A csanádpalotai testületet nem zavarta, hogy a polgármester egy napot sem volt szabadságon tavaly

Korábbi cikkünkben megírtuk a kalandos csanádpalotai költségvetés módosítást, melyről a képviselők egyhangúan szavaztak, azóta megjelent a polgármester szabadság terve is, melyre a képviselők olyan nagyon odafigyeltek, hogy nem vettek észre, hogy egyszer sem volt szabadságon tavaly.

Megnéztük milyen változások történtek az eredeti költségvetéshez képest, melyet több cikkben tárgyalunk ki. A testület tagjai a megválasztásuk óta azt hangoztatják, hogy „üres a kassza” és 40 millióval kevesebb iparűzési adó folyt be. Vajon tudják-e, hogy közben több tízmillió forintot költöttek vagy éppen költött el a polgármester?

Írtunk már „külsős megbízási szakemberekről” és a béreikről, most megérkeztek a számok melyekről korábbi cikkeinkben tárgyaltunk. A polgármester „szupertitkosan” elrejtette a Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésénél őket, de nézzük mennyit is költenek az adófizetők pénzéből külsős szakemberekre.

A „Költségvetési rendelet módosításának 4. melléklete” által fellelhető ezen személyek bérei. Két sorban helyezkedik el a kifizetett pénzek. Az egyik „Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatás”, „Egyéb külső személyi juttatás”.

Ahogy korábban megírtuk, rengeteg pénzről van szó összesen tehát 12,6 millió forintról, ennyit költöttek külsősökre. Sajnos az egyik képviselő óvodát akart felújítani, de azt mondta neki a polgármester, hogy nincs pénz – ennyiből azért a padlókat meg lehetett volna csinálni. A polgármestert körülvevő embereket sem hagyta cserben és gyorsan betervezett 1,6 millió forint céljuttatást is a dolgozóknak.

Vajon a képviselők tudják, hogy több, mint 14 millió forintért alkalmaznak külsős szakembereket?

Másik érdekesség a megbízási szerződések után az iparűzési adó bevétel. Folyamatosan azt hangoztatják, hogy nem folyt be, persze erről a polgármester és a megbízásos könyvelői biztosan meg is győzték a képviselőket, de mást mond a költségvetés:

Itt jól látszik, hogy az IPA adóbevétel túltervezés miatt ei. mód -8.209.900,- Ft. Furcsa, mert ezt elfogadták elméletileg, hogy mindössze 8 millióval lett túltervezve, nem pedig az általuk hangoztatott 40 millió forinttal.

Érdekes, hogy a polgármester ezt a költségvetés módosítást, hogyan tudta elfogadtatni a képviselőkkel? Lehet csak az utolsó pillanatban kapták meg és a külsős szakemberek meggyőzték őket, hogy ezt így most muszáj elfogadni? Persze a polgármesternek ebben nagy tapasztalata van főleg, ha a képviselők töketlenek – legalábbis a lakosság állítása szerint.

Ezeken felül még vannak a képviselők által is megszavazott pénzek: pályázati tervek áttervezése ugyanazokkal a tervezőkkel több, mint 6 millió forintért; könyvvizsgálói jelentés elkészítése több, mint 1 millió forintért. Ki tudja, hogy még milyen pénzeket költött a polgármester, mert már a képviselők is gyanakodnak, ez derül ki a jegyzőkönyvekből.

A decemberi jegyzőkönyvek szerint az egyik képviselő innentől, minden testületi ülésre bekéri a számlaegyenlegeket aznapi dátummal.

Még egy érdekesség van a jegyzőkönyvekben: a képviselők azt hangoztatták, hogy odafigyelnek a polgármester szabadságára, hogy a választások után ne terhelje meg nagymértékben a költségvetést annak kifizetése. Úgy néz ki a polgármester és szűk köre itt is túljárt a képviselők eszén, ugyanis

egy napot sem volt szabadságon, még akkor sem, amikor az önkormányzat kötelező 2 hetes leállásban volt. De ezt is megszavazták neki.

A polgármesternek így 2023. évre az eredeti 25 nap szabadságból egyet sem vett igénybe és a 2023. évre járó 39 naphoz ez hozzáadódik. Így már 64 nap szabadsággal rendelkezik, ami z adófizetőknek ez a választások után több, mint 1,5 millió forintba fog kerülni.

Úgy néz, ki Perneki László polgármester meg tudja vezetni a képviselőket. De mit is várjanak a palotaiak a pénzekkel kapcsolatban, ha a szabadságára sem tudnak figyelni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »