Elhunyt Rozsnyai János

2020.12.9-én, életének 66. évében türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után elhunyt Rozsnyai János tanár, író, helytörténész, Maroslele község díszpolgára – közölte a család Facebookon.

Maroslele egykori pedagógusáról megemlékezett a község is. Azt írják: ,,nemcsak gyermekszeretetedről, kiemelkedő tantárgyi tudásodról, hanem kutatásaidról is ismert voltál. Helytörténész, publicista és regényíró voltál. Generációkkal szeretetted meg a történelmet, generációkat tanítottál a múltunk ismeretére. Kutattad kis falunk múltját, az iskolai tanórákra is becsempészted ezen ismereteket. És hogy az utókornak is ez fennmaradjon, ezen kutatásaidat papírra is vetetted, könyvek formájában. Gyökereink, múltunk megismerésében óriási szerepet játszottál, amiért örökre hálásak leszünk, Maroslele minden lakosa.”

Rozsnyai János 2016-ban adott interjút a Makói Csípősnek. Akkor elmesélte, az első írói munkái Marosleléhez köthetőek, ott tanított évtizedekig. Először a falu történetét kutatva adott be egy pályázatot, amivel egyből harmadik helyezést ért el. Ezt követően a falu monográfiájáról szóló könyv szerkesztésében segédkezett, ami a mai napig Maroslele történetének alapvetése. Később tananyagokat is digitalizáltak a településen.

1999-ben jelent meg a Maros-parti mesék című novellája, majd a nyugdíjazást követően kezdett el komolyabban írni. 2013-ban jelent meg legismertebb műve, A táltos keresztje.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvényt

A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés szerdán az egészségügyi törvényen – számolt be az MTI. A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érintő törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal.

Tovább »

A nap idézete

218 éve született Damjanich János (Jovan Damjanić, Staza, ma Horvátország) honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink