Több felvételi pont jár, ha valaki tartalékos katona, mintha nyelvvizsgája lenne

Magyar Közlönyben megjelent Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, amely módosítja a felsőoktatási felvételi eljárást, pontosítja, hogy szeptembertől hány többletpontot ér, ha a fiatal az egyetem előtt önkéntes tartalékos katonának áll – írja a 24.hu.

  • 16 többletpontot kap, aki a honvédek jogállásáról szóló törvény szerint szakkiképzés nélkül teljesít hat hónapos szolgálatot.
  • 32 többletpontot kap, aki a hat hónap alatt – az alapkiképzés után – szakkiképzést is végrehajt.
  • + 32 (64) többletpont jár, a folytatólagos újabb hat hónapért, szakkiképzésért.

Összahasonlítva a nyelvvizsgákért kapható pontokkal: egy felvételiző a nyelvtudásáért maximálisan 40 többletpontot kaphat, akkor is, ha több különböző nyelvből szerzett nyelvvizsgát. A B2 (korábban középfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga 28, a C1 (korábban felsőfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga 40 többletpontot ér. Vagyis többet érhet a nyelvvizsgánál a katonának állás.

A rendelet szeptember 1-től él, alkalmazni először a 2023. év februárjában induló képzésekre történő jelentkezésnél, a keresztféléves felvételi eljárásban kell először alkalmazni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink