Ez történt 2020-ban – március

Folytatjuk a visszatekintést, ezúttal a márciust gyűjtöttük össze. Február legfontosabb híreit itt, a januárét pedig itt olvashatják.

Elkészült a szegedi járványkórház

A Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sgt. 57. szám alatti nyugati telephelyen elhelyezkedő épületében, ismertebb nevén a II-es kórházban, az EMMI rendelkezéseivel összhangban járványügyi ellátó központot alakított ki.

Hétfőtől szünetel a termelés a Continental makói és váci üzemében

2020. március 23. hétfőtől visszavonásig két gyárunkban, Makón és Vácott átmenetileg szüneteltetjük a termelést. Az átmeneti leállás idejére a munkatársaink részére különböző távolléti lehetőségeket biztosítunk – tájékoztatta oldalunkat a Continental Hungaria Kft.

Continental Contitech: 10 év alatt 3,8 milliárd forint adóval járultunk hozzá Makó költségvetéséhez

Terjedelmes közleményt juttatott el oldalunknak a Continental Hungaria Kft. Mint írják: ,,a hazai médiában az elmúlt napokban egyik tagvállalatunk, a makói Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.-vel kapcsolatban megjelent hírek értelmezéséhez az alábbiakban tájékoztatásul közöljük a vállalat fő adatait.” 

Hat személy van karanténban Hódmezővásárhelyen

A hódmezővásárhelyi operatív stáb sajtótájékoztatót tartott.

Csendőröket küldtek a kiszombori és a csanádpalotai határátkelőhöz a vendégmunkások miatt

A karantén ellen tiltakozó, Olaszországból hazatérő román állampolgárok miatt mozgósítani kellett a román rendőrséget és csendőrséget a magyar–román határ több átkelőjén – írja romániai hírforrások nyomán az MTI.

Szünetel a szülészet-nőgyógyászat a makói kórházban

A veszélyhelyzetre való tekinttel Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elrendelte a makói szülészet-nőgyógyászati osztály működésének szüneteltetését – derült ki a szerdai testületi ülésen.

Lezárták a kübekházi, tiszaszigeti, ásotthalmi és Röszke közúti határátkelőket

Csongrád és Bács-Kiskun megyében több határátkelőhelyet is lezár a szerb fél.

Bezárják a Makói Óvodát, a Hagymatikumot, korlátozzák a piac működését

Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere közleményt jelentetett meg a város honlapján. Eszerint hétfőtől bezárnak az önkormányzati fenntartású óvodák, bölcsődék és a fürdő is, valamint a piacon azonos időben maximum 500 fő tartózkodhat és csak a Deák Ferenc utcai bejárat használható.

Az M43-as autópályán a határtól Marosleléig ért a kamionsor

Ritkán látható, hogy ennyire feltorlódjon a kamionsor az autópálya kilépő oldalán. Kameránkkal megörökítettük a ritka látványt.

Makói költségvetés: 30 tétel kifizetését felfüggesztik őszig, 9-re pedig kevesebb jut

A testületi többség úgy fogadta el a város költségvetését a szerdai rendkívüli ülésen, hogy az önként vállalt feladatok kifizetését felfüggesztik szeptember 30-ig, illetve ha a bevételek ténylegesen megérkeztek az önkormányzat számlájára. Mutatjuk tételesen, ez milyen területeket érint.

Betörés közben érték tetten az apátfalvi nőt

A makói rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 49 éves nőt, aki betört egy ingatlanba Apátfalván. A járőrök azonban tetten érték. Lopás miatt kell felelnie.

A Continental célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a személyes kontaktusokat

Olvasóink kérték: megkérdeztük a legnagyobb makói munkáltatókat, milyen intézkedéseket hoztak a koronavírus-járvány miatt. A Continental azt írta: a vállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus terjedését és meghozza a szükséges intézkedéseket a munkavállalói egészségének védelme érdekében. Céljuk az, hogy a fertőzés megelőzése érdekében a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a személyes kontaktusokat a munkakörnyezetben és minden előfeltételt megteremtsenek ennek eléréséhez.

15 óra után ingyenes a parkolás Hódmezővásárhelyen

A Fidesz-KDNP frakció a mai közgyűlésen egy 10 pontból álló javaslatot adott át a városvezetésnek, amit a városvezetés megköszönt és az válaszolt is rá.

Egy közel Kiszombor méretű olasz településen úgy állították meg a vírust, hogy mindenkit teszteltek

Az északolasz Vo’ kisvárosból jelentették az első koronavírus okozta halálesetet egész Olaszországból. A Padovai Egyetem kutatói és a Vöröskereszt ezután kezdtek kísérletbe a városban, mind a 3300 lakót kétszer tesztelték, azokat is, akik semmilyen tünetet nem mutattak.

Míg a kormány alig tud szerezni, az államtitkár rokona nagy tételben árulja a maszkokat

Először Orosvári Zsolt (Ágyat az anyukáknak) Facebook-oldalán bukkantak fel képek arról, hogy valaki nagy tételben kínál maszkokat és fertőtlenítőszert eladásra, miközben az egész országban hiánycikk mindkettő.

Nincs csődközelben Makó, de felfüggesztették egyes kiadások kifizetését őszig

Szokatlan módon a városháza emeleti kistárgyalójában tartottak rendkívüli testületi ülést ma délelőtt, ami nem volt mentes a személyeskedésektől sem. A testületi többség végül úgy fogadta el a város költségvetését, hogy az önként vállalt feladatok kifizetését felfüggesztik szeptember 30-ig, illetve ha a bevételek ténylegesen megérkeztek az önkormányzat számlájára. A fideszes képviselők szerint ez egy megalapozott költségvetés (ezt mondták múlt héten is, amikor végül nem szavazták meg), míg az ellenzék úgy vélte, nem az időseken kellene spórolni és a következő hónapok zavart okozhatnak az önkormányzati támogatást is igénybe vevő civil egyesületek működésében.

Posztumusz díszpolgár lehet Csanádpalota korábbi polgármestere

A 2020. március 16-án tartott összevont bizottsági ülésen Dr. Debreczeni István polgármester előzetes javaslatot tett posztumusz díszpolgári cím átadására Kovács Sándor részére.

Vasárnap délután otthon maradtak a makóiak

Úgy tűnik, több mint egy hét után átjött a legfontosabb üzenet, azaz, hogy mindenki maradjon otthon, aki tud.

Szájmaszkokat varr a kübekháziaknak egy helyi asszony

Feladta a szájmaszkok felőli kutatását Kübekháza Önkormányzata, miután kedden is sikertelen volt a keresésük.

Dr. Kallai Árpád nem vesz részt a Hódmezővásárhely által létrehozott operatív stáb munkájában

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény főigazgatóját meghívták a Hódmezővásárhelyen alakult operatív stábba, mely a koronavírus terjedésének megelőzését és a meghirdetett veszélyhelyzet kezelését hivatott koordinálni a városban. Ezt dr. Kallai Árpád visszautasította, mondván részt venni sem joga, sem hatásköre nincs.

Nyolc főre nőtt a szentesi kórházban lévő fertőzöttek száma

2020. március 29-én Dr. Kalmár Mihály, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház Főigazgatója tájékoztatása szerint újabb 7 fő pozitív koronavírussal fertőzött beteget vettek fel Kórházunk fertőző osztályára, így 8 főre emelkedett az ilyen típusú ellátottak száma – közölte Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

A hódmezővásárhelyi-makói kórházban csak sürgősségi betegeket látnak el, több szakrendelés szünetel

Az intézmény honlapján tette közzé, hogy a koronavírussal kapcsolatban milyen intézkedéseket hoztak.

Önkéntes orvosnak jelentkezett a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője

Dr. Simon-Fiala Donát civilben fogorvos. Jelenleg heti váltásban a fogorvosi sürgősségi ellátást végzi, emellett jelentkezett önkéntes orvosnak.

A DUOCOR Ipari Bt.-nél szabadság, délutáni munkavégzés, ,,home office” várható

Olvasóink kérték, hogy keressük meg a nagyobb makói munkáltatókat, milyen intézkedéseket hoznak a járvány idején. Gábor Zoltán, a DUOCOR Ipari Bt. ügyvezetője körlevelet küldött ki hétfőn a dolgozóknak, amit megosztott oldalunkkal is.

Most már hivatalos: első lett a Makó-Apátfalva közötti turista útvonal pályázata

A Tesco weboldalán közzétette az „Ön választ, mi segítünk” programjának eredményeit.  A Makói Természetbarát Sport Egyesület pályázata a Hódmezővásárhelyi Box Klubbal és a Zöldlépés Nordic Walking Közhasznú Egyesülettel versenyzett. A makóiak közel 15 ezer szavazatot kaptak és ők nyerték meg a program 400 ezer forintos támogatását.

10 millió forinttal kevesebb jut bébikötvényre Makón

2018-ban a makói önkormányzat Családbarát Önkormányzat Díjat kapott az 5 ezer fő feletti települések között. Az idei megszorítás nem éppen családbarát.

A kübekházi polgárőrség hangosbeszélőn kéri a lakókat, hogy maradjanak otthon

Pénteken megkezdte hangosbeszélős lakossági figyelmeztető felhívását a polgárőrség, amely során arra szólítja fel a kübekházi idős, krónikus betegségben szenvedő lakókat, hogy maradjanak otthonaikban, és szükség esetén kérjenek segítséget vagy a Polgármesteri Hivataltól vagy a Szociális Centrumtól – közölte a Kübekháza Hírszolgálat.

Megjelent a WelcomeBack első dala

Másfél nap alatt már több mint 2 ezren látták Youtube-on a Mágori Edó, Janicsek Roland és Solymosi Attila által alapított WelcomeBack együttes első számát.

Hétfőtől parancsnokokat vezényelnek a kórházakba

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően hétfőtől minden kórházban kórházparancsnok segíti az intézmény működését és az egészségügyi készletek védelmét – közölte a Koronavírus Sajtóközpont szombaton az MTI-vel.

Nagy teljesítményű szárítógépet adományoztak a makói mentőállomásnak

Ezáltal a mentősök a szolgálatuk végeztével a munkaruháikat az állomáson meg tudják tisztítani, nem kell hazavinniük.

,,Mi lenne, ha most az emberi életek fontosabbak lennének a pártakaratnál és a hatalom mániájánál”

Kübekháza polgármestere közösségi oldalán felhívja rá a figyelmet: hiába fogalmazzák meg szakmai szervezetek és orvosok sorra, hogy semmit nem várva, azonnal kijárási tilalmat kellene elrendelni, kormányunk úgy tesz, mintha nem is hallaná ezeket a jajkiáltásokat.

A kiszombori polgárőrök segítenek az ételosztásnál

A jelenleg kialakult járványügyi veszéhelyzetben Szirbik Imre alpolgármester úr felkérte a Kiszombori Polgárőr Egyesületet, hogy jelenlétükkel segítséget nyújtsanak az ételosztásnál a sorban állásra javasolt szabályok betartásában – írja honlapján a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége.

Dr. Berényi Károly: ki gyűlölködik, ki nem akar békét Hódmezővásárhelyen?

A megyei közgyűlés fideszes alelnöke, az Ádók János vezette Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület megint óriásplakátokkal rakta tele Hódmezővásárhelyt. Dr. Berényi Károly alpolgármester (Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért) legújabb bejegyzésében felhívja rá a figyelmet, hogy nincs választási kampány és magyarázatot kér az óriásplakátokra.

Jakab Orbánnak: a sas néha szálljon már le, hogy lássa, hogyan élnek azok, akiket verébnek néz

Kemény vita zajlott le hétfőn az Országgyűlésben Jakab Péter Jobbik-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között. Az ellenzéki párt vezetője szerint a kormányfő legutóbbi évértékelő beszéde olyan volt, mint ha a vagyonnyilatkozatáról beszélt volna,

Így tud segíteni a hódmezővásárhelyi önkormányzat a rászorulókon

Akik elveszítették a munkájukat, segélycsomagot kapnak; az idősek akár hozzátartozó, ismerős közreműködésével az E-Önkormányzat portálon kérhetnek segítséget.

Utolsó útjára kísérték a nemzet nagy mesemondóját

Szombat délelőtt helyezték végső nyugalomra Csukás Istvánt a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

A nyugdíjasok aggódhatnak leginkább a makói költségvetés miatt

A nyugdíjasklubok csak ősszel kaphatnak önkormányzati támogatást; húsvétkor nem lesz vásárlási utalvány, a karácsony előtti pedig akkor lesz biztos, ha teljesülnek a várt adóbefizetések a város számlájára. A gyógyszertámogatás és a kedvezményes szemétszállítás marad egész évben.

Hódmezővásárhelyen is kifejezik köszönetüket az egészségügyi dolgozók iránt

Március 23-án indult el a hódmezővásárhelyi lakossági kezdeményezés, amely során igyekeznek kifejezni az egészségügyi dolgozóknak a köszönetüket.

Felsőkategóriás céges autót vett a veszteséges cég, egy dolgozó 2,9 millióért megvette, most 6,5-ért árulja

Zajlik az önkormányzati cégek átvilágítása Hódmezővásárhelyen. Most egy újabb meghökkentő történet derült ki, a HMSZ Zrt. alapító tulajdonosa, a vásárhelyi önkormányzat feljelentést kíván tenni az ügyben.

Pécsett elkezdik tesztelni a lehetséges koronavírus-ellenanyagot

A héten megkezdi a már rendelkezésre álló, potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a koronavírus-kutató akciócsoport – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.

A hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban vigyáznak az idősekre

A Nyugdíjas Lakópark vezetője a helyi és országos operatív törzsek iránymutatása és a koronavírussal kapcsolatban elérhető információk alapján a lakók egészségének védelmében az alábbi intézkedéseket vezette be.

Narancsot kaptak a kövegyi, királyhegyesi és csanádpalotai intézmények

Dr. Debreczeni István Csanádpalota független polgármestere személyesen juttatta el az idei Városi Nőnapi ünnepségre szóló meghívókat a csanádpalotai, kövegyi és királyhegyesi meghívottaknak. A meghívók mellé a 2019 novembere óta tartó egészségmegőrző programjaként egy-egy láda narancsot is ajándékozott az intézményeknek.

A könyvvizsgáló is a makói költségvetés kockázatairól írt

Amikor már a könyvvizsgáló is a költségvetés-tervezet kockázataira hívja fel a figyelmet, akkor elgondolkozhatunk, hogy hogyan akarta a fideszes többségű testület megszavazni és miért nyilatkoztak róla pozitívan. A jelentést a budapesti Bercsik Könyvvizsgáló Kft. készítette, ebből szemezgettünk.

Üres kukákra és útszóró sóra vigyáztak; vettek egy éjjellátó készüléket is, ami eltűnt

Zajlik az önkormányzati cégek átvilágítása Hódmezővásárhelyen. A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata két újabb érdekes esetet tett közzé a HMSZ Zrt. kapcsán.

Mindössze 5 millió forintja van a városnak a Hagymafesztiválra

A fideszes városvezetés kevés pozitívuma közül az egyik, hogy a Hagymafesztivál remekül meg van szervezve, a színvonala évről évre egyre magasabb. Idén a tervezett 20 millió forint helyett viszont csak 5 millió van rá, de a Kiskaska kézműves piac költségeit is visszafogták, az adventi programok kiadásait pedig felfüggesztették szeptember 30-ig.

A mikrobuszt egy olyan gépkocsi vontatta, amihez egy utánfutó is volt csatolva

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának járőrei 2020. március 2-án 15 órakor, az M43-as autópályán ellenőrizték a román honosságú járműveket.

A társasházak tisztítása, fertőtlenítése most még fontosabb feladat, mint eddig

Zeitler Ádám közös képviselő szerint a lépcsőházakban található kilincsek, kapaszkodók, korlátok, kaputelefonok takarítása most még fontosabb, mint eddig. Erre most a fiatalabb lakókat kéri. A témában villáminterjút készítettünk vele.

Visszaélnek a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika nevével

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika és annak igazgatójának nevével visszaélve több cikkben hamisan reklámoznak olyan készítményeket, amelyek az érrendszeri betegségeket gyógyítják.

Eltűnt a Facebook-poszt, amiben a tisztifőorvos azt ajánlotta, hogy ne viselj maszkot

Az óriási felháborodást kiváltó javaslat a jelek szerint az Operatív Törzset is cselekvésre késztette. No, nem úgy, hogy elismerték volna a hibát, bocsánatot kértek volna, hanem törölték a posztot.

A kilakoltatások miatt egy kisvárosnyi ember veszítette el otthonát

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása szerint 13 470 ingatlankiürítés történt az elmúlt négy évben Magyarországon – tudta meg a 24.hu közérdekű adatkikérés nyomán.

Tapssal és zenével köszönik a magyar emberek az egészségügyi dolgozók munkáját

A Spanyolországból és Olaszországból indult köszönetnyilvánítási forma elérte Magyarországot is. A Szívünk és tapsunk – Veletek vagyunk egészségügyi és szociális dolgozók! néven futó mozgalom lényege, hogy minden nap 20 órakor tapssal köszönjük meg az egészségügyben dolgozók munkáját, ők azok, akik a frontvonalban küzdenek a koronavírus-járvány ellen.

Rengeteg vendégmunkás érkezett Magyarországra 2019 utolsó harmadában

78 ezer tartózkodási engedélyt kértek ki munkavállalás céljából 2019 utolsó harmadában, az igénylők közül 45 ezren ukránok.

Térdfájdalma miatt a lábához kapott – a baleset miatt elhunyt a felesége

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 80. életévét betöltött szegedi férfival szemben, aki 2018 májusában okozott felesége halálával végződő közúti balesetet – közölte az ügyészség.

Napokig nem akarták letesztelni a 67 éves koronavírusos beteget, lélegeztetőgépre került

Hiába kérte a háziorvos, hogy végezzenek el koronavírus-tesztet egy 67 éves betegén, ez napokig nem történt meg. Mire eljutottak a tesztelésig, a férfi majdnem meghalt.

Nem adott elsőbbséget a rendőrautó

A baleset Battonyán történt.

Lakóhely-elhagyási tilalom az időseknek: hány emberélet kell, hogy a kormány ne többnapos lemaradással hozzon döntést?

Azoknál a 65 évnél idősebb embereknél, akiknél nincs külső segítség a bevásárlásra, az önkormányzat szervezze meg a napi ellátást, vásárlást – írja pénteki közleményben a Jobbik.

Dr. Hadik György azt mondta, recesszió van az országban, de utána visszavonta

A makói fideszes képviselőnek újabb freudi elszólása volt a szerdai testületi ülésen.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink