A Fidesz nemcsak hazudott a magyar termőföldekről, de még a lényeget sem érti

Keddi cikkünk után szerdán már kénytelen volt megszólalni a Fidesz-kormány az állami tulajdonban lévő magyar termőföldek külföldi (tagállami) tulajdonba jutása kapcsán. Bár ezzel egyáltalán nem javítottak a helyzeten, sőt…

A Fidesz ismét hazudott: külföldiek is megvehetik az állami földeket – fogalmazott élesen Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa a lapunkhoz eljuttatott közleményében. A nemzeti ellenzék országgyűlési képviselője emlékeztetett, tegnap a kormány beismerte, hogy a Jobbiknak végig igaza volt és külföldiek számára is lehetőséget teremt a földvásárlásra Fidesz földtörvénye.

Álláspontunk szerint csak nemzeti önfeladásként lehet értelmezni Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által aláírt rendeletet, hiszen a kedden megjelent és a mai nappal hatályosult 1792/2015-ös kormányhatározat úgy módosítja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) tartozó földek árverését szabályozó passzust, hogy kikerül a szövegből a

„magyar állampolgárságú” kitétel

és valamennyi uniós tagállam polgára jogosult lesz a földszerzésre – állapította meg Magyar Zoltán.

A sajtó megkeresésére nem is tagadta sem a kormány illetékese, sem az agrárkamara elnöke, hogy ez bizony azt eredményezheti, hogy külföldiek kezébe kerülhet a hétfőn induló liciteken az állami föld. Ezzel viszont egyértelművé vált, hogy a haverok termőfölddel való kiszolgálása olyannyira fontos volt az Orbán-kormány számára, hogy még ezt a kockázatot is hajlandóak voltak bevállalni.

A közleményből kiderül, a Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal állítsa le az állami földek privatizációját és vonja vissza a külföldiek földszerzését engedélyező módosító kormányhatározatot! Amennyiben ezt nem teszi meg, azzal azt is beismerik, hogy a Fidesznek fontosabb a saját földesurai és a külföldiek kiszolgálása, mint a magyar föld magyar kézben tartása, vagyis a magyar emberek érdeke – értékelte a kialakult helyzetet Magyar Zoltán.

Az Orbán-kormány részéről Győrffy Balázs fideszes képviselő reagált a kabinet döntésére. A kormánypárti politikus esetében fontos megjegyezni, hogy ő egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is; hasonló összefonódást Jakab Istvánnál, a Fidesz alelnökénél is felfedezhetünk, hiszen ő annak a Magosznak az elnöke, amelyik a földárverések hivatalos ötletgazdája volt…

Visszatérve Győrffyre, a fideszes képviselő azzal magyarázta Semjén Zsolt rendeletét, hogy azt azért kellett meghozni, mert „az MSZP és a Jobbik sikeresen támadta meg a magyar gazdákat Brüsszelben és az Alkotmánybíróságon” – tessék?!

De a legjobb érve mégis az volt, amikor azzal nyugtatta a hallgatóságot, hogy a külföldiek közül azok szerezhetnek termőföldtulajdont, akik Magyarországon bejegyzett földművesek. Közölte,

222 ilyen emberről van tudomása,

akik a liciteken is részt vehetnek majd.

Már ha egyetlen külföldi gazda is magyar termőföld területhez jut, az is csak azt bizonyítja, hogy hazudott a Fidesz, amikor azt ígérte, nem kerülhetnek külföldi tulajdonba az árverésekre szánt parcellák – ezt már Sallai Róbert Benedek (LMP) nyilatkozta lapunknak, míg az uniós állampolgárok számával dobálózó Győrffy Balázs kapcsán megjegyezte: nemcsak a szavahihetőséggel van gond, de úgy látszik a Fidesz a lényeget sem érti.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint három szempontból kell megközelíteni a fideszes földprivatizációt:

– Csak úgy maradhat magyar tulajdonban a magyar föld, ha az magyar állami tulajdonban van. Se az LMP, se a Jobbik, de még Brüsszel sem kötelezte arra az Orbán-kormányt, hogy piacra dobja a stratégiailag fontos természeti erőforrást.

– Nem valósul meg az esélyegyenlőség az uniós állampolgárok belépésével. Lehet az a holland, dán, vagy olasz állampolgár a legbecsületesebb ember, azonban mivel tőkeerősebb, mint a hazai kis- és középgazdálkodók, így az árveréseken is ő fog nyerni.

– Az Orbán-kormány döntése ellentétes a Fidesz eddigi kommunikációjával, hiszen nem szerepelt a korábbi kormányzati célok között, hogy több mint kétszáz tagállami gazdálkodó magyar földhöz jut.

Sallai Róbert Benedek emlékeztetett arra is, hogy a rendelettel nem állt elő egyetlen fideszes képviselő sem, mindenfajta kommunikáció híján, sunnyogva kanyarították be a szöveget a Magyar Közlönybe.

Csak hát néhány szemfüles újságíró észrevette a turpisságot…

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink