Nem támogatta az ellenzék a „túlhatalomtörvényt”, nem került most napirendre

Nemmel szavaztak az ellenzéki képviselők, vagyis nem lett meg a szükséges szavazatszám ahhoz, hogy a házszabálytól eltérve már hétfőn elkezdődjön a vita a Fidesz által benyújtott „túlhatalomtörvényről” és kedden a döntés is megszülethessen – derül ki a Magyar Hang beszámolójából. (Kiemelt fotó: az Országgyűlés plenáris ülése március 23-án – MTI/Kovács Tamás.)

A Fidesz és a KDNP politikusai, a Mi Hazánk négy képviselője, illetve Ritter Imre nemzetiségi képviselő szerette volna, ha már hétfőn elkezdődik a vita, velük szemben a nem gombot nyomta az összes többi ellenzéki képviselő. Így 157 igen és 32 nem szavazat lett, vagyis nem lett meg a szükséges négyötödös többség.

Arról a javaslatról van szó, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be és a lényege alapvetően a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítása lenne. Ezzel együtt érvényben maradnának a kormány által eddig, rendeletek útján meghozott intézkedések, illetve továbbra is élne a kormány felhatalmazása a lényegében rendeleti úton zajló kormányzásra.

Az ellenzéknek nem is ezzel volt a baja, hanem azzal, hogy a jogszabályban nincs időkorlát, vagyis nem újabb 15 napra szólna – mint a különleges jogrend kihirdetése első körben – hanem egyelőre nem belátható időre. Márpedig – mint ahogy azzal érveltek – nem fognak teljhatalmat adni Orbán Viktornak úgy, hogy nem tudják, az meddig tart.

A kora délutáni órákban már lezajlott egy vita erről a parlamentben, abban maga, Orbán Viktor is részt vett. Azt mondta, hogy ő nem szeretne időkorlát nélküli veszélyhelyzetet, nem szeretné, ha ez előre kimondva 90 napig tartana. Már csak azért sem, hiszen éppen abban vagyunk érdekeltek, hogy a járványt és a megbetegedések számát időben elhúzzuk, ne terheljük túl az egészségügyet. A kormányfő – mint mondta – azt szeretné, ha egy előre meghatározott időkorlát helyett az Országgyűlés döntene arról, meddig tart a veszélyhelyzet. Szépséghibája a dolognak, hogy az Országgyűlésben az történik, amit a Fidesz és a KDNP akar, hiszen nekik van kétharmados többségük.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki a rendkívüli jogrend miatt létrehozott akciócsoportot is vezeti – álszentnek nevezte a veszélyhelyzet időtartamáról szóló vitát. Hiszen – mint mondta – ennek kijelölése az alaptörvény értelmében a kormány feladata. A kabinet azonban „megtette a lehető legnagyobb gesztust az ellenzéknek, és a jogot a veszélyhelyzet végének meghatározására átadja az Országgyűlésnek”. Jelenleg azonban nem tudható, hogy ez mikor lehetséges, ahogy az sem, hogy például 90 nap múlva határozatképes lesz-e a Ház.

Habár az ellenzék most meg tudta akadályozni, hogy napirendre kerüljön az ominózus törvény, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már jelezte: mindenképpen a parlament elé viszik. Ez azt jelenti, hogy kedden kezdődhet el a vita és a kormánypártok létszámával el is tudják majd fogadni, amikor a szavazás lesz. Csak éppen erre néhány napot még várni kell.

(magyarhang.org)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Kevés a covid-tesztelés, a WHO egyre kevésbé lát tisztán

A koronavírus terjedésének nyomon követésére szólította fel a nemzetközi közösséget az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kedden Genfben tartott sajtókonferenciáján. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ szakosított szervezete egyre kevésbé lát tisztán a tesztelések csökkenő száma miatt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Kevés a covid-tesztelés, a WHO egyre kevésbé lát tisztán

A koronavírus terjedésének nyomon követésére szólította fel a nemzetközi közösséget az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kedden Genfben tartott sajtókonferenciáján. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ szakosított szervezete egyre kevésbé lát tisztán a tesztelések csökkenő száma miatt.

Tovább olvasom »