Leitner Szilárd azt vallja, pártpolitika helyett várospolitikát kell folytatni Makón

Makón kell tartani a fiatalokat és mindemellett kiszolgálni az időseket is, vagyis harmóniában kell élni – fogalmazott a Makói Csípősnek adott interjújában Leitner Szilárd, aki a Lokálpatrióták képviselőjelöltje lesz a június 9-i helyhatósági választáson.

Február közepén mutatott be Zeitler Ádám polgármesterjelölt, mint az egyik képviselőjelöltjét. Mit érdemes tudni rólad?

Egész életemben sokat foglalkoztam azzal, hogy másoknak segítsek. Jelenleg az egészségügyben dolgozok, de korábban tevékenykedtem pénzügyi területen, informatikában, illetve a honvédségnél. Legtöbb esetben az motivált, hogy segíteni tudjak az embereknek. Mindig érdekelt valamilyen szinten a politika, de soha nem akartam jelölt lenni. Azonban ha valamire képesek vagyunk, akkor azt meg kell tennünk, most pedig megtalált a feladat, én pedig meghoztam a döntést.

Ugye most a Lokálpatriótákra utaltál. Mit szóltál a lehetőséghez?

Ami nagyon tetszett, – amikor csatlakoztam, – hogy nem azt láttam, hogy egy fajta politikai érdek mellett vannak, amit országosan is látunk. Nyilván nekem is van véleményem, hogy országosan merre kellene menni, de anno a demokráciát városállamokra találták ki. A Lokálpatriótákat ehhez a demokráciához tudnám hasonlítani, ahol a vezetők látják a városnak a problémáit és nem az a céljuk, hogy propaganda-gépezetet hajtsanak, vagy kiszipolyozzák a város erőforrásait. Ehelyett azt szeretnék, hogy a város minél jobban fejlődjön, meghallgassák az embereket – ezek a tervek tetszettek a Lokálpatriótáknál.

A másik, hogy azok az ötletek, amiket én felhoztam, mint például a fecskelakás-program felpörgetése, az egészségüggyel kapcsolatos fejlesztések, illetve az, hogy az embereket hallgassuk meg, ők mit akarnak. A Lokálpatriótákhoz szerettem volna csatlakozni, de a jelöltséget elsőre nem terveztem. Viszont 15-16 képviselőjelölt volt, én pedig a rendíthetetlen hozzáállásom miatt és azért, mert sok mindenre van rálátásom, alkalmasnak találtak.

Említetted a fecskelakásokat. Ezt kifejnéd bővebben?

Azon túl, hogy elöregedő városban élünk, az is probléma, hogy a fiatalok nem tudnak elköltözni a szüleiktől. Lehet, hogy van már párjuk és szeretnének családot alapítani, de egyelőre nem szeretnének különböző hiteleket felvenni, csak elkezdeni a közös életüket. Sajnos kevés a meghirdett albérlet Makón és több a jelentkező, illetve a fiatalok nem csúcsfizetéssel indulnak el az életben.

Ha mondjuk egy 2-300 ezer forintos kereset esetében olyan magas árakat kérünk Makón, mint most és ehhez jön még rezsi, autófenntartás, akkor ezt nem tudják finanszírozni. A lakhatásra olyan sok elmegy, hogy félre rakni sem tudnak, így kénytelenek otthon maradni.

Én úgy állok hozzá, mi lenne az az összeg, amit még ki tudnának fizetni azért, hogy ne a szülőknél lakjanak. Nekem többen azt mondták, hogy 10-20-30 ezer forintról van szó, ennyiért lehetne kiadni lakásokat a fiatal pároknak. Sajnos nem könnyíti meg a város kisvállalkozók életét sem, nagyon magas bérleti díjakat kérnek a belvárosi üzletekért.

Mi lenne az a dolog, felfogás, amivel a Lokálpatrióták mások, mint a jelenleg ismert helyi pártok, szerveződések?

A demokrácia szép lassan leépül Magyarországon, nehéz az emberek jogait érvényesíteni, közben minden elvész a bürokráciában. Félnek véleményt nyilvánítani és fontosnak tartom a demokratikus elemeket visszaépíteni városi szinten és hangsúlyozni, hogy mi, Makó, egy demokratikus város vagyunk és ezt várjuk el az országtól is.

Az is fontos lenne, hogy legyen vége az összeugrasztásnak. Nem kell összeugrasztani az időseket a fiatalokkal, nekik valójában nincs bajuk egymással. Itthon kell tartani a fiatalokat és kiszolgálni az időseket, vagyis harmóniában kell élni. Ezt a harcot, amit az országos politika idehozott, ezt be kell fejezni! Azt vallom: pártpolitika helyett várospolitikát kell folytatni Makón!

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Zelk Zoltán, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink