Lenhardt Béla lesz Makó díszpolgára

A képviselő-testület zárt ülésen döntött arról, hogy idén Lenhardt Béla szíjgyártó, népi iparművész kapja a Makó Város Díszpolgára kitüntető címet. Ezt az augusztus 20-i ünnepségsorozat keretein belül veheti át a díjazott.

Lenhardt Béla 1950-ben született Makón, 1873-ban apai dédnagyapja indította el a család szíjgyártó tevékenységét, mely generációkon át öröklődik. Az Újvárosi Általános Iskolába, a József Attila Gimnáziumba, majd a Galamb József iskolába járt. Szíjgyártó végzettségét 1975-ben szerezte meg, abban az évben kiváltotta saját iparengedélyét, előbb lovak szerszámaival, majd kutyák felszereléseivel kezdett el foglalkozni.

Legfontosabb a családja számára, hogy a hagyományok tisztelete mellett, a 150 éves múltnak megfelelő gondossággal, pontossággal és szakmaisággal végezzék tovább munkájukat. 1995-ben Népi Iparművész kitüntető címet, 2005-ben Aranykoszorús Mester kitüntető címet, 2019-ben a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének Életmű díját vette át.

A Makói Csípősön 2016-ban írtunk arról, hogy a makói szíjgyártók termékei a Trónok harcában tűntek fel. 2019-ben pedig id. Lenhardt Béla bekerült a Britishpedia, sikeres és ismert emberek enciklopédiájába .

(Fotó: archív)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink