Tavasszal kezdődik a véderdő telepítése Szegeden

Javul a levegő minősége és csökkenhet a klímaváltozás hatása. Ennek fontosságát Makón Zeitler Ádám önkormányzati képviselő évek óta hangoztatja.

A szeged.hu azt írja, Mihálik Edvin Zöld Város Programért felelős tanácsnok terjesztette be a programot a közgyűlés elé. Eszerint az idei évtől kezdődően az önkormányzat több éves, ütemezett véderdő-telepítési programot indít. Az első ütem első része márciusban indul, Kiskundorozsmán, a Mester utca 24. számú ház mögötti területtől megkezdődik a telepítés. A területre 2 millió forintért telepítenek őshonos puszta szilfákat.

Jövőre a második ütemmel folytatódik a program. Ennek keretében a Jura Ipari park közelében 6500 négyzetméternyi legelőt és a Szillér–Baktó–Fertő főcsatorna melletti több mint hétezer négyzetméteres területet telepítik be véderdővel. 2024-ben, a harmadik ütemben valósulhat meg a Maty-éri evezőspálya keleti oldala melletti, erdőtelepítésre alkalmas, hat hektáros rész fásítása.

Mihálik elmondta, a programot 2024 után is folytatni szeretnék.

Zeitler Ádám legutóbb az önkormányzati választás kampányában és oldalunknak adott korábbi interjújában is beszélt arról, hogy a faültetési programot fel kellene gyorsítani Makón. Akár a külterületi fásítási program megalkotásával, az elkerülő út mentén védőfasor ültetésével. Szerinte ezáltal a szántóföldeken keletkezett port nem fújná be a szél városunkba. A Makói Hírek c. önkormányzati lap 2021 májusi száma szerint bő egy év alatt 4 hektárnyi területen telepítettek tölgyerdőt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink