Ez történt 2020-ban – november

Folytatjuk 2020-as visszatekintésünket. Az októberi összeállítást itt, a szeptemberit itt, az augusztusit itt, a júliusit itt, júniusit itt, a májusit itt, az áprilisit itt, a márciusit itt, a februárit itt, a januárit pedig itt találja.

Gyász: elhunyt Lengyel István

A makói pedagógus, helytörténész, szocialista politikusról megemlékeztek a Kálvin Téri Református Általános Iskola honlapján. A koronavírus miatt az intézményben hétfőtől egy héten át digitális formában folyik az oktatás.

Limara: őrületes hetek voltak tavasszal, mindenki kenyeret sütött

Limarával, azaz az országszerte ismert makói gasztroblogerrel, Tóthné Libor Máriával készítettünk interjút. A Makói Csípősnek elmondta, mit szól ahhoz, hogy már több mint 100 ezren követik a Facebookon; melyik a kedvenc receptje; kértek-e tőle kenyérsütési tanácsokat a koronavírus tavaszi hulláma alatt és, hogy hogyan tölti a karácsonyt.

Bűncselekmény gyanúja miatt megtagadták az ukrán határőrök a belépést Grezsa Istvánnak

Az ukrán határőrök nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba – írja a Magyar Távirati Iroda a Jevropejszka Pravda hírportálra hivatkozva. A hírt később az ukrán külügyminisztérium is megerősítette.

A pár napja megnyílt makói COVID osztályon már 30 beteg fekszik

Rövid idő alatt már ennyi beteget fel kellett venni – tudta meg a hodpress.hu a Magyar Orvosi Kamara Csongrád-Csanád megyei területi szervezetének elnökétől.

Ha egyedül kerékpározunk Makón, akkor nem kell maszk, ha sétálunk, akkor fel kell venni

Farkas Éva Erzsébet polgármester szerda este részletezte a koronavírus-járvány városi aktualitásait és a szigorításokat. Eszerint Makó minden közterületén maszkot kell hordani, kivéve a parkokat, valamint egyéni sportolás és egyéni kerékpározás ideje alatt.

Újra védett idősávban vásárolhatnak az idősek

Az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban.

Teljes a sztrájkkészültség a Contitech makói gyárában

Elfogyott a türelem, a dolgozók sztrájkra is készek a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában – írja a 24.hu.

Készülnek a sztrájkra a Contitech makói üzemében

Sztrájkra készülnek a makói gumigyár dolgozói, a szakszervezet hamarosan a lebonyolítás részleteiről egyeztet a munkáltatóval, a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. helyi vezetőivel. A hónapok óta feszült hangulatban most az csapta ki a biztosítékot a Makói Gumiipari Szakszervezetnél, hogy a cégvezetés megtiltotta a belső levelezési rendszer „kommunikációra való” használatát, s ezzel határozottan akadályozza a munkavállalók elektronikus úton történő tájékoztatását, egyebek között a készülődő demonstrációról is. Mindezt éppen most, amikor a járvány miatt kerülni kell a személyes találkozásokat – közölte a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség csütörtökön.

Orbán Viktor vejéhez közel álló cégek bővíthetik a makói fürdőt

November 16-án megjelent cikkünkben írtunk arról, hogy a fürdő bővítésére kiírt pályázatból kizárták a Dél-Konstrukt Kft-t, amely 4,3 milliárd forintért vállalta volna a kivitelezést. A két másik pályázó a Fehérép Kft. és a West Hungaria Bau Kft. volt, előbbi 7,1 milliárdért, utóbbi 7,7 milliárdért vállalta volna azt a munkát, amire eredetileg 3,7 milliárdot terveztek elkölteni.

100%-os teljesítménnyel őszi bajnok a Makó FC

Ma lejátszotta utolsó őszi bajnokiját az MFC. Algyőn 3-0-ra nyertek, ezzel 12 bajnokiból 12-t nyertek és csak 1 gólt kaptak.

70 embert feljelentettek a kijárási tilalom megszegése miatt, hét üzletet pedig bezárattak

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy megkezdték a védelmi intézkedések ellenőrzését.

Online vásárral tennék szebbé a kiszombori gyermekek karácsonyát

Zoltai Nárcisz, Fekete Zsuzsanna és Erdélián Alexandra kezdeményezése nyomán eladhatjuk egy facebookos csoportban a nem használt, de jó állapotú dolgainkat. A több mint 400 főt számláló csoportban történt adásvételek bevételét összegyűjtik és ajándékra, vagy tartós élelmiszerre költik.

Kásler a fiatalokat hibáztatja a második hullámért, a Jobbik a leváltását követeli

Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős emberierőforrás-miniszter az egykor szebb napokat látott Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben a fiatalokat nevezte meg a naponta nagyságrendileg száz ember életét követelő koronavírus-járvány második hullámáért.

Valódi digitális oktatást indít a makói Első Szorobán Alapítvány

Szerintük a távoktatás nem attól lesz távoktatás, hogy rámondjuk, hanem attól, hogy tervezett úton halad, kellően interaktív, informatív. Az alapítvány tájékoztatása szerint egy vállalkozás nagyobb összeggel támogatta őket, amiből ezeket a célokat valósítanák meg.

Autópályán járnak majd expresszjáratok Makó és Szeged között

December 13-tól minden nap, minimum 30 percenként indulnak autóbuszok. Csúcsidőben rövidül a menetidő, mert a reggeli és délutáni időszakban az M43-as autópályán is közlekednek autóbuszjáratok Makó és Szeged között – olvasható a MÁV honlapján.

Az egész Bartók iskola digitális oktatásra áll át

Holnaptól kezdődően, két héten át így folyik majd a tanítás.

George Clooney szerint Orbán propagandagépezete hazudik

Beszámoltunk arról, hogy George Clooney a gyűlölet kapcsán Orbán Viktort és Jair Bolsonarót említette példaként. A közpénzből fenntartott hirado.hu pedig ezzel a címmel reagált a színész szavaira: “Soros fiával fotózkodott George Clooney, a színészt is behálózza a spekuláns”

Kihalt volt a makói főtér vasárnap délután, de kötelező a maszk viselése

A polgármester rendelkezése szerint még másfél hétig kötelező a szájmaszk az egész városban, akkor is, ha senki sincs az utcán.

Nyitva volt egy makói söröző – 31 napra bezáratták

A szabályozás ellenére a vendégek ételt és italt is fogyasztottak – derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatójából.

A Kúria szerint jogszabályba ütközött a makói önkormányzat építményadója

A Kúria Önkormányzati Tanácsa megállapította, hogy az adóemelés szelektív, jól beazonosítható kört érint, méghozzá a város három legnagyobb munkáltatóját. Az önkormányzati rendeletet visszamenőleges hatállyal megsemmisítették, fellebezésnek nincs helye. Emlékezetes, ez volt az az ügy, amikor Mágori András, makói Fidesz-frakcióvezető a Continental gyára előtt közteherviselés alól kibúvó multikról beszélt, az erről szóló cikket pedig később törölték.

A Kálvin téri bölcsőde dolgozóinak fele koronavírusos

Mivel karanténban vannak, azt kérik, hogy aki meg tudja oldani, az tartsa otthon gyermekét, mert a nagyobb létszámot már nem tudják megfelelően felügyelni – derült ki a polgármester csütörtöki tájékoztatásából.

Az megvan, hogy az Idősek Tanácsának elnöke Orbán Viktor?

A Tanács (melynek elnöke a miniszterelnök) vásárlási idősávot javasol a kormánynak (aminek Orbán Viktor a kormányfője) Novák Katalin bejelentésével (aki családügyekért felelős államtitkárként a Tanács alelnöke).

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

A nap idézete

204 éve született Semmelweis Ignác Fülöp, magyar orvos, „az anyák megmentője”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább olvasom »