Szerencsés vagy balszerencsés? Ma minden kiderül

Nem gyakori, hogy egy hónap 13. napja péntekre esik, egy évben általában csak egyszer-kétszer fordul elő. Idén február és március után pénteken újra a különleges napra ébredünk, sokan várják a szerencsében bízva, mások viszont még az utcára is félve lépnek majd ki.

– A babona az emberek életében meglévő megmagyarázhatatlan dolgokból, eseményekből ered. Az ember kíváncsiságából adódóan minden ilyenre valamilyen magyarázatot szeretne találni – így alakultak ki a vallások is. A babonaság és a vallásos hit között azonban az a különbség, hogy előbbi esetében nem várjuk, például Istentől, hogy magyarázatot adjon az eseményekre, hanem olyan visszatérő, rituáléhoz kapcsolódó dologgal kapcsoljuk össze, amely előidéz jót vagy rosszat, elkerülhetjük vele a bajt vagy segít bennünket hozzájutni valamihez – magyarázta a hirado.hu-nak Majsai László pszichopedagógus-pszichoterapeuta.

Ritkaság, ha egy kéményseprőt látunk az utcán, ezért azt gondoljuk, aznap nagy szerencse ér bennünket. Hasonló a péntek 13-a is, különleges alkalomként tekintünk rá, viszont kétféleképpen is értelmezhetjük. Valaki tart tőle, mert úgy gondolja, balszerencsét hoz, és legszívesebben az utcára sem lépne ki. Mások viszont éppen a szerencse forrásaként tekintenek rá, ezért például megrohamozzák majd a lottózókat – mutatott rá a szakértő.

Ezt támasztják alá a Szerencsejáték Zrt. tapasztalatai is; idén februárban és márciusban is esett péntekre a 13-i nap. Februárban aznap az ötös lottó alapjátékából több mint 432 ezer darab fogyott, míg az előző héten csak 265 ezer. Márciusban az ötös halmozódás miatt péntek, 13-án több mint 572 ezer alapjátékot adtak el, az egy héttel korábbi 347 ezerhez képest.

Annak ellenére, hogy az emberek úgy gondolják, a pénteken feladott szelvényekkel nagyobb az esélyük elvinni a főnyereményt, a korábbi tapasztalatokból ítélve ennek nincs alapja. Az emberek babonáiból, hiedelmeiből adódó lelkesedését azonban ez sem fogja csökkenteni pénteken – húzta alá Majsai László.

(hirado.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

15 éve hunyt el Ács Károly (eredeti neve: Kovács Károly) Híd-díjas magyar költő, műfordító, szerkesztő.

Tovább »

Legalább 25 támogatót keres a Makói Csípős

Oldalunk célja a 2015-ös megalapítás óta Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Ezek a célkitűzések veszélybe kerültek, így számítunk azon Olvasóink támogatására, akik fontosnak tartják, hogy működjön Makón kormányfüggetlen sajtóorgánum.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink