A makói önkormányzat nem is véleményezte a Bartók iskola bezárását

Kotroczó Béla, a szülők jogi képviselője közérdekű adatigénylést nyújtott be a Klebelsberg Központnak a Makói Általános Iskola Bartók intézményével kapcsolatos adatokra. Ezt most kapta meg, ebből kiderül, amit eddig csak sejteni lehetett: a makói önkormányzatnak nincs véleménye a Bartók megszüntetéséről.

A Bartók iskoláért létrejött szülői csoportban Kotroczó azt írta, a felterjesztésnél a tulajdonos önkormányzat véleménye rovatban a ,,folyamatban” megjegyzés szerepel. Azaz a Klebesberg úgy terjesztette fel aláírásra az átszervezési javaslatot, hogy ahhoz az önkormányzat véleménye nem állt rendelkezésre. Méghozzá azért, mert az önkormányzat képviselő-testülete nem tárgyalta ezt az ügyet – ergo azt a petíciót sem, amit ők beadtak támogató aláírásokkal.

,,Ugyan Makó választópolgárainak a negyede aláírta, de ezek szerint ez mégse lépi át az önkormányzat ingerküszöbét”

– tette hozzá a jogász.

A tankerület megküldte a tervezetet az önkormányzatnak, aki nem adott erre semmilyen észrevételt, így ők 15 nap eltelte után már felterjeszthették a Klebelsberghez, aki azután továbbította a miniszterhez és ezalatt az önkormányzat végig hallgatott. Kotroczónak pénteken azt mondták telefonon a jegyzői irodából, hogy a vélemenyük kialakítása még folyamatban van.

Az átszervezés indokaként az olvasható, hogy a Bartókban oktatási-nevelési tevékenység nem folyik 2022. szeptember 1. óta, valamint egy pályázat révén új, 16 tantermes iskola épült, ahol mindkét feladatellátási hely tanulói modern környezetben tanulhatnak. A szülők jogi képviselője így összegezte:

,,Először minden egyeztetés nélkül bezárjuk a Bartókot, összevonjuk az Almásival, – de amikor emiatt bírósághoz fordultok, azt modjuk, hogy bocsi, ez csak szünetelés, nem átszervezés, – majd 1 év múlva az átszervezés indoka az, hogy ott már úgysincs oktatás… Egyébként meg véleményezhetitek, (mert kötelező) de tök mindegy, hogy ellenzik-e az érintettek – és az még jobb ha ehhez az önkormányzat egyáltalán hozzá se szól. Hát, így tervezték ezt lebonyolítani.”

Mivel mindenhonnan azt lehet hallani, hogy jogállam vagyunk, ezért Kotroczó Béla szerint itt az ideje bebizonyítani és nem állnak meg.

Mint azt megírtuk, szombaton jelképesen elballagtak a Bartók épületből is azok a diákok, akik a bezárás előtt 7 évig odajártak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink