A járvány alatt lettek még vagyonosabbak a szupergazdagok

A világon 2750 milliárdos van, akik az összes vagyon 3,5 százaléka felett rendelkeznek a Thomas Piketty által vezetett Inequality Lab keddi jelentése szerint. Ez az arány 1995-ben még csak 1 százalék volt, és a legnagyobb ütemben a koronavírus-járvány okozta válság alatt nőtt a szupergazdagok vagyona. A világon a legszegényebbek jelenleg a leggazdagabbak vagyonának a 2 százalékával rendelkeznek – hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu a Bloomberg cikke alapján.

A jelentésből szintén kiderül, hogy az egyenlőtlenségek egy közegészségügyi katasztrófa közepette nőttek igazán látványosan, amely sokkal súlyosabban érinti a fejlődő országokat, mint a gazdagabbakat. Emellett megugrottak az ezen országokon belüli egyenlőtlenségek, a felzárkózási folyamat ellenére.

A gazdasági lap a kutatók nyomán kiemeli, a járvány során megmutatkozó trend egy olyan évtizedek óta szorgalmazott gazdaságpolitika eredménye, amely elsősorban a gazdagabb rétegek támogatását helyezi előtérbe. Az elmélet hívei viszont arra számítottak, hogy a gazdagok jóléte majd „lecsorog” a szegényebb rétegekhez is.

A milliárdosok a járvány alatt 3,6 ezermilliárd euróval lettek gazdagabbak, miközben több mint 100 millióan kerültek extrém szegénységbe a Világbank elemzése szerint.

A legegyenlőtlenebb régióknak Latin-Amerika és a Közel-Kelet számítanak, ahol a vagyon 75 százalékát a leggazdagabb 10 százalék tartja a kezében. De szorosan követik ezt szintet Oroszország és a szubszaharai Afrika országai is. Míg karbonkibocsátásban Észak-Amerika vezet: ott a felső 10 százalékhoz tartozók közel nyolcszor annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a legszegényebbek.

A vagyoni és a jövedelmi helyzet kapcsán az európai országok törekszenek a legjobban az egyenlőtlenségek mérséklésére – tolmácsolta a lap a világszerte több mint 100 kutató munkájából származó, egyenlőtlenségeket bemutató jelentést.

Ugyanakkor a szupergazdagok létszáma sem torpant meg az utóbbi időben, sőt. Tavaly ugyanis 2,4 százalékkal több mint 520 ezer főre nőtt a legalább 30 millió dollárnyi nettó vagyonnal bírók száma a Knight Frank márciusi Wealth reportja szerint. Magyarországon adataik alapján a legalább egy millió dollárral rendelkezők száma közel 30 ezer embert tesz ki.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink