A járvány alatt lettek még vagyonosabbak a szupergazdagok

A világon 2750 milliárdos van, akik az összes vagyon 3,5 százaléka felett rendelkeznek a Thomas Piketty által vezetett Inequality Lab keddi jelentése szerint. Ez az arány 1995-ben még csak 1 százalék volt, és a legnagyobb ütemben a koronavírus-járvány okozta válság alatt nőtt a szupergazdagok vagyona. A világon a legszegényebbek jelenleg a leggazdagabbak vagyonának a 2 százalékával rendelkeznek – hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu a Bloomberg cikke alapján.

A jelentésből szintén kiderül, hogy az egyenlőtlenségek egy közegészségügyi katasztrófa közepette nőttek igazán látványosan, amely sokkal súlyosabban érinti a fejlődő országokat, mint a gazdagabbakat. Emellett megugrottak az ezen országokon belüli egyenlőtlenségek, a felzárkózási folyamat ellenére.

A gazdasági lap a kutatók nyomán kiemeli, a járvány során megmutatkozó trend egy olyan évtizedek óta szorgalmazott gazdaságpolitika eredménye, amely elsősorban a gazdagabb rétegek támogatását helyezi előtérbe. Az elmélet hívei viszont arra számítottak, hogy a gazdagok jóléte majd “lecsorog” a szegényebb rétegekhez is.

A milliárdosok a járvány alatt 3,6 ezermilliárd euróval lettek gazdagabbak, miközben több mint 100 millióan kerültek extrém szegénységbe a Világbank elemzése szerint.

A legegyenlőtlenebb régióknak Latin-Amerika és a Közel-Kelet számítanak, ahol a vagyon 75 százalékát a leggazdagabb 10 százalék tartja a kezében. De szorosan követik ezt szintet Oroszország és a szubszaharai Afrika országai is. Míg karbonkibocsátásban Észak-Amerika vezet: ott a felső 10 százalékhoz tartozók közel nyolcszor annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a legszegényebbek.

A vagyoni és a jövedelmi helyzet kapcsán az európai országok törekszenek a legjobban az egyenlőtlenségek mérséklésére – tolmácsolta a lap a világszerte több mint 100 kutató munkájából származó, egyenlőtlenségeket bemutató jelentést.

Ugyanakkor a szupergazdagok létszáma sem torpant meg az utóbbi időben, sőt. Tavaly ugyanis 2,4 százalékkal több mint 520 ezer főre nőtt a legalább 30 millió dollárnyi nettó vagyonnal bírók száma a Knight Frank márciusi Wealth reportja szerint. Magyarországon adataik alapján a legalább egy millió dollárral rendelkezők száma közel 30 ezer embert tesz ki.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Már több balkáni ország is demokratikusabb, mint Magyarország

A demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetét monitorozó Freedom House legújabb jelentésében az áll, hogy Magyarország rontott a médiafüggetlenség területére vonatkozó mutatóján. Így hazánk 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik, ami további romlás a magyar demokrácia állapotában – derül ki a 444.hu szemlézte friss jelentésből.

Tovább olvasom »

Nem jönnek az uniós támogatások Magyarországra, több száz milliót bukhatunk Orbánék miatt

Jelenleg – az agrártámogatásokon kívül – nem jönnek uniós pénzek Magyarországra. A 2021-2027-es költségvetésből azért nem, mert még nem írták alá az ehhez szükséges partnerségi megállapodást, a helyreállítási alapból (Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz, RRF) pedig azért nem, mert Brüsszel nem hagyta jóvá a magyar felhasználási terveket – írja a 24.hu.

Tovább olvasom »