Idén felborítja életünket a Fidesz-kormány – futószalagon szállította a rendeleteket

[ad 1]

2016. első napján, majdnem négyezer, egész pontosan: 3917 jogszabály és egyéb norma változott, azaz lépett hatályba, módosult, vagy helyezték hatályon kívül. Tavaly ugyanez a szám még csak 859-et mutatott.

A Wolters Kluwer Kft. Új Jogtárának adatai szerint 2015. január 1-je és december 31-e között összesen 1300 új jogszabály (törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet) jelent meg, ami harminc százalékos emelkedést jelent a 2014-es évhez képest.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2011-ben azt hangsúlyozta, hogy növelni kellene a rendeleti kormányzás súlyát, amit az ellenzék élesen bírált, hiszen a rendszerváltás utáni politikai konszenzus a parlamenti törvényalkotásra helyezte a hangsúlyt.  A kommunista rezsim idején ezzel ellentétben volt olyan év is, amikor a parlament mindösszesen két törvényt hozott, a többi jogszabály rendeletként került napvilágra.

Kövér szavaival egybevág, hogy az Orbán-kormány jogalkotási volumene stabil növekedést mutat, tehát magasról tett a kritikákra a 2014-es adatokhoz képest: 397-ről 493-ra, azaz 23%-kal emelkedett a kormányrendeletek száma. A nyolc minisztérium, a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda összesen 498 rendeletet bocsátott ki, ez 22%-kal több mint a 2014-es szám. Különösen aktív volt: a Földművelésügyi tárca, illetve a Belügyminisztérium.

Közel 260 ezer oldalnyi terjedelemben jelent meg a jogszabályokat és jogi dokumentumokat kiadó Magyar Közlöny a 2010 óta tartó fideszes kormányzás óta –írta a Magyar Nemzet a napokban. Ez 60 ezer oldallal több közlönyös anyag, mint ami 1945 és 2005 között keletkezett összesen. A lap által megkérdezett szakértők szerint ez a tempó a jogászok és az állampolgárok számára is követhetetlen. Magyar Gábor ügyvéd szerint az állampolgár akkor lesz jogkövető, ha szerencséje van, a jogászoknak pedig képtelenség betanulni és átlátni a törvénygyár által diktált szabályokat. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint

a 2010-ben hatalomra került Fidesz-kormány „őrjöngő” jogalkotásba kezdett, s kezelhetetlen mennyiségű szöveg jelent meg a közlönyben.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Rácz Zsófia szerint a kormány bízik a fiatalokban

– A kormányzat bízik a fiatalokban, az ifjúság európai éve során, az intézkedések által hazai és nemzetközi szinten is törekednek a fiatalok pozíciójának erősítésére  – közölte a fiatalokért felelős helyettes államtitkár hétfőn Tiszafüreden, a Kossuth Lajos Gimnáziumban.

Tovább »

A Tisza Csongrád-Csanád megyei szakaszán irtják a szúnyogokat

A héten összesen 2170 hektárnyi vízfelületet kezelnek a szakemberek a szúnyoglárvák ellen alkalmazott biológiai készítménnyel. A következő napokban a Tisza alsó, Csongrád-Csanád megyei szakaszán légi úton, a Duna menti vizekbe autóról, a nehezen megközelíthető helyeken pedig háti permetezővel juttatják ki a lárvák ellen használt szert – közölte az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság hétfőn.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink