Tézsla Gábor: a romos, elhagyatott makói portákból takarítás után legyenek ingyen telkek!

Az elhagyatott, régóta üresen álló ingatlanokat, telkeket hasznosítani kell – fogalmazott a Makói Csípősnek Tézsla Gábor, a Lokálpatrióták képviselőjelöltje. Kiemelte még a szelektív hulladékgyűjtő szigetek fontosságát, a zöldterületek karbantartását és a fák vizsgálatát.

A Lokálpatrióták egyik fő programja a lakhatási gondok kezelése. Ehhez kapcsolódóan mit tapasztaltál az ötös körzetet (Gerizdes, Dózsa telep, Ráday környéke) járva?

Több olyan ingatlannal lehet találkozni a választókerületben amely régóta lakatlan, állapota borzasztó. Egyes telket hatalmas gaz, vagy szemétlerakat borítja, valamelyiken már csak a romos épület található vagy éppen annak a jele látszódik, hogy évek óta nem lakja, nem gondozta senki. A szemetes, gazos portákat kikell takarítani, a romos házakat lekell rombolni és lehetőséget adni a lakosságnak, hogy az üres telket ingyen telek program keretein belül megpályázzák. Úgy gondolom, egy üres tiszta telek is nagy segítséggel bír azoknak akik építkezni szeretnének.

Azokat az ingatlanokat, amelyeket még felújjítással meglehet menteni és egy csodás otthont teremthet egy családnak vagy pályakezdő fiatalnak, akkor azokat is kiürítve, hulladékmentesen lehetne átvenni nyertes pályázat után. A nem önkormányzati tulajdonban lévő telkekkel kicsit nehezebb a helyzet, de ezekre is van megoldás. Szerencsére a bontásokban, a hulladékok elszállításában egy makói vállalkozó segítségünkre is lenne, ha megtudna valósulni ez a terv.

A korábban már bejelentett programpontunkat megemlíteném, miszerint lehetőségeink szerint szeretnénk kialakítani egy pályázati rendszert ahol ingatlan felújítási támogatásra lehetne pályázni. Ez tovább segítené az új tulajdonosokat is.

Hogyan lehetne mérsékelni, kezelni az illegális hulladékokat?

Kiemelném a díjmentesen használható szelektív hulladékgyűjtő szigetek kialakításának fontosságát a kerület lakói részére különböző edényzetekkel. Valószínű teljes mértékben ez sem fogja megszüntetni az új illegális szemétkupacok számát, de várhatóan jelentősen csökkentené. A már meglévő illegális lerakatokat pedig felszámolnánk.

Városi szintű probléma a zöldfelületeket karbantartásának hiánya is. A körzetedben milyen állapotok uralkodnak?

Igen, sokszor nem csak egyedül a szemét a probléma, hanem az elhanyagolt zöldterületek is. Például: Dózsa-telepen rendszeresen elmaradnak részek, amik nincsennek kezelve, de a körzet többi részén is tapasztalható a zöldterület kezelésének hiánya. Megjegyzem, valahol már a gyalogosjárdát is eltakarja a növényzet. Valahol pedig kisebb pihenőparkot is lehetne kialakítani padokkal együtt a gaztenyészet helyett.

Továbbá prioritást élvez a Kökény, Platán, Lisztes és Harmat utcán található fák újbóli bevizsgálása. A beszélgetések során felmerült többek között panasznak az allergia, szúrós termések és a leszakadó nagyobb gallyak problémája is. Az ott lakóknak nem a természettel van problémájuk, mert azonnal jelezték, hogy opcionális lenne másik fajta fára kicserélni azokat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink