Rengeteg a halott Párizsban, Franciaország rendkívüli állapotot hirdetett

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak eddig napvilágot a péntek esti párizsi merényletsorozat áldozatainak számáról. A szombat hajnali helyzet szerint a robbantásoknak és lövöldözéseknek legkevesebb 120 áldozata van, de a halálos áldozatok száma elérheti akár a 140-et is. A francia rendőrség feltételezése szerint a lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt. (Percről-percre tudósításunkat ITT olvashatja.)

11877901

Hat helyen csaptak le a terroristák

Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a merénylethullám esetleges további közreműködőit.

Az ügyben a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak – jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban.

Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén. Megerősítette, hogy a merénylők hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.

A legbrutálisabb támadást a Bataclanban hajtották végre a támadók, ahol túszejtés és túszszabadító akció is volt.

A koncertteremben a korábbi beszámolók szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a százat.

Molins közlése szerint a Charonne körúton 18, az Alibert utcában 14, a Fontaine au Roi utcában 5, a Voltaire körúton egy halálos áldozatról tudnak.

Dzsihadista terroristák voltak a merénylők

Nyolc terrorista halt meg a pénteki párizsi terrortámadások után, közülük heten felrobbantották magukat – közölte a francia ügyészség szombat késő hajnalban.

Agnes Thibault-Lecuivre, a hatóság szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet. Hozzátette: elképzelhető, hogy további terroristák vannak szökésben.

A merényletek egyik szemtanúja az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremben – jelentette a France Info adó. Később egy másik szemtanú, aki szintén jelen volt, azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a terroristák a szíriai francia katonai beavatkozással próbálták indokolni tettüket.

Rendkívüli állapotok Franciaországban

Francois Hollande francia köztársasági elnök “könyörtelen háborút” hirdetett a terroristák ellen. Az elnök már korábban, a terrortámadások kezdetekor is nyilatkozatot tett a francia televízióban. Ebben bejelentette, hogy az egész ország területére rendkívüli állapotot hirdetett, és ideiglenesen lezárták a határokat is, a francia főváros körül pedig mozgósítják a katonaságot a további merényletek megelőzésére.

“Tudjuk, honnan jön a támadás, tudjuk, kik ezek a bűnözők, a terroristák” – hangoztatta, felelős hozzáállásra szólítva a franciákat.

Az események miatt számos állam vezetője, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezte ki. Megdöbbenésüknek adtak hangot a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadások miatt az Európai Unió és a NATO vezető politikusai szombat hajnalban, köztük Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Elítélte a brutális akciót Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Francois Hollande francia elnöknek címzett levelében azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen, az Európai Unió pedig segítséget nyújt Franciaországnak.

A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit, New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel – kék, fehér, piros – világították ki az Empire State Building felhőkarcolót, valamint a One World Trade Center csúcsát.

A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group azt jelentette, hogy a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon ünnepelték a terrormerényleteket.

A párizsi terrortámadások nyomán New York, Washington és Los Angeles rendőrségét készültségbe helyezték, Bostonban pedig fokozott éberségre szólították fel a biztonsági szolgálatok munkatársait.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

69 éve született Böhm György Jászai Mari-díjas színházi rendező, dramaturg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink