A nap témája: Akkora a pedagógushiány, hogy újabb könnyítést tett lehetővé a kormány

Egy idén január másodikától hatályos kormányrendelet szerint az alsós tanítók már a felsős osztályokban is beoszthatók, óvónőként pedig középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni – írja a Népszava.

A kormányrendelet pedagógus-munkakörben alkalmazottak végzettségi és szakképzettségi követelményeiről szóló melléklete szerint a tanítók már az általános iskola végéig, vagyis egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra. Ezzel kapcsolatban a belügyminisztérium a lapnak azt írta, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás pedig csak kibővítette ezt a lehetőséget.

A korábban érvényes rendeletben az is szerepelt, hogy felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak „a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat, az új szabályozásban viszont ilyen feltétel már nincs. Ezzel egyidőben változtak az óvodapedagógusok végzettségi követelményei is, így már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni. A szakképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) korábban azt mondta, hogy az óvodai nevelőket nem óvodapedagógusként, hanem szakképzett nevelést segítőként lehet majd foglalkoztatni, de ahogy a Népszava is írja, ennek már ellentmond az új kormányrendelet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, egyértelműen a pedagógushiány az oka a foglalkoztatási szabályok változásának. Szerinte az, hogy a rendelet már nem írja elő a felső tagozatokon tanítók számára a tantárgyakhoz tartozó műveltségi területen szerzett képzettséget, azt jelenti, hogy lényegében bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják az általános iskolák felső tagozatain az alsós tanítókat is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »