Battonya térségében.

(Fotó: illusztráció)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink