A bíróságon múlik, megmarad-e a makói Bartók iskola

A Szegedi Törvényszék nem adott jogvédelmet a Bartók iskoláért létrehozott érdekvédelmi egyesületnek – közölte a szülők jogi képviselője. Ők most fellebeztek, ezt a Fővárosi Ítélőtábla bírálja el elvileg 8 nap alatt. A tanév kezdete rögtön itt van, Dr. Kotroczó Béla szerint hogy hogyan kezdődik, ez már úgy néz ki, csak a bíróságon múlik.

A jogász tájékoztatása szerint meghozta a bíróság a végzést az azonnali jogvédelemről és elutasította. Érdemi indokolást nem igazán adtak, lényegében annyit, hogy a Bartók épülete oktatásra nem alkalmas jelen állapotában, az Almásié igen, ezért az a közérdek, hogy a gyerekek jó körülmények között kezdjék el a tanévet.

A szülők fellebezése szerint a végzés indoklása hiányos, nem ad számot a mérlegelés körébe vont bizonyítékokról, nem derül ki, mit mérlegeltek, milyen szempontok szerint. A fellebbezés benyújtását követően küldte ki a bíróság a Makói Általános Iskola és a tankerület észrevételeit az azonnali jogvédelemre. Ebből kiderül, hogy a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője a tankerület pernyertességét támogatja. A tankerület ellenkérelmében leírja, valótlan az az állítás, hogy nem tájékoztatták a szülőket, az önkormányzatot a feladatellátási hely változásáról:

Miután ezt a szülők megismerték, a fellebezésüket többek között azzal egészítették ki, hogy konkrétan megjelölték a megsértett jogaikat (nem vettek részt a döntés előkészítésében, nem kaptak írásbeli határozatot, a szabad iskola választás joga). A tankerület által hivatkozott aláíróív (jelenléti ív) az egyeztetés igazolására nem alkalmas, nincs hozzá jegyzőkönyv, vagy nyilatkozat. Felhívták rá a figyelmet, a június 9-i rendkívüli nevelőtestületi ülésen még intézményátszervezésről volt szó.

A fellebbezést a Fővárosi Ítélőtábla bírálja el és vélhetőleg 2022. augusztus 22-én terjesztették fel hozzájuk.

A másik, halasztó hatályú keresetlevél is a tövényszéken van augusztus 15-e óta. Kotroczó szerint érdekes módon a biróság csípőből hozzá akarta azt kapcsolni ehhez a perhez (erre a számra iktatta) és rögtön kiadott egy tájékoztatást, hogy nincs halasztó hatálya, mert ebben a perben már az azonnali jogvédelemmel kapcsolatosan döntött. Ezt kifogásolták, mert ilyen lehetősége nincs a biróságnak, egy más tárgyú, más által inditott pert nem iktathat egy folyamtban lévő perhez.

A jogász a bejegyzése alatt hozzászólásban annyit tett hozzá: a létező összes jogorvoslati fórumon végig fognak menni, még ha a szeptember 1-i Almásis tanévkezdést nem is sikerül megakadályozniuk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink