Maradt a kétharmad és bejutott a Mi Hazánk is

A hivatalos adatok alapján a jelenlegi állás szerint a 106 egyéni körzetből 88-ban áll győzelemre a Fidesz-KDNP, míg 18-ban az Egységben Magyarországért jelöltje. A listás szavazatokban 89,65 százalékos feldolgozottság mellett 53,56 százalékon áll a Fidesz-KDNP, míg 34,56 százalékon az Egységben Magyarországért. A Mi Hazánk a bejutást jelentő 6,29 százalékon áll.

23:55 Lázár: győzött a bátorság és az alázat.

23:49 Márki-Zay Péter eredményértékelő beszédében elismerte a Fidesz-KDNP győzelmét.

22:20 Lázár tulajdonképpen megnyerte a körzetet Márki-Zay ellen. 92,66%-os feldolgozottság mellett a Fidesz indulója 26 035 szavazatot kapott, ez 51,78%-ot jelent. Az ellenzék közös-jelöltjére 20 220 voksot kapott, ez 40,22%.

20:33 A külföldi magyaroknál 77%-ot kapott az ellenzék. Több mint 2500 szavazó megkérdezésével öt nyugat-európai nagyvárosban – Bécsben, Berlinben, Londonban, Brüsszelben és Münchenben készített exit pol felmérést a Magyar Demokrácia Alap.

19:50 Mindenhol véget ért a szavazás. Néhány szavazókörben még kevesen sorban állnak, ők 10-15 percen belül be tudják fejezni a szavazást – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján. Előbb az egyéni választókerületi szavazólapokat számolják össze, majd a pártlistásokat és a népszavazási szavazólapokat. Hozzátette: azzal számolnak, hogy várhatóan este 9 után érkezhetnek az első, alacsonyabb feldolgozottságú adatok.

19:10 Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben kialakított 10 243 szavazókörben. Akik még sorban állnak, azok még leadhatják a szavazatukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

19:07 Az NVB nem vizsgálja az erdélyi kidobott szavazatokat. Indokuk szerint a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki.

18:24 A gyermekvédelmi népszavazáson 17 óráig a szavazásra jogosultak 62,23 százaléka adta le szavazatát.

18:20 Az újságcikkek után vége lett a disznótornak Makón.

15:53 Szavazatért húst ajánlanak a Királyhegyesi és a Tulipán utcai szavazókör választóinak. A Tiszta szavazás önkéntesei arról számoltak be, hogy érdekes dolgokat tapasztaltak a két makói szavazókörnél.

13:54 Buszoztatás gyanúja miatt feljelentés született Makón. Mucsi Tamás dk-s önkormányzati képviselő szerint egy hétszemélyes autóval hordják szavazni az embereket Honvéd városrészben.

13:15 Rója István és Vezsenyi László kormányváltásra buzdít. A két makói pedagógus az oktatáson keresztül mutatja be, miért van szükség a változásra.

12:49 Eközben Makón, Honvéd városrészben disznóvágást tartanak, a felvétel szerint több kerékpár is ott van és áll egy sátor is. (A felvételt olvasónk küldte.)

12:42 Makón önkénteseket szidalmaztak sörrel és baltával a kezükben.

A Tiszta szavazás mozgalom önkéntesei a szavazóköröknél próbálnak segítséget nyújtani a választási visszaélések megakadályozására. Makón, a Királyhegyesi utcai szavazókörnél kisebb atrocitás történt reggel.

9:29 3154 településen és 23 budapesti kerületben kialakított 10 243 szavazókör reggel 6 órakor nyit, és este 7 óráig várják az urnákhoz a választókat, összesen 7,7 millió választópolgárt. A 145 külképviseleten 65 ezer választópolgár adhatja le voksát, 456 ezer, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választó pedig levélben szavazhat. 

A szavazatszámláló bizottságok először az országgyűlési választás szavazólapjait számlálják össze. Este 11 óra körül már magas feldolgozottsági adatok várhatók.

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson és népszavazáson elfogadják a veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat is.

Vasárnap a szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, nincs általános kampánycsend, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel.

Nincs általános maszkviselési kötelezettség Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, ezért a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a választóknak sem kötelező maszkot viselniük a szavazókörben. 

(Kiemelt fotó: Mohai Balázs / MTI)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink