A felújított pitvarosi templomban tart hálaadó püspöki szentmisét Kiss-Rigó László

2021. augusztus 8-án hálaadó búcsúi szentmisét tartanak a pitvarosi Nagyboldogasszony-templomban. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési támogatásból mintegy ötven millió forintból megújult templomban a szentmisét Kiss-Rigó László püspök celebrálja – olvasható az egyházmegye honlapján.

A pitvarosi Nagyboldogasszony plébániatemplom a lakosságcserét követően, 1948 és 1950 között épült. Az építés különlegessége, hogy abban az egész közösség részt vett, kicsik és nagyok egyaránt, sőt még a helyi evangélikus szlovákok egy része is. A templomot teljes egészében helyi iparosok és mesterek építették. Berendezési tárgyainak egy része a szegedi Karolina Gimnázium megszűnt kápolnájából származik, az orgona 1964–ben került a templomba.

Az épületet az évek során több alkalommal kisebb mértékben felújították, 2013-ban a teljes külső homlokzat újult meg, illetve az előtetőt alakították át.

A legutóbbi pályázati támogatásnak köszönhetően a kivitelező – a szükséges lécezéssel, fóliázással – kicserélte a tetőhéjazatot, az épület talajvíz elleni szigetelését pedig ún. falátvágásos technikával oldotta meg. Ezzel egy időben az épület külső lábazata is megújult.

A templom belső padlózata szintén talajvíz elleni szigetelést valamint új, kerámia burkolatot kapott. Megújult a teljes villamos hálózat, az elektromos energiát pedig napelemes rendszer biztosítja. Az épület fűtését és hűtését hőszivattyús rendszer működteti. Ez a templom a Szeged-Csanádi Egyházmegye első „klimatizált” temploma.

A korszerűsítési munkáknak köszönhetően a pitvarosi római katolikus közösség egy korszerű, ám hangulatában, megjelenésében egységes, harmonikus épületben gyűlhet össze.

A felújítást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és hazai központi költségvetési támogatásból, mintegy ötven millió forintból valósult meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »