Tartalmasan telt 2022 a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál

Kincses Tímea főigazgató és Süliné Juhász Márta gazdasági vezető összegezte a 2022-es évet és vázolta a 2023-as év terveit. A HSZC oldalán az olvasható, közel 600 millió forintot fordítottak négy városban a szakképző iskolák épületeire.

Süliné Juhász Márta gazdasági vezető így foglalta össze a 2022-as év legfontosabb fejlesztéseit, beruházásait:

2022 márciusában 28 millió forintból építőipari tanműhely épült Makón a Návay Technikum tanulóinak. A műhely működtetéséhez közel 4 millió forint értékben szakmai eszközöket is vásároltak.

2022 júniusában robotika termet adtak át Szentesen a Pollák Technikumban, illetve villanyszerelő tanműhellyel gazdagodott a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége. Ugyancsak júniusban vehették birtokba Szentesen a Boros Technikumban az épület mindhárom szintjén felújított leány, fiú és tanári mosdókat. A HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikumban mintegy 6 millió forint értékben újították fel a földszinti fiú mosdót, illetve új födém is került az épületre.

2022 augusztusában a legnagyobb beruházás Szentesen a Pollák Technikumban kezdődött el. 122 millió forintból újult meg a közösségi tér: a munkálatok során a büfé két helyiség és egy folyosó összenyitásával új helyre került, megújultak a járófelületen a burkolatok, a közösségi bútorzat, valamint a falakra és az álmennyezetre az itt oktatott szakmákra jellemző, dizájnban harmonizáló világítás került. A friss információkat LCD monitorokon követhetik nyomon a diákok és az oktató kollégák. A felújítás során a földszinti mosdókat is kibővítették, korszerűsítették. A modern közösségi teret – a beruházás teljes befejezése után – 2023 februárjában ünnepélyes keretek között vehetik birtokba a pollákos tanulók és oktatók.

2022 szeptemberében 1 millió forint értékben új „köntöst” kapott a Kalmár tornaterme.

2022 októberében átadták Szentesen a Pollák megújult elektronikai termét. A labort 12 fő oktatására tervezték, de kialakítottak benne 6 db számítógépes munkahelyet is, melyek elengedhetetlenek a szakmai gyakorlathoz. A végrehajtott fejlesztés mintegy 8 millió forintból valósult meg.

2022 novemberében korszerűsítették a Boros fűtési rendszerét. A távhőszolgáltatásra való átállásra a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 44 millió Ft-ot költött. Ezzel a korszerűsítéssel évi 32 ezer köbméternyi gáz elfogyasztásától mentesül az intézmény, amely évi 11 millió Ft-os megtakarítást jelent, így a fejlesztés négy év alatt megtérül.

Kincses Tímea főigazgató a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai eredményeit mutatta be:

Az új tanév beiskolázása sikeresen alakult: közel 5000 tanulóval indult a 2022/2023-as tanév, a tanulók 14 ágazat 21 szakmáját sajátíthatják el. A 9. osztályba belépők száma a technikumban megközelíti az 500, a szakképző iskolában pedig a 300 főt. Kiemelkedő a felnőttképzésben tanulók létszáma, amely megközelíti a 2000 résztvevőt. A felnőttek közül a legtöbben a villanyszerelő, a szárazépítő, a burkoló, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint a kőműves szakmát választották elsajátítani. A beiskolázási rendezvényeket megújították: nyári pályaorientációs táborokat, Mesterségek éjjelét és Cégek piacát szerveztek az oktatók Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen és Csongrádon is.

Három felsőoktatási intézménnyel kötött a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum együttműködési megállapodást: a Neumann János Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával és a Gál Ferenc Egyetemmel. Az együttműködések célja, hogy a szakképzésben tanuló diákok pályaválasztását támogassák a hiteles és naprakész tájékoztatással. Az egyetemek a szakképzésben tanuló diákok számára lehetőséget nyújtanak a tudományos életbe való bekapcsolódásba, a tehetségük fejlesztésére, kibontakoztatására.

A HSZC fennállása óta a legsikeresebb tanévet tudhatta maga mögött az országos szakmai- és sporteredmények tekintetében. Május 9-én a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum sajtótájékoztatót tartott Hódmezővásárhelyen a Bagolyvár étteremben, ahol köszöntötték azokat a diákokat, akik dobogós országos szakmai, közismereti- és sporteredményeket értek el a 2021/2022-es tanévben. 2022 júniusában Szentesen a Megyeházán a Pedagógusnap alkalmából köszöntötték az országos eredményt elérő felkészítő oktatókat, illetve átadták a Hódmezővásárhelyi SZC Kiválósági Díját.

Országos elismerésben részesült két kiváló szakember is. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum felnőttoktatási vezetője – korábbi főigazgatója – Árva-Nagy Sándorné, a hazai szakképzés területén folytatott kiemelkedő oktatói-nevelői, illetve vezetői munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, melyet a fővárosban vehetett át 2022. augusztus 19-én.

Ünnepélyes keretek között vehette át Budapesten Rácz Margit a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium oktatója a szakképzés területén folytatott munkája elismeréséért a Szakképzésért díjat.

Az országos kompetenciamérés adatai alapján a legtöbb hozzáadott pedagógiai értéket teremtő magyar iskolák között a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum több iskolája is helyet kapott. A matematika felmérés alapján a Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, – amely immár 4. alkalommal kapja ezt az elismerést – valamint a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikum eredményei emelkedtek ki. A mérés szövegértés részében a Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium és a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikum került fel az oktatás hátránykiegyenlítő hatását vizsgáló listára.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink