Még kevesebben utaznak az Újszeged-Makó-Mezőhegyesen vonalon, amióta pótlóbuszok járnak

Három hónappal a mellékvonal-bezárások után kiderült: a közlekedők nem kérnek Lázár János pótlóbuszaiból, köddé váltak az utasok a kényelmesebbnek és gyorsabbnak beállított vonatpótló buszokról. Amint azt a MÁV-Start és a Volánbusz a Közlekedő Tömeg Egyesület közérdekű adatigénylésére elismerte, a „vonathelyettesítő” buszok mellett már az első hónapban lényegesen kevesebb utas döntött.

Az egyesület arról tájékoztatta a Makói Csípőst, hogy van olyan vonal, ahol a korábbi utasok kétharmada eltűnt, országosan pedig havi háromezer utazást lehetetlenített el a miniszter augusztusi döntése. A tíz vasútvonalon átlagosan 30,4 százalékos visszaesés történt a jegyeladásokban, egyedül a nagyatádi szányvonalon okozott minimális növekedést a jegyellenőrzés ismételt bevezetése.

A Makót is érintő Újszeged-Mezőhegyes vasútvonalon a vonatokhoz képest még úgy is 11 százalékkal kevesebben választották a vonatpótló buszokat, hogy az két perccel a Volán buszjárata előtt indul, ám gyorsabb és olcsóbb is annál.

Különösen sokatmondó, hogy a már bezárás előtt is ritka menetrendű, határmenti térségeket elérő vasútvonalak szenvedték el a legnagyobb visszaesést – akik itt eddig a szándékosan utasriasztó menetrend mellett is a vasutat választották, vélhetően egyetlen munkába, iskolába járási lehetőségüket veszítették most el a vonatok megszüntetésével.

Mint az utasszámok alakulása is rámutat, a regionális vasúti közlekedés a döntéshozók hiedelmeivel ellentétben nem anakronisztikus állami hobbi, hanem a vidéki régiókban élők életminőségét érdemben befolyásoló közszolgáltatás. Ennek megfelelően pedig nem „felülvizsgálni” kell év végén a nyáron gyávaságból összecsapott vonalbezárást, hanem egészében visszavonni – jelentette ki a Közlekedő Tömeg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Interaktív táblákkal gyarapodott a makói Návay iskola

Tegnap, Mikulás napján 10 darab okostáblát kapott a fenntartótól a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, ezzel lényegében megközelítették a 100 százalékos ellátottságot. A jó hírről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Tovább »

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »