Így támadta a fürdőberuházást a makói Fidesz 12 évvel ezelőtt

Tizenkét évvel ezelőtt még támadta a beruházást a helyi Fidesz. Most, amikor a Hagymatikum bővítés ünnepeljük, érdemes felidézni, hogy annak idején a narancspárt helyi szervezete hogyan viszonyult a beruházáshoz.

2010. szeptember 14-én napvilágot látott a hír, hogy két – a tudósításokban legtöbbször „fideszes gazdasági szakértőként” aposztrofált – makói fiatalember (Weszely Tamás és Bakos Tamás. Bakos néhány éve a makói polgármesteri hivatalban dolgozik aljegyzőként. Weszely a volt önkormányzati képviselő, Véghseő Henriett Mária volt férje és a fideszes Jobb Makóért Egyesület vezetője.) jogsértőnek tartja a fürdőépítés finanszírozásának módját: a város ugyanis saját cégének, a Makói Fürdőfejlesztő Kft.-nek folyósította kamatmentes tagi kölcsön formájában a fürdőfejlesztéshez szükséges önerőt, ez pedig szerintük a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felülvizsgálatához, végső soron az európai uniós támogatás ki nem fizetéséhez fog vezetni.

Buzás Péter polgármester sajtótájékoztatóján cáfolta a tagi kölcsön jogszerűtlenségét, és az ezzel kapcsolatos kijelentéseket ártó szándékúnak, az ellenzék politikai kampányának tartotta. Mágori Józsefné Fidesz-KNDP-s országgyűlési képviselő, a Makói Fürdőfejlesztő Kft. felügyelőbizottsági tagja – egyben Buzás Péter kihívója a küszöbön álló önkormányzati választásokon – úgy vélte, hogy a kormány beavatkozását fogja igényelni a fürdő befejezése és annak jövőbeli működtetése, egyúttal leszögezte, hogy szakértői csapat híján nem tudta áttanulmányozni a pályázati dokumentációt;

„ahogyan a pályázatot befogadó hatóságokat, úgy engem is becsaptak”

– tette hozzá sajtótájékoztatóján. A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója cáfolta, hogy félbemaradhatna vagy leállhatna a fürdőépítés; korábban küldött levelükben pedig – amelyről a tudósítások beszámoltak – csupán felhívták a város figyelmét arra, hogy meg kell vizsgálni, hogy az áfa-visszaigénylés érdekében kamatmentes tagi kölcsönként folyósított önerő megfelel-e az európai elvárásoknak, vagy más finanszírozási módra lesz szükség.

Szeptember 29-én a városba érkezett Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és koordinációs államtitkára, aki a városi Fidesz-irodában rövid sajtótájékoztatót tartott. A fürdőfejlesztést ebben „szabálytalan projektnek” nevezte, majd közölte, hogy a minisztérium felfüggeszti az uniós támogatás közvetítését. A polgármester ugyanakkor közölte, hogy a város erről semmilyen hivatalos értesítést nem kapott, a munkálatok az államtitkár-asszony sajtótájékoztatója után is tovább zajlanak; egyúttal fenntartotta véleményét, hogy a beruházás

„a választási kampánynak esett áldozatul.”

A támogatás kifizetésének fölfüggesztése október 19-én végül mégis megtörtént és 45 napig tartó szabálytalansági vizsgálat indult. Az önkormányzat az építkezést ennek ellenére nem állította le, a kivitelező Keviép 150 embere folyamatosan dolgozott a munkaterületen.

A város novemberben megváltoztatta a finanszírozás módját – a fürdőfejlesztő kft. helyébe az önkormányzat lépett – és ezt már 2011 februárjában a fejlesztési ügynökség is rendben találta, a vizsgálatot lezárta, a támogatás folyósítása pedig újraindult.

A cikk első megjelenése 2022.01.23-án volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink