Kispárna egy kőben

[ad 1]

Sejben Lajos szegedi képzőművésznek nyílt kiállítása a Hagymaházban, ahová különleges kisplasztikákat és festményeket hozott. Az alkotó közelmúltban készült munkáit mutatta be.

DSCN0947

Karsai Ildikó meghívására érkezett városunkba Sejben Lajos képzőművész. Pár éve járt már itt, akkor egy téli tárlaton vett részt, amit meg is nyert. Igazán egyedi kötődése van Makóhoz: mostoha nagyapja szabómesterként dolgozott itt és még Páger Antalnak is csinált öltönyt.

A kiállításra hozott festményeiben a rózsa jelenik meg, egyrészt motívumként, másrészt tartalmi jelentőséggel, például a Sub Rosa képén. Az ókorban a rózsa a hallgatás jelképe volt, ezért ahova rózsákat függesztenek ott titokban marad minden. Sejben Lajos festményén is egy ilyen csendélet látható.

DSCN0951

A kisplasztikák talált tárgyakból készültek, olyan jelleggel, hogy az eredeti funkcióját megszünteti, ettől lesz más, különleges felhangja. Egyik alkotásában könyvlapokat tett bazaltba, másikban a ,,@” jelet véste bele egy rézlapba, majd vasreszelékkel töltötte ki, végül egy mágnest rakott oda, ami így kiemeli a karaktert.

,,Szeretem úgy összeilleszteni, hogy legyen valami érdekes benne, ami kíváncsivá teszi az embert, de mégis meghökkentő a rácsodálkozás értelmében, ellentétes dolgokat ütköztetni. A könyv a kőben, akár mintha archiválás történne”

– fogalmazott a művész.

DSCN0943

A kiállítás március 8-ig látható.

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink