Tartalmasan telt 2022 a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál

Kincses Tímea főigazgató és Süliné Juhász Márta gazdasági vezető összegezte a 2022-es évet és vázolta a 2023-as év terveit. A HSZC oldalán az olvasható, közel 600 millió forintot fordítottak négy városban a szakképző iskolák épületeire.

Süliné Juhász Márta gazdasági vezető így foglalta össze a 2022-as év legfontosabb fejlesztéseit, beruházásait:

2022 márciusában 28 millió forintból építőipari tanműhely épült Makón a Návay Technikum tanulóinak. A műhely működtetéséhez közel 4 millió forint értékben szakmai eszközöket is vásároltak.

2022 júniusában robotika termet adtak át Szentesen a Pollák Technikumban, illetve villanyszerelő tanműhellyel gazdagodott a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége. Ugyancsak júniusban vehették birtokba Szentesen a Boros Technikumban az épület mindhárom szintjén felújított leány, fiú és tanári mosdókat. A HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikumban mintegy 6 millió forint értékben újították fel a földszinti fiú mosdót, illetve új födém is került az épületre.

2022 augusztusában a legnagyobb beruházás Szentesen a Pollák Technikumban kezdődött el. 122 millió forintból újult meg a közösségi tér: a munkálatok során a büfé két helyiség és egy folyosó összenyitásával új helyre került, megújultak a járófelületen a burkolatok, a közösségi bútorzat, valamint a falakra és az álmennyezetre az itt oktatott szakmákra jellemző, dizájnban harmonizáló világítás került. A friss információkat LCD monitorokon követhetik nyomon a diákok és az oktató kollégák. A felújítás során a földszinti mosdókat is kibővítették, korszerűsítették. A modern közösségi teret – a beruházás teljes befejezése után – 2023 februárjában ünnepélyes keretek között vehetik birtokba a pollákos tanulók és oktatók.

2022 szeptemberében 1 millió forint értékben új „köntöst” kapott a Kalmár tornaterme.

2022 októberében átadták Szentesen a Pollák megújult elektronikai termét. A labort 12 fő oktatására tervezték, de kialakítottak benne 6 db számítógépes munkahelyet is, melyek elengedhetetlenek a szakmai gyakorlathoz. A végrehajtott fejlesztés mintegy 8 millió forintból valósult meg.

2022 novemberében korszerűsítették a Boros fűtési rendszerét. A távhőszolgáltatásra való átállásra a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 44 millió Ft-ot költött. Ezzel a korszerűsítéssel évi 32 ezer köbméternyi gáz elfogyasztásától mentesül az intézmény, amely évi 11 millió Ft-os megtakarítást jelent, így a fejlesztés négy év alatt megtérül.

Kincses Tímea főigazgató a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai eredményeit mutatta be:

Az új tanév beiskolázása sikeresen alakult: közel 5000 tanulóval indult a 2022/2023-as tanév, a tanulók 14 ágazat 21 szakmáját sajátíthatják el. A 9. osztályba belépők száma a technikumban megközelíti az 500, a szakképző iskolában pedig a 300 főt. Kiemelkedő a felnőttképzésben tanulók létszáma, amely megközelíti a 2000 résztvevőt. A felnőttek közül a legtöbben a villanyszerelő, a szárazépítő, a burkoló, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint a kőműves szakmát választották elsajátítani. A beiskolázási rendezvényeket megújították: nyári pályaorientációs táborokat, Mesterségek éjjelét és Cégek piacát szerveztek az oktatók Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen és Csongrádon is.

Három felsőoktatási intézménnyel kötött a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum együttműködési megállapodást: a Neumann János Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával és a Gál Ferenc Egyetemmel. Az együttműködések célja, hogy a szakképzésben tanuló diákok pályaválasztását támogassák a hiteles és naprakész tájékoztatással. Az egyetemek a szakképzésben tanuló diákok számára lehetőséget nyújtanak a tudományos életbe való bekapcsolódásba, a tehetségük fejlesztésére, kibontakoztatására.

A HSZC fennállása óta a legsikeresebb tanévet tudhatta maga mögött az országos szakmai- és sporteredmények tekintetében. Május 9-én a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum sajtótájékoztatót tartott Hódmezővásárhelyen a Bagolyvár étteremben, ahol köszöntötték azokat a diákokat, akik dobogós országos szakmai, közismereti- és sporteredményeket értek el a 2021/2022-es tanévben. 2022 júniusában Szentesen a Megyeházán a Pedagógusnap alkalmából köszöntötték az országos eredményt elérő felkészítő oktatókat, illetve átadták a Hódmezővásárhelyi SZC Kiválósági Díját.

Országos elismerésben részesült két kiváló szakember is. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum felnőttoktatási vezetője – korábbi főigazgatója – Árva-Nagy Sándorné, a hazai szakképzés területén folytatott kiemelkedő oktatói-nevelői, illetve vezetői munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, melyet a fővárosban vehetett át 2022. augusztus 19-én.

Ünnepélyes keretek között vehette át Budapesten Rácz Margit a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium oktatója a szakképzés területén folytatott munkája elismeréséért a Szakképzésért díjat.

Az országos kompetenciamérés adatai alapján a legtöbb hozzáadott pedagógiai értéket teremtő magyar iskolák között a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum több iskolája is helyet kapott. A matematika felmérés alapján a Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, – amely immár 4. alkalommal kapja ezt az elismerést – valamint a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikum eredményei emelkedtek ki. A mérés szövegértés részében a Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium és a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikum került fel az oktatás hátránykiegyenlítő hatását vizsgáló listára.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

220 éve született Bezerédj Amália, aki a magyar irodalomban foglalkozott először a gyermekvilággal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Mindannyian tehetünk környezetünk védelméért

Az egészségtelen levegőminőség évente több mint 7 millió korai halálesetet okoz világszerte. Emellett a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási események, amelyek számos emberi életet oltanak ki – hívja fel a figyelmet oldalán Leitner Szilárd.

Tovább olvasom »