Letölthető a 200 éves harang hangja

Idén 200 esztendős az idén a makói Szent István Király Templom Szent Imre harangja. A jubileumi ünnepségre 2015. október 18-án, vasárnap kerül sor. A 9 órakor kezdődő szentmise keretében nyílik meg a „Harang-ünnep” elnevezésű térségi rajzpályázat munkáiból összeállított kiállítás, melynek díjait Farkas Éva Erzsébet polgármester adja át. Az alkalom díszvendége Gombos Miklós, őrbottyáni harangöntő mester lesz. Ezen a napon bárki látogatást tehet a templomtoronyba és letöltheti a harang hangját mobiltelefonjára. 

A makó-belvárosi katolikus templomnak öt harangja közül a Szent Imréről elnevezett a legnagyobb és a város harangjai közül a legrégebbi; Eberhard Henrik mester öntötte 1815-ben. 1100 kg súlyú, 4 figurális ábrázolásán Szent Imre, Szent István, Szent László és a Magyarok Nagyasszonya látható. Hangját a város lakói minden nap hallhatják; reggel 6, délelőtt fél 9 és 9 órakor, délben, délután fél 6-kor, 18-kor és este 8 órakor szólal meg. Korábbi füles koronáját tárcsásra Gombos Lajos harangöntő mester szerelte át, akinek fia – maga is a szakma folytatója – tart előadást a harangöntés rejtelmeiről a jubileumi rendezvényen. Az ünnepi szentmisét Kondé Lajos püspöki helynök mutatja be. Ezt követi az alkalomra meghirdetett, térségi „Harang-ünnep” képzőművészeti kiállítás megnyitója és díjainak átadása.

A nap folyamán ingyenesen látogatható a templom harangtornya és a Szent Imre harang hangja letölthető lesz a plébánia honlapjáról a mobiltelefonokra. (www.makobelvaros.hu)

A nap programja:

9:00 Ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa Kondé Lajos püspöki helynök

kb. 9:45 Képzőművészeti kiállítás megnyitása. A kiállított munkákat Pálfai Zoltán plébános úr ajánlja a jelenlévők figyelmébe, a díjakat Farkas Éva Erzsébet polgármester adja át.

kb. 10:00 Érdekességek a harangöntésről: Gombos Miklós harangöntő mester előadása.

kb. 10:20-tól látogatási lehetőség a harangtoronyban egész nap.

 

 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

69 éve született Böhm György Jászai Mari-díjas színházi rendező, dramaturg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink