Ez történt 2020-ban – április

Folytatjuk a visszatekintést, ebben a cikkben az áprilist gyűjtöttük össze. A márciusi összeállítást itt, a februárit itt, a januárit pedig itt olvashatják.

Makói fideszes képviselő: ,,nagyon sokan a kórházban parkoltatják idős hozzátartozójukat”

Mágori András szerint ,,azok sivalkodnak most a legjobban, hogy pár hétig, hónapig gondoskodni kell róluk.”

Nincs engedélyezett otthoni koronavírusteszt, de az államtitkár rokona Instagramon árulja

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról Müller Cecília, hogy hiába forgalmaznak magánszemélyek részére, otthoni használatú koronavírustesztként feltüntetett termékeket, ilyen egyszerűen nem létezik. Az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy magánszemélyek részére hirdetett eszközöknek nincs erre engedélye, mert a gyorstesztek professzionális szakmai felhasználásra készültek, az értékelésükhöz ugyanis szakmai tudás kell.

Összeomlás szélén az állatvédelem

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is bajba került a kialakult járványhelyzet miatt. Az utóbbi napokban nagyon sok állatvédelmi szervezet jelezte, hogy élelemhiánnyal küzdenek. Balogh Ernő, a szervezet elnök elmondta, hogy sajnos ez náluk sincs másképp.

Vigyázzunk egymásra! – kérik a makói LIDL dolgozói

Gyere egyedül vásárolni, vigyázzunk egymásra, maradj otthon – figyelemfelhívó videót készítettek a LIDL áruház makói dolgozói.

A 65 év felettiek 10-12 óra között mehetnek a makói piacra

Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) módosította a piac látogatási rendjét, ami április 18-án, szombaton lép hatályba.

A szakszervezet szerint embertelen körülmények vannak a Continental makói üzemében

A munkavállalók becsapására és „embertelen munkakörülményekre” hívja fel a figyelmet a Continental gumigyár makói üzemében a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség.

Így szavalják József Attila: Április 11 c. versét a gimi pedagógusai

Kreatív videóval ünnepli a Költészet napját a Makói József Attila Gimnázium.

Az új koronavírust megkapó betegek 30%-a tünetmentes, nem is tudja, hogy beteg, mégis fertőz

A COVID-19-et megkapó betegek 30%-a (minden harmadik beteg!!!) tünetmentesen átvészeli a fertőzést, tehát nem is tudja, hogy beteg, mégis fertőz, ezért kérünk nyomatékosan mindenkit, hogy ha teheti, maradjon otthon – közölte Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna, hódmezővásárhelyi háziorvos.

124 ágyat biztosan fel kell szabadítani vasárnapig a makói kórházban

Vasárnapig 32.924 kórházi ágyat kell szabaddá tenni országszerte, hogy fogadni tudják a koronavírusos betegeket. Számításaink szerint Makón ez 124 ágyszámot jelent.

Szakszervezet: Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén

Már több járműipari multinál is úgy számolnak, hogy a héten bejelentett könnyítések ellenére sem fogják igénybe venni a kormány munkahelyvédelmi bértámogatását. Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén – tudta meg a Napi.hu Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.

A DUOCOR Ipari Bt.-nél felvételek voltak és további létszámbővítést terveznek

Megkérdeztük DUOCOR Ipari Bt.-t, hogy a legutóbbi tájékoztatás óta, azaz március 17. óta történtek-e munkaügyi átszervezések, elbocsátások a cégnél, illetve hoztak-e további szigorításokat, intézkedéseket a dolgozók egészségének megóvása érdekében.

Több ezer maszkot osztott már szét a hódmezővásárhelyi önkormányzat

Közel háromezret kaptak a házi- és gyermekorvosok, a húsvéti hétvégén pedig több mint ezret kaptak a lakók – derül ki a a hódmezővásárhelyi koronavírus tájékoztató oldal összesítéséből.

Lemondásra szólították fel civilek Mágori Andrást

Török József nyílt levelében több pontban összeszedte, miért kellene lemondania mandátumáról és távoznia a közéletből a fideszes politikusnak. Az írását változtatás nélkül mutatjuk.

Ezért mondott le megyei közgyűlési helyéről dr. Buzás Péter és ül be helyette Molnár László

Dr. Buzás Péter lemondott megyei közgyűlési mandátumáról, pártja a listáról Molnár Lászlót delegálta. Utóbbi szeretne Makó közéleti vérkeringésében részt venni, a város korábbi polgármestere pedig nincs benne a helyi folyamatokban, de előnyösnek tartaná, ha olyan ülne a megyei közgyűlésben, aki tisztában van ezekkel – derült ki kettejük, oldalunknak adott interjújában.

Mágori András: ,,a megoldáshoz nem lesz szükségünk a neokommunista ellenzékre”

Miután a makói fideszes képviselő kijelentette, hogy ,,nagyon sokan a kórházban parkoltatják idős hozzátartozójukat” és ,,azok sivalkodnak most a legjobban, hogy pár hétig, hónapig gondoskodni kell róluk”, egészen érdekesen reagált a kialakult vitára és az őt ért támadásokra.

Egy hét múlva kezdődik és 7 hónapig tart a makói Maros-híd felújítása

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában teljeskörűen megújul a 43-as főúton a makói Maros-híd. A munkálatok 2020. április 14-én, kedden kezdődnek és várhatóan hét hónapig tartanak majd, főként félpályás forgalomkorlátozás mellett. A nettó 525 millió forintos beruházás részeként a híd új szigetelést, aszfaltburkolatot, szegélyeket és korlátot kap, továbbá kicserélik a híd saruit és dilatációs szerkezeteit, valamint az acélszerkezeti részek is új korrózióvédő festékbevonatot kapnak – közölte honlapján a cég.

Már 85 egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján beismerte: összesen 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, vagyis minden nyolcadik fertőzött közülük kerül ki.

Jakab Péter: Ne azok cipeljék a hátukon az országot, akik a legrosszabbul keresnek, mert ők ebbe bele fognak dögleni

A Jobbik elnöke szerint Orbán a munkahelyvédelem szempontjából továbbra sem jelentett be semmit, miközben minden nap négyezerrel nő a munkanélküliek száma hazánkban.

Az Országházban is szóba került Mágori András kijelentése

,,Nagyon sokan a kórházban parkoltatják a lábukról leesett idős hozzátartozójukat, azok sivalkodnak most a legjobban, hogy pár hétig, hónapig gondoskodni kell róluk” – vélekedett hétvégén Mágori András, a Fidesz makói és megyei közgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy vasárnapig  32.924 kórházi ágyat kellett szabaddá tenni, hogy fogadni tudják a koronavírusos betegeket a tömeges megbetegedések időszakában.

Fertőtlenítették egész Kübekházát

Hazaengedték az egyik szegedi egészségügyi intézményből azt a helybéli lakót, aki április 17-én egy igazolhatóan COVID-19-es beteggel került kapcsolatba, tesztet mindezidáig nem végeztek esetében, otthonában pedig sem az elkülönítés, sem a járványügyi rendelkezések betartása nem biztosított. A falu azonnali fertőtlenítését mindezek miatt rendelte el Kübekháza Önkormányzata.

A fővárosi megyék és Győr-Moson-Sopron után Csongrád megyében van a legtöbb fertőzött

24 óra alatt, tegnap óta 5 fővel nőtt a Csongrád megyei fertőzöttek száma. Országosan 733 főre nőtt a beazonosítottak száma, ez 55-el több igazolt fertőzöttet jelent egy nap alatt.

Szeged és Hódmezővásárhely is tiltakozik, Makó szerint hozzá kell járulni a gépjárműadóval a védekezéshez

Negyvenegy település polgármestere, többek között Szeged és Hódmezővásárhely is tiltakozik az önkormányzatok megszorítása ellen. Makó polgármestere az önkormányzati adósságátvállalásra hivatkozik, szerinte a védekezéshez az önkormányzatoknak is hozzá kell járulni a gépjárműadó bevétellel.

127 embert rúgott ki a nyíregyházi Continental

Megerősítette a Continental azt az értesülést, mely szerint a cég leépítésbe kezdett Nyíregyházán.

173 éve született Makón Pulitzer József

Bár nincs kerek évforduló, de a Szirbik Miklós Egyesület április 9-én – a húsvéti ünnepek miatt egy nappal korábban –, a koronavírusra való tekintettel szerény, egyszemélyes megemlékezést tartott Pulitzer József szülői házánál. Az emlékezés virágait Molnár László tagtársunk helyezte el – közölte oldalán az egyesület.

Több helyre betört egy makói férfi és egy autót is megpróbált elvinni

A nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy helybeli férfit, aki háztartási és műszaki cikkeket, valamint egy kerékpárt tulajdonított el Makón, ezen kívül egy parkoló autót is megpróbált elvinni. Eljárás indult ellene.

Orbán Viktor azt kéri, viseljünk maszkot, de azt is mondja, hogy nem jut mindenkinek

Orbán Viktor miniszterelnök a jobbikos Lukács László György azonnali kérdésére hétfőn a Parlamentben őszintén elismerte, hiába Magyarország védekezik a legeslegjobban a koronavírus-járvány ellen, elég maszk nincs.

A hódmezővásárhelyi kórház területére telepített sátrat a honvédség

A hódmezővásárhelyi kórház területére telepítettek sátrat az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái április 12-én, húsvét vasárnap.

A Klik utasítására több diák is bukja a sikeresnek hitt felvételijét Makón

Az Index információja szerint a Makói József Attila Gimnáziumban három osztály helyett csak kettő indulhat el szeptemberben. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központot és a Klebelsberg Központot egyelőre hiába keresték.

Sebészeti szájmaszkokat, fertőtlenítőszereket, gumikesztyűket és tisztítószereket kapott a makói kórház

Szabó Sándor, MSZP-s országgyűlési képviselő adományát Molnár László, a párt makói elnöke adta át Dr. Nagy Jenő igazgatónak.

Csökkent a karanténban lévők száma Makón; maszkot visznek minden háztartásba

27-re csökkent a hatósági karanténban lévők száma, többeknek lejárt a kéthetes karanténja. Háztartásonként kettő szájmaszkot juttatnak el minden makói háztartásba – hangzott el Farkas Éva Erzsébet (Fidesz) polgármester csütörtöki tájékoztatóján.

A Kovács-Küry Időskorúak Otthonában sem fertőzött, sem a fertőzésre gyanús személy nincs

Hódmezővásárhelyen a Kovács-Küry Időkorúak Otthonában 171 idős lakó gondozása folyik. Jelenleg sem Covid-19 fertőzött, sem a fertőzésre gyanús személy nincs az intézményben – közölte Dr. Berényi Károly házi gyermekorvos, alpolgármester (Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért).

Virágmag és húsvéti szalvéta is került a csomagba

Képviselőtársaihoz hasonlóan, Dr. Berényi Károly alpolgármester a képviselői tiszteletdíját élelmiszer segélycsomagok összeállítására ajánlotta fel a hetes körzetben (Susán) lakó rászoruló lakosoknak.

A közpénzből milliárdossá vált vállalkozókat is megadóztatná a Jobbik

Mészáros-adó bevezetését követeli a Jobbik. Az ellenzéki párt azokat sújtaná a miniszterelnök dollármilliárdossá vált barátjáról elnevezett 30 százalékos különadóval, akik pusztán a kormányzati hátszélnek köszönhetően halmoztak fel vagyonokat.

A helyi Fidesz most a makói polgárőrök új elnökébe szállt bele

Tatár Zoltán ,,bűne”, hogy hódmezővásárhelyi és a hódmezővásárhelyi városházán dolgozik – derül ki Varga Ferenc, makói fideszes képviselő bejegyzéséből.

A vásárhelyi Fidesz bejelentette, hogy bojkottálja a helyi tévét, erre képviselőjük lemondott a frakcióvezetésről

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete elfogultsággal vádolja a Vásárhelyi TV-t, erre bejelentették, hogy bojkottálják a csatornát. A hétfői vitaműsorban részt vevő fideszes Cseri Tamás erre azt közölte, hogy akkor ő lemond a frakcióvezetői posztjáról, a lapszerkesztésről és visszavonul netes felületéről is.

A járványra hivatkozva elvehetik a gépjárműadót az önkormányzatoktól

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton bejelentette, átszabják a költségvetést: a tárcáktól mintegy 1345 milliárd forintot vonnak el, a pártok támogatásának pedig a felét vonják el, ez nagyjából 1,2 milliárd forintot jelent. A multinacionális vállalatok “különadóját” a védekezésre fordítják, ez 36 milliárd forintot jelent, valamint a bankoktól beszedett 55 milliárd forintnyi adót is átcsoportosítják. Az önkormányzatoktól a gépjárműadó egy részét a központi költségvetésbe irányítják át (ezzel még nehezebb helyzetbe kerülnek az amúgy is komoly nehézségekkel küzdő önkormányzatok).

Minden hódmezővásárhelyi képviselő segít a bajba jutott családokon

A segítő akcióba minden települési képviselő becsatlakozott, sokan a képviselői tiszteletdíjukat ajánlották fel az önkormányzat népjóléti irodájának, tartós élelmiszercsomagok összeállításához, vagy ebből vásárolnak rászoruló embereknek – írja a hódmezővásárhelyi koronavírus tájékoztató oldal.

Ez történt az elmúlt 1 hónapban a Continental makói üzemében

Megkérdeztük a Continental Hungaria Kft.-t, hogy a legutóbbi tájékoztatásuk óta (március 20.) történtek-e munkaügyi átszervezések, elbocsátások a cégnél, illetve hoztak-e további szigorításokat, intézkedéseket a dolgozók egészségének megóvása érdekében.

Műszaki probléma miatt baleset történhetett a makói piacon

Mucsi Tamás önkormányzati képviselő információi szerint egy idős vásárlót mentő vitt kórházba kéztörés gyanújával ma délelőtt. Mint ismert, a piacot több hónapos csúszással adták át tavaly augusztusban, azonban még novemberben is dolgoztak rajta, hiszen például hiányzott a mozgássérült mosdó.

Sejthettük, de mostmár hivatalos: elmarad a Borfesztivál és a Hídi vásár is

Az elhúzódó, sajnálatos járványügyi helyzetre és a hatályban lévő kormányrendeletre való tekintettel – amely megtiltja az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását – a Szeged Napja Ünnepségsorozat, így a Szegedi Borfesztivál eredetileg május 15-24-re tervezett összes programja elmarad – közölték a szervezők.

Madárinfluenza: 200 ezer kacsát kell leölni Csengelénél és Üllésnél

Két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaság állományában is kimutatta a madárinfluenza vírusát március 31-én a Nébih laboratóriuma. A két állomány összesen csaknem 200.000 állatának leölése folyamatban van. A madárinfluenza múlt heti ismételt kitörése óta már mintegy 40 gazdaságban van jelen a betegség. A Nébih ezúton is felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

Vasárnap kötelező lesz a hódmezővásárhelyi piacon a maszk viselése

Nem tudni, nem veszik-e eléggé komolyan a járványt a lakosok, vagy így bevésődtek Müller Cecília szavai, miszerint nem kell maszkot viselni, mindenesetre holnaptól a rendőrség és a közterület-felügyelet csak azokat fogja beengedni a piac területére, akik maszkot, vagy száj elé kötött kendőt/sálat viselnek.

Talpfákat gyújtogatott a makói vasútállomáson

A Makói Rendőrkapitányságon rongálás miatt indult eljárás egy helybeli fiatal ellen, aki a vasútállomáson gyújtogatott.

A fideszes gyűlölethadjárat eredménye: leköptek egy idősotthonban dolgozó szociális munkást

A fővárosi vezetés és az idősotthonok vezetőinek videókonferenciáján az egyik intézményvezető elmesélte: szociális dolgozójuk felállt és otthagyta munkahelyét, ugyanis egy boltban leköpték, mert az egyik idősotthonban dolgozik.

Budai egészségügyi központ előkészítésére kapott százmilliókat Kiss-Rigó László egyházmegyéje

Összesen 409,2 millió forintot ad a kormány arra, hogy Egyházi Egészségügyi Oktatási Központot hozzanak létre Budapesten, a 11077-es helyrajzi számú ingatlanon – írta a Népszava a szerda este megjelent Magyar Közlöny alapján.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink