Szerencsés vagy balszerencsés? Ma minden kiderül

Nem gyakori, hogy egy hónap 13. napja péntekre esik, egy évben általában csak egyszer-kétszer fordul elő. Idén február és március után pénteken újra a különleges napra ébredünk, sokan várják a szerencsében bízva, mások viszont még az utcára is félve lépnek majd ki.

– A babona az emberek életében meglévő megmagyarázhatatlan dolgokból, eseményekből ered. Az ember kíváncsiságából adódóan minden ilyenre valamilyen magyarázatot szeretne találni – így alakultak ki a vallások is. A babonaság és a vallásos hit között azonban az a különbség, hogy előbbi esetében nem várjuk, például Istentől, hogy magyarázatot adjon az eseményekre, hanem olyan visszatérő, rituáléhoz kapcsolódó dologgal kapcsoljuk össze, amely előidéz jót vagy rosszat, elkerülhetjük vele a bajt vagy segít bennünket hozzájutni valamihez – magyarázta a hirado.hu-nak Majsai László pszichopedagógus-pszichoterapeuta.

Ritkaság, ha egy kéményseprőt látunk az utcán, ezért azt gondoljuk, aznap nagy szerencse ér bennünket. Hasonló a péntek 13-a is, különleges alkalomként tekintünk rá, viszont kétféleképpen is értelmezhetjük. Valaki tart tőle, mert úgy gondolja, balszerencsét hoz, és legszívesebben az utcára sem lépne ki. Mások viszont éppen a szerencse forrásaként tekintenek rá, ezért például megrohamozzák majd a lottózókat – mutatott rá a szakértő.

Ezt támasztják alá a Szerencsejáték Zrt. tapasztalatai is; idén februárban és márciusban is esett péntekre a 13-i nap. Februárban aznap az ötös lottó alapjátékából több mint 432 ezer darab fogyott, míg az előző héten csak 265 ezer. Márciusban az ötös halmozódás miatt péntek, 13-án több mint 572 ezer alapjátékot adtak el, az egy héttel korábbi 347 ezerhez képest.

Annak ellenére, hogy az emberek úgy gondolják, a pénteken feladott szelvényekkel nagyobb az esélyük elvinni a főnyereményt, a korábbi tapasztalatokból ítélve ennek nincs alapja. Az emberek babonáiból, hiedelmeiből adódó lelkesedését azonban ez sem fogja csökkenteni pénteken – húzta alá Majsai László.

(hirado.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Újraavatták Espersit János sírját Makón

Espersit János támogatta József Attilát, jó viszonyban volt Juhász Gyulával, Móra Ferenccel, ő hívta Makóra Rudnay Gyulát és növendékeit 1925–27-ben a nyári művésztelepre. A római katolikus temetőben lévő sírját halálának 90. évfordulója alkalmából újraavatta az önkormányzat, a város és a József Attila Múzeum alapítványa, valamint a múzeum.

Tovább »

A Continental korábbi vezetői is érintettek a dízelbotrányban

A hannoveri ügyészség kibővítette nyomozását a Continental volt vezetői ellen a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányában. A beszállító négy korábbi vezetője került az igazságszolgáltatás látókörébe – számolt be róla az autopro.hu az Automobilwoche cikke alapján.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink