Ez történt 2020-ban – január

Az év végén eljön a visszatekintés ideje. Első összeállításunkban január legfontosabb híreit olvashatják.

Három makói sakkozót is meghívtak a Magyar K.O. bajnokságra

Három makói sakkozónk is meghívást kapott a Magyar Bajnokság kieséses rendszerű versenyére, ahol hazánk legkiválóbb nagymesterei és nemzetközi mesterei ülhettek asztalhoz.

Ilyen volt az újévi tűzijáték Makón

Lemaradt róla, vagy újra átélné? Bármelyik eset forduljon elő, felvételünknek köszönhetően megnézheti.

Többe kerül a tram-train járműtelepének építése

A kormány 1 milliárd forinttal megemelte „Szeged–Hódmezővásárhely tram-train rendszerhez szükséges járműtelep építése” című projekt támogatását, így az 4 milliárd 481 millió forintot tesz ki.

Kulka János újévi köszöntője: ,,Ne maradjunk némák, beszéljünk egymással”

Rendhagyó módon Kulka János mondta az újévi köszöntőt az RTL Klubon, aki 2019-ben tért vissza a színpadra, miután 2016-ban sztrókot kapott.

500 millió forintos vagyont hagyott maga után a makói vízmű

Amikor a makói Fidesz lejárató kampányba kezdett a Makó-Térségi Víziközmű Kft.-vel kapcsolatban, sokan kétkedve fogadták a nagyobbnál nagyobb ,,leleplezéseket“. Mint ismert, a ,,különösen nagy vagyoni hátrányt okozó” ügyben megszüntették a nyomozást. Megpróbáltuk összeszedni, hogy a félmilliárdos vagyonon kívül milyen hagyaték maradt a cég után.

Stadionfelújításra 680 millió, a szülészetnek 33 jut – írásban kérdezik a minisztert

A Facebookon kelt ki a kormányzati fontossági sorrend ellen Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője. A dorogi politikus elképesztőnek nevezte, hogy 680 millió forintot szán az állam a helyi futballpálya felújítására, miközben a térség ellátását végző Vaszary Kolos kórház szülészete 33 millió forintot kap a kormánytól.

A megyei rajzpályázaton első lett a József Attila Gimnázium tanulója

Az én lakóhelyem című megyei rajzpályázaton szerepeltek a József Attila Gimnázium diákjai.

Farkas Éva újévi köszöntője: Makó fejlődő pályára állt, mintavárossá tesszük a települést

A hagyományos, újévi koncerten mondta el gondolatait Makó polgármestere. 20 perces beszédében a béke és az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Már háromszor maradt el Hódmezővásárhely alpolgármesterének és a Vásárhely24 főszerkesztőjének tárgyalása

Mint arról beszámoltunk, több mint egy éve állítottak valótlant dr. Berényi Károlyról a Vásárhely24.com-on, de nincs felelős, mert nem tudják, ki írta a cikket. Az Átlátszó oknyomozó portál most újabb részleteket közölt.

Már 13,4 milliárdnál tart a szegedi püspöki stadion költségvetése

Ismét drágult a Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök vezette egyházmegye stadionjának kivitelezése – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő hétfői számából. A beruházást eredetileg 9,4 milliárd forintért valósította volna meg Orbán Viktor jó barátjának, Garancsi Istvánnak a Market Zrt.-je. (Ez az összeg az opcionális tételeket is belevéve csaknem 11,9 milliárd forint volt.)

Az államtitkár szerint azért tűnnek szegénynek a nyugdíjasok, mert nőttek a bérek

A Központi Statisztikai Hivatal decemberi kimutatása szerint tovább emelkedett a nyugdíjasok körében a relatív jövedelmi szegények aránya: 2018-ban 11 százalékos volt az előző évi 10 százalék után. S ahogy azt az mfor.hu is hangsúlyozta: 2010-hez mérten már több mint a duplájára emelkedett a mutató – akkor még csak 4,6 százalék volt.

A Galamb iskola megdöbbent az ÁSZ-jelentésen és cáfolja a megállapításokat

Tizenegy mezőgazdasági iskolát ellenőrzött az Állami Számvevőszék és ezeknél szabálytalanságokat, hiányosságokat tártak fel. Köztük szerepelt a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, melynek igazgatója azt közölte oldalunkkal: a végső jelentés sok csúsztatást és nem tényszerű megállapítást tartalmaz.

Átnevezhetik Nagyért

Nagyér visszakaphatja a Rákosi diktatúra előtti elnevezését, a Nagymajláthot – ha a lakók is úgy döntenek.

Miközben Grezsa elektromos rollerei Makóra kerülhetnek, addig Bécsben már szabályozni kell a használatukat

Az októberi alakuló ülésen ismertette programját az újraválasztott Farkas Éva Erzsébet – itt megemlítette, hogy elektromos rollereket szeretne a városba. Ezzel kampányolt még ősszel a Fidesz-támogatott független jelölt Grezsa István is Hódmezővásárhelyen. Decemberben Bécs főpolgármester-helyettese ismertetett egy csomagot, hiszen csillapítani kell az e-rollerek használatával kapcsolatos problémákat.

Elegük lett, egyszerre mondott fel az összes postás Battonyán

Egyszerre mondott fel az összes posta kézbesítő a Békés megyei Battonyán.

A Csongrád megyei közgyűlés fideszes elnöke összeférhetetlen volt, amikor kinevezték

Gémes László a Kurca TV-t üzemeltető „Kurca-Völgye” Szegvári Környezet-, Víz és Természetvédelmi Egyesület elnöke volt – méghozzá a megyei közgyűlés megalakulásakor is, bár korábban ennek ellentmondóan nyilatkozott – közölte az Átlátszó. Ismeretes, hasonló összeférhetetlenség miatt zárták ki korábban dr. Kiss Attila, jobbikos politikust a testületből, mivel az törvénysértő. Gémest egyébként a Kurca TV-nél a fia követte.

Vidékről átvezényelt fiatalok tartják életben a fővárosi rendőrséget

Úgy, hogy közben egyébként vidéken is hiány van.

Napi hétezer forintból úszik fényárban a Puskás Aréna

Lukács László György jobbikos képviselő meglehetősen szokatlannak találta, hogy a Puskás Aréna akkor is fényárban úszik, amikor abban éppen nem zajlik semmilyen sportesemény vagy egyéb rendezvény. Mivel feltételezte, hogy a kivilágítás tetemes összeget emészthet fel, írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökséget vezető miniszterhez.

Járőrhajókat küldenek a Tiszára a határsértők miatt

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a rendőrséggel együttműködve hétfőtől folyamatos járőrözést hajt végre a Tiszán a vízi forgalom ellenőrzése és az államhatár jogellenes átlépésének megakadályozása érdekében – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) péntek este az MTI-vel.

Anitáért futottak Földeákon

Mozdulj Földeák – Körözzünk együtt Anitáért – ez volt a neve a vasárnapi jótékonysági futóversenynek. A földeáki Pál Anita agyvérzést kapott, a rehabilitációja óriási összegeket emészt fel. Élettársát, Mikáczó Sándort agydaganattal műtötték, de egy része benne maradt, így ő sem egészséges. A rendezvény teljes bevételét nekik adták, Hajnal Gábor polgármester (Fidesz) pedig azt ígérte, hogy az önkormányzat hozzátesz ugyanennyit.

Az idegenforgalmi adó bevétele alapján Makó nincs a leglátogatottabb 100 település között

A KSH adataiból dolgozva állította össze a leglátogatottabb települések 2018-as TOP 100-as listáját a turizmus.com

Mészáros Lőrincék építhetik a szállodát a Hagymatikumnál

A Hunguest Hotels 2018 év elején került a felcsúti gázszerelő befektetőcégéhez, a Konzum Nyrt.-hez, amit azóta beolvasztottak az Opus Global Nyrt.-be. Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) két hónapja számolt be arról, hogy a Hunguest Hotels vezetőivel tárgyalt a Hagymatikumnál megépülő szállodáról.

330 millió forintért eladó az egykori kaszinó és ifjúsági ház 120 éves épülete

Az épület minden vásárhelyi és környékbeli ember számára ismert lehet. Most az ingatlan.com-on árulják a 520 m² alapterületű, 1.400 m²-es telekkel rendelkező épületet.

Sétány kialakítása, kapuk tábláinak és várostörténeti emlékek elhelyezése – ezek dr. Berényi Károly ötletei a kőfallal

Hódmezővásárhely alpolgármestere és Fejes Péter önkormányzati képviselő szeretné még vonzóbb idegenforgalmi látványossággá tenni az árvízvédelmi kőfalat. Ennek kapcsán osztotta meg gondolatait közösségi oldalán. A kőfal turisztikai hasznosításáról ma tartanak lakossági fórumot a Németh László Városi Könyvtárban 16:30-tól.

Krisztián évekig MMA-zott – ha lesz rá érdeklődés, átadná a tudását a makói ifjaknak

A makói Juracsek Krisztián 1998 óta sportol. Az elmúlt években az MMA-val foglalkozott, amit magyarul kevert harcművészetnek lehet lefordítani – megengedett az ütés, a rúgás és a földharc, állva és földön is lehet küzdeni. Oldalunknak adott interjújában elárulta, hogy nem tervez több mérkőzést játszani, de szívesen tartana Makón foglalkozásokat, ha lesz megfelelő létszám.

A belga rendőrséghez mezőhegyesi lovak kerültek

2019. november 26-án új mezőhegyesi lovakkal (Hóvihar és Csipke) gyarapodott a belga Készenléti Rendőrség állománya – közölte a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság.

A kormányhivatal azt kifogásolta, hogy egy nem létező bizottság nem vizsgált meg egy módosítást

Fizikailag lehetetlen lett volna megvizsgálnia, de a Csongrád Megyei Kormányhivatal bejelentés alapján törvényességi felhívást intézett a hódmezővásárhelyi önkormányzat felé – derül ki a decemberi közgyűlés jegyzőkönyvéből.

Egyenesen Japánból hoztak szorobánokat és könyveket Makóra

2020. január 16-án újra japán vendége volt Vajda Józsefnek, a makói Első Szorobán Alapítvány vezetőjének.

Az elmúlt 10 nap alatt 21 magyar fagyott halálra

Tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig – jelentette a Magyar Szociális Fórum.

Botrány a Bessenyei-díj átadóján

Bessenyei Ferenc özvegye, Élthes Eszter vasárnap bejelentette, hogy visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól, vélt politikai okokra hivatkozva. Érdekesség, hogy jelen volt az M1 stábja, akik a botrányos beszéd rögzítése után távoztak, meg sem várva a díjátadót, a fideszes sajtóban pedig gyorsan megjelent a tudósítás a botrányról.

Több mint 100 milliárd forint közpénzt tapsoltak el propagandára

HVG értesülései szerint már 100 milliárd forint felé emelkedett a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda által ún. kormányzati kommunikációra költött pénzek összege. 

Átverés: Orbán Viktor adott kártérítést a raboknak, most meg eljátssza, hogy ez nem helyes

2016. október 25-én döntött úgy a Fidesz-KDNP, hogy törvénybe foglalja a rabok kártérítését. Hiába szavazott ellene a Jobbik, és hiába tartózkodott a többi ellenzéki erő is, a kormánypártok vitát nem ismerve szavazták meg a törvénymódosítást, melynek értelmében naponta 1200-1600 forintot fizetett a magyar állam minden olyan rabnak, aki sérelmezte fogvatartási körülményeit. Tette mindezt önként, és dalolva.

Hadik: 5 éve ismeretlenek voltunk, de mostmár bíznak bennünk

A Makói Városi TV sorra hívja be a makói önkormányzati képviselőket (még az ellenzékieket is) rövid értékelő beszélgetésekre. Dr. Hadik György (Fidesz) arról is beszélt, milyen érzés volt, hogy újraválasztották őket.

Egy ,,udvariasan bekopogtató”, oltalmazotti státuszú szomáliai férfi megerőszakolt egy nőt

Egy oltalmazott szomáliai férfi megerőszakolt egy magyar lányt, aki a sikeres vizsgáját ünnepelte a barátaival. Egy oltalmazott, akiről Orbán Viktor azt mondta, hogy nem migráns, hiszen udvariasan bekopogtatott, így ő befogadta őket.

A Vasút sor burkolata újra megadta magát

2015-ben kisebb ünnepség keretében adták át a felújított útalapot Lesi városrész ,,főutcáján”, a Vasút soron. Azóta folyamatosan javítgatják, mert tönkremegy. Most megint kátyús lett.

278 millió forint tőketartozást és 95 millió forint kamatot fizetett ki az önkormányzat

Tetemes adósságokat örökölt az előző, fideszes városvezetéstől a jelenlegi – derül ki az évértékelő sajtójájékoztatóból.

114,4 millió forintot fizetünk ki a makói önkormányzati cégek vezetőinek évente

Az összeg véletlenül derült ki, mint ahogy az is, hogy a hat ügyvezető mellett húsz (!) ,,egyéb vezető” is van, ők a 114,4 millió forintból 73,3 milliót kapnak.

A Fidesz megint beígérte a harmadik Tisza-hidat Szegeden

B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, a Csongrád megyei kettes választókerület fideszes elnöke arról számolt be oldalán, hogy miközben Orbán Viktorral egyeztetett, megemlítette a harmadik Tisza-híd megépítését.

Jakab Péter lett a Jobbik elnöke

Jakab Pétert választották a Jobbik elnökévé a párt Dürer Rendezvényházban tartott tisztújító kongresszusán. Az országgyűlési frakció vezetője ellenjelölt nélkül nyerte a megmérettetést. 

Rendbe tették az informatikai rendszer hiányosságait és védelmi intézkedéseket is hoztak

Illegális szoftverek működtek a hódmezővásárhelyi önkormányzati számítógépeken, nem voltak karbantartva a szünetmentes tápok – ezeket rendbe hozták, valamint védelmi intézkedéseket is hoztak a tavalyi év folyamán.

,,Az állami gondozottak is ugyanolyan emberek, mint a többiek”

A makói Erdei Norbert állami gondozottként nőtt fel. Életét a napokban megosztotta a Szent Lőrinc utcai lakásotthonban élőkkel és dokumentumfilm is készül róla, melyben bemutatja, hogy állami gondozottként mit tudott elérni.

Országos elismerést kapott Hősné Lovas Éva

Országos díjazásban részesült Hősné Lovas Éva testnevelőtanárunk – tette közzé a Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

A Hód-Fürdő 440 millió forint, a HMSZ Zrt. 329 millió forint veszteséget termelt

A Hód-Fürdőnek 440 millió forint a vesztesége, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt.-nek 329 millió forint, annak ellenére hogy az év elején leadott üzleti tervben arról volt szó, hogy nem lesz veszteség.

Figyelmeztető lövésekkel állítottak meg egy nagyobb migránscsoportot a magyar határnál

Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le – írja a Police.hu. 

A három, újonnan testületbe bekerült ,,ostoba” képviselő ,,likvidálásáról” írnak a polgármester támogatói

Elképesztő indulatokat váltott ki Szegvári Ernőné (független) bejelentése, mely szerint február 16-i határidővel lemond a polgármesteri tisztségéről. A faluvezető közösségi oldalán három képviselő ,,likvidálását” említi egy hozzászóló, míg a makói múzeum és könyvtár igazgatója szerint a három képviselő egyszerűen rosszindulatú és ostoba. Szegváriné egyébként nem nevezett meg konkrét okot a lemondására, így a három új képviselő személyét sem.

Eddig példátlan volt: egy család alkotja ma a makói mentőegységet

Ilyenre a 130 éves magyar mentésügyben nem volt még példa, most azonban különleges oka van a rendkívüli beosztásnak – közölte az Országos Mentőszolgálat.

Közel 50 fő mindig szerepelt a kiszombori kuláklistán

A legelsőn 35-en szerepeltek, 1956-ban már 43 fő nevét tartalmazta a kommunista vezetés kuláklistája Kiszomboron – derült ki Zeitler Ádám történész, helytörténész csütörtöki előadásán, melyet a község művelődési házában tartottak. Ez volt a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör Zomborról mindenkinek c. előadás-sorozatának első idei rendezvénye.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink