A nap témája: Ma elindul a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Az Európai Bizottság szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben és Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a brüsszeli testület hivatalos írásbeli értesítését a magyar kormány illetékeseinek – számolt be róla a Népszava.

A folyamat előreláthatólag hat-kilenc hónapig fog tartani, amelynek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti az Orbán-kormányt, amennyiben bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

A Hahn által elküldött értesítéssel egyelőre csak nyomást szeretnének gyakorolni az Orbán-kormányra, hogy tartsa tiszteletben a közösségi értékeket és szabályokat és ennek megfelelően módosítsa a törvényeket. A Népszava információi szerint az írásbeli értesítésben az Európai Bizottság a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságait fogja a magyar kormány szemére vetni, amitr Orbánéknak legfeljebb három hónapja lesz a válaszolni.

A jogállamisági mechanizmus aktiválását Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be április elején az Európai Parlamentben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »