A nap témája: November 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza

Megszavazta az Országgyűlés kormánypárti többsége a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának november 1-től történő megszüntetését. A kormánypártok szerint ezzel semmilyen hátrány nem éri az érintetteket, az ellenzéki képviselők viszont úgy látják, hogy nem lehet így bánni azokkal, akik a magyar kultúráért dolgoznak. A dönts következtében több előnytől elesnek a területen dolgozók, miközben minimális, 5%-os béremelést ígérnek nekik. (Kiemelt fotó: archív/2015.)

133 igen és 62 nem szavazat ellenében elfogadta az Országgyűlés azt a javaslatot, amelynek következtében a kulturális dolgozók elveszítik november 1-jével közalkalmazotti jogviszonyukat, azaz attól kezdve a munka törvénykönyve vonatkozik majd rájuk. Ez a többi közt azzal jár, hogy számos előnynek búcsút mondhatnak.

A módosítással megszűnnek a közalkalmazottakat védő felmentési korlátozások és a nagyobb végkielégítés lehetősége. Kevesebb pótszabadságot vehetnek igénybe és az állásfelajánlás kötelezettsége sem vonatkozik rájuk.

A döntés 20 ezer embert érint, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete korábban azért ellenezte a javaslatot, mert az leépíti az alacsony fizetést kompenzáló stabil munkajogi helyzetet.

A kormánypárt szerint az érintettek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint amit a hatályos jogszabályok számukra biztosítanak. A törvényjavaslat kizárólag a levéltárakra, a muzeális intézményekre, nyilvános pénztárakra, a közművelődési intézményekre és az előadóművészekre vonatkozik. Nagy Csaba ezután arról beszélt, hogy a foglalkoztatottak ezzel egy igazságosabb bérezéshez juthatnak.

Nem lehet így bánni velük

Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet szavazás előtt, hogy az időzítés a járvány miatt cinikus, mert a kormány tudhatta, hogy veszélyhelyzet idején az emberek mással vannak elfoglalva.

Ungár Péter, az LMP felszólalója szerint a versenyképesség és a változó piaci viszonyoknak való megfelelés, olyan kifejezések a javaslatban,  amelyekhez hasonlót az egészségügy tekintetében korábban Horváth Ágnes SZDSZ-es miniszter mondott. Ungár szerint

az, hogy a Fidesz az SZDSZ ifjúsági tagozata volt, ismételten meglátszik ebben a törvénytervezetben.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke szerint magasan kvalifikált értelmiségi tudós emberekkel nem lehet úgy bánni, ahogy a kormány teszi.

A közszolgálatban dolgozókat nem lenne szabad a piaci logika alá rendelni, mert ez vegytiszta neoliberális szemlélet, amivel nem tudunk egyetérteni.

A Jobbik felszólalója felidézte, hogy a szakképzésben ősszel ígérték meg a 30 százalékos béremelést, ehhez képest egy bérdiktátumról van szó és ez vár most az érintett 20 ezer emberre is.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Félezer benzinkút zárhat be nyáron

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével, ha nem történik változás, a töltőállomások ugyanis egyre nehezebb helyzetben vannak. A Független Benzinkutak Szövetsége hárompontos javaslatcsomagot állított össze a helyzet rendezésére – számolt be róla az ATV Híradó.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Félezer benzinkút zárhat be nyáron

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével, ha nem történik változás, a töltőállomások ugyanis egyre nehezebb helyzetben vannak. A Független Benzinkutak Szövetsége hárompontos javaslatcsomagot állított össze a helyzet rendezésére – számolt be róla az ATV Híradó.

Tovább olvasom »