Megkezdődött a Návay-emlékév

Návay Lajosra, a huszadik század kitűnő földeáki politikusára emlékeztek ma délelőtt a Korona dísztermében. A konferenciával elrajtolt a Návay-emlékév. 

22292740 53101380

A rendezvényre a levéltári napok részeként került sor. Jöttek érdeklődők középiskolákból, részt vett a képviselő testület néhány tagja, valamint a levéltár meghívottjai. – Ez már a harmincnyolcadik levéltári napok, ez is bizonyítja, hogy az intézmény szívesen osztja meg a kutatásait – mondta Karol Biernacki, a megyei levéltár igazgatója, aki emlékeztette a közönséget, hogy legutóbb húsz éve beszélgettek Návayról, akkor is Óföldeákon volt a konferencia.

Návay Lajos Földeákon született és remek képességekkel megáldott politikus volt és nagyszerű személyiség. 1919-ben a proletárdiktatúra alatt mártírhalált halt. Születése száznegyvenöt éve volt, ennek jegyében emlékévet indított a makói levéltár, a múzeum és az önkormányzat. – 1989 előtt háttérbe volt szorítva az élete, sőt városunkban még az elmúlt húsz évben is, pedig Csanád vármegye története egybeforr a családdal, különösképpen Lajossal – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

A rendezvényen előadást tartott Gilicze János nyugalmazott levéltári főtanácsos, Orbán Imre főmuzeológus, dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeum igazgató és Zeitler Ádám történészhallgató, önkormányzati képviselő. A konferencia házigazdája Urbancsok Zsolt, a megyei levéltár osztályvezetője volt.

A városban kiesebb kiadványokat jelentettek meg a hazafi politikusról, majd 2010-ben emléktáblát kapott. Ennek a folytatásának tekinthető ez az emlékév, mely november vége felé kiállítással tiszteleg Návay előtt, jövőre emlékkönyvet és érmét szeretnének kiadni, illetve a háború után elpusztított szobrát akarják újra létrehozni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Elhunyt Tatár István

A gyászhírére a ,,Tanár Úr, a mi szemünkben Ön Makó város Díszpolgára!” nevű csoportban találtunk rá. 97 éves volt.

Tovább »

Megjelent Zsombón a madárinfluenza

Egy zsombói pecsenyekacsa-állományban és egy újkígyósi tenyészlúd-állományban is madárinfluenzát diagnosztizált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte az MTI.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink