Ezt az ehetetlen iskolai menzakosztot egye meg inkább a Fidesz

Ebédre vasfüves becsinált leves, afrikai harcsás barnarizs, jobb napokon tönkölyös kockával, uzsonnára zabpelyhes rigel – bármi is legyen az – petrezselymes túrókrém vagy tönkölymagos fonottka jár a gyermekeknek a közétkeztetésben, de a kisdiákok ezeket a fogásokat nem eszik meg a menzán, mert nem ízlik nekik – számolt be Hegedűs Lorántné a Jobbik országgyűlési képviselője és Tóth Péter a szegedi önkormányzat jobbikos képviselője szerda délutáni parlamenti sajtótájékoztatóján. 

Az ellenzéki politikusok szerint az ehetetlenül ízeletlen, beazonosíthatatlan ételnek nevezett, de emberi fogyasztásra alkalmatlan ellátmányokat, a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet termeli ki, amely a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szól.

Ez az ominózus rendelet olyan drasztikus változásokat hozott, melyek drámai következményekkel jártak, mert felkészülés, türelmi idő, a fokozatosság elvének tiszteletben tartása nélkül lett bevezetve. Így az eredmény országszerte az, hogy a gyerekek éhesen-szomjasan mennek haza, mert sem a reggelit, sem az ebédet, sem az uzsonnát nem hajlandóak megenni. Eközben a klasszikus, híres magyar konyha le van járatva, bűnbaknak van megtéve. Hegedűs Lorántné arra is felhívta a figyelmet, hogy a kalóriaigények is figyelmen kívül vannak hagyva, hiszen mást eszik egy hat-hét éves kislány, mint egy tizennégy éves, rendszeres edzésre járó fiatalember.

Hegedűs Lorántné, aki maga is családanya hozzátette, hogy tapasztalatai szerint a tanintézmények kiskapukat próbálnak találni a rendelet kijátszására, arra kérik a szülőket, hogy küldjenek be mézet, lekvárt, sót, hogy az ehetetlen ételeket részben ehetőbbé tegyék.  Úgy véli, hogy nem a hagyományos ízek, hanem az ízfokozók, adalékanyagok és a mozgáshiányos életmód vezet a gyermekek elhízásához.

Meglátása szerint a minőségi étkeztetés csak többletforrásból valósítható meg, hiába étkeznek a szociális törvény módosítása után ingyenesen a bölcsődések, az óvodások illetve jövőre az iskolások nagy része is, ha nem kapnak ehhez többletforrásokat, az állam részéről az önkormányzatok, így aztán olcsó húsnak, híg a leve.

Hegedűs többletforrásokkal, helyben termelt, vegyszermentes, friss élelmiszerekkel javítana a közétkeztetéseken, a félkész, mirelit alapanyagok helyett. Máskülönben szerinte ugyanaz lesz, mint azon a kistelepülésen, ahol a Jobbik saját felmérése szerint szeptemberben a 350-en, de októberben már csak 290-en igényeltek ebédet, mert a többiek lemondták.

Kiderült az is, hogy a rendelet alapján az óvodások magas zsírtartalmú tejeket kénytelenek, nagy mennyiségben fogyasztani, ami miatt hasfájásra panaszkodnak és ez fokozza a népbetegségnek számító laktózérzékenység problematikáját.

Tóth Péter beszámolt arról, hogy Szegeden ez a probléma komolyan eszkalálódott, jelenleg 447 óvodában folyik aláírásgyűjtés, mert az Emmi azt mondta, hogy eddig nem érkezett panasz a közétkeztetésre. További veszély, hogy az állami gondozottak sem hajlandóak az iskolába enni, hiszen nem is tudják a családi háttér segítséggel a kieső étkezéseket pótolni. Tóth a szegedi önkormányzat bizottsági ülésén kóstolásra kínálta az íztelen, szagtalan ételeket, de senki nem akarta ezekbe belemártani a kanalát. Ezért a lokálpolitikus azt kérte, hogy Balog Zoltán miniszter is egye meg amit a Fidesz főzött, majd az elhibázott gyakorlat alapján gondolja újra a rendeletet.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,A vakot (…) átvezetik az utcán, a bénán is segítenek, de a dadogóst mindenki csak kiröhögi.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink