Ellenzéki önkormányzatok is támogatták, hogy állami tulajdonba kerüljön az Alföldvíz

Egy 2021. júniusában hatályba lépett törvénymódosítás lehetőséget ad a finanszírozási problémákkal küzdő önkormányzati tulajdonú víziközmű társaságoknak, hogy ingyenes vagyonátadás ellenében kezdeményezzék a víz- és szennyvízellátási kötelezettség állami átvételét. A régióban ezt több, ellenzéki vezetésű város is már jóváhagyta, vagy jóvá fogja.

Közgyűlést tartott az Alföldvíz Zrt. héten, ahol a tulajdonos önkormányzatok nagy többsége jóváhagyták, hogy megindulhasson a víziközmű szolgáltatás ellátási kötelezettség és a vezetékhálózat és egyéb vagyonelemek ingyenes állami tulajdonba adásának előkészítő folyamata – tudta meg az Index.

A közgyűlési döntés felhatalmazta az Alföldvíz vezérigazgatóját, hogy aláírja azt az együttműködési megállapodást a Nemzeti Vízművek Zrt.-vel, amely megalapozhatja az állami társaság által kidolgozott integrációs programhoz való csatlakozást

– erősítette meg az Indexnek Volencsik Zsolt, az állami tulajdonú NV Zrt. vezérigazgatója.

Az Alföldvíz közgyűlési döntését követően alá is írták azt az együttműködési megállapodást, amely megindítja az integrációs programhoz való csatlakozást, illetve megalapozhatja a tulajdonos önkormányzatok víziközmű-vagyonának az állam részére történő átadására vonatkozó későbbi döntéseit.

Az Alföldvíz válsága az ellátást is veszélyeztethetné. Azonban ha az államhoz kerül, a víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvény garantálja, hogy ivóvízellátás nélkül nem maradhat egy település sem, és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal ilyen esetben közérdekű üzemeltetőként azonnal be tud avatkozni.

A héten a makói képviselő-testület is megszavazta, hogy a biztos működés miatt átadja a vagyont állami kezelésbe. Információink szerint Hódmezővásárhelyen is megszavazzák majd az ingyenes átadást, de a héten a kiszombori testület is elfogadta többek között a vízhálózatot és a két víztornyot jelentő vagyon átadását.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink