Zeitler Ádám: meglepő, hogy Farkas Éva nem tudja átvinni az akaratát a többségi frakcióval

Meglepő volt számomra, hogy Farkas Éva polgármesterként nem tudja keresztülvinni a saját akaratát a többségi frakción. Ez azért felvet néhány kérdést – fogalmazott a Makói Csípősnek Zeitler Ádám. Az önkormányzati képviselőt a múlt heti testületi ülésen elhangzottakról kédeztük.

Alapos tájékoztatást kaptunk a kórház főigazgatójától a szünetelő makói osztályokról. Kiderült-e, hogy mikor lesz például újra szülészet Makón és mikor indul újra a többi?

Főigazgató úr minden évben eljön a testületi ülésre és korrekt módon ad tájékoztatást a képviselők számára. Mondhatnánk persze azt is, hogy ez természetes, ugyanakkor a tankerület részéről senki nem jött el az októberi ülésre, pedig számos kérdést szerettünk volna feltenni. Visszatérve a kórház kérdésére: ameddig a fideszes kormányzat nem ad megfelelő támogatást a központi költségvetésből az egészségügynek (lásd kórházak adósságállománya), addig a helyi vezetők sem tudnak csodát művelni.

Főigazgató úr utalt arra, hogy a szakemberhiányt sikerül kezelni, a járóbetegellátás során helyettesítéssel próbálják kezelni a hiányzó orvosokat, illetve tárgyalnak több szakemberrel is, akik szeretnének Makón dolgozni. Reméljük, hogy ezek minél hamarabb megtörténnek. A szülészettel kapcsolatban konkrét időpont nem hangzott el az újraindulással kapcsolatban.

Első nekifutásra létrehoztak volna egy bizottságot, amiben csak fideszesek vannak, ellenzéki nélkül. Meglepő, hogy még a fideszes képviselők egy része is ellenezte?

Meglepő volt számomra, hogy Farkas Éva polgármesterként nem tudja keresztülvinni a saját akaratát a többségi frakción. Ez azért felvet néhány kérdést. A benyújtott javaslat elfogadhatatlan volt: nem előzte meg előzetes egyeztetés a testület minden tagjával, a leendő tagok között pedig nem volt egy ellenzéki sem.

A bizottság egyébként az önkormányzati bérlakásokkal és a rendkívüli szociális támogatások odaítélésével kapcsolatban lett létrehozva, és végül az ellenzék részéről Gáspár Sándor képviselőtársam lett a tagja. A lakások bérbeadásának rendszeréhez egyébként valóban hozzá kellett nyúlni. A fideszes vezetés eddig többször úgy adott bérbe lakásokat, hogy a társadalmi együttélés szabályait nem tudták betartani a bérlők, és egész lépcsőházak életét tették pokollá a beköltözők. Ezt a helyzetet meg kell szüntetni. Társasházi oldalról azt is látom, hogy folyamatosan romlik a lakások állapota, állandó műszaki problémák jelentkeznek, amelyek a karbantartás teljes hiányára utalnak.

Felvetette a testületi ülésen, hogy meg kellene vizsgálni a sportcsapatok, civilek, egyesületek számára fenntartott támogatási rendszert. Miért?

A javaslatról már a korábbi években is volt szó, csak ahogy sok más hasonló témában, így ebben sem történt semmi. Civil szervezeti vezetőként látom, hogy egy kulturális egyesület, amely egy Makó méretű településen végzi tevékenységét, mekkora költségvetéssel bír. A pályázatot benyújtó szervezetek anyagaiból is látható, hogy egy futball klub, vagy egy kézilabda klub nem összehasonlítható egyéb civil szervezetekkel. Sokkal nagyobb kiadásaik vannak, nagyobb támogatási igényük van. Ezért is javasoltam, hogy gondoljuk újra ezt a rendszert, és két részre válasszuk szét a támogatási rendszert.

Pályázatból újítanák fel az Espersit-házat. Ön egy egészen grandiózus tervet vázolt fel ennek kapcsán.

Bevallom, hogy az ötlet nem az enyém. Egy nagyon régi elgondolás, hogy az Espersit-ház és a múzeum közötti házat fel kellene vásárolnia a városnak, és az udvar összenyitásával létre lehetne hozni egy múzeumi negyedet vagy „múzeumutcát”. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi értelme ennek az egésznek, de két érvem is van: városunk története rendkívül gazdag, van mire büszkének lennünk, hétköznapi szavakkal élve, van mit mutogatnunk. Másrészt: minél több turisztikai attrakcióra van szükség. Ha idejön a turista, és a fürdőn kívül nem tud mit csinálni, akkor nem marad itt 1-2 napnál többet és nem itt költi el a pénzét.

Egy állatvédő egyesületet is bevont a város a kóbor kutyák problémájának kezelésébe. Hogyan lehetne megelőzni a kóbor szaporulatot?

Ez a téma számomra személyes ügy, nem csak képviselői, és nem csak a kutyák felől közelíteném meg. A feleségemmel közösen több utcán élő macskát is etetünk, illetve közel másfél tucat állatot ivartalaníttattunk. A testületi ülésen örömömet fejeztem ki, hogy a kóbor állatok befogására, helyzetük kezelésére nem csak rendészeti feladatként tekint az önkormányzat, ezért is tartom helyesnek az állatvédő egyesület bevonását. Azonban ha ivartalanítási akciókkal megszüntetnénk az utcán élő állatok további szaporodási lehetőségét, akkor kóbor állatból is jóval kevesebbet kellene befogni, etetni, gondozni. Az emberségesség mellett gazdasági indokok is igazolják ezt a célt.

Vita alakult ki a testületi ülésen az ülés lebonyolítási szabályaival kapcsolatban is. Mucsi Tamás szerint a személyes érintettség fogalmát pontosítani kellene az SZMSZ-ben. Önnek erről mi a véleménye?

Bár van néhány kérdés, amiben nem értünk egyet, ebben teljesen igaza van képviselőtársamnak. Polgármester asszony ülésvezetési gyakorlata korántsem elfogult: a fideszes képviselők hozzászólását sem számában, sem időkeretben nem korlátozza, és valóban az sincs tisztázva egzakt módon, hogy mikor lehet alkalmazni a személyes érintettségi érvelést. Az SZMSZ pontosítása persze fontos, de az még fontosabb, hogy az ülés vezetője következetesen alkalmazza is az ott lefektetett szabályokat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink